Električna energija

Infrastruktura i zakoni koče razvoj energetskog sektora u Srbiji

istrazivanje-pametan-grad

Photo; Anketa Schneider Electric

Objavljeno

07.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Zastarela infrastruktura i loša regulativa najveće su prepreke na putu ubrzanog razvoja energetskog sektora u Srbiji, smatraju inženjeri elektrotehnike koji su učestovali u anketi “Budućnost energetike u Srbiji” kompanije Schneider Electric.

Pored infrastrukture i zakona, energetski sektor u Srbiji trpi i zbog sporog razvoja obnovljivih izvora energije, kao i nedovoljnog znanja i veština zaposlenih. Anketa je pokazala da se mišljenja stručnjaka razilaze oko procene u koje nove tehnologije treba ulagati, budući da se najveći broj ispitanika zalaže za pametne mreže i energetsku efikasnost, kao i za ulaganje u skladištenje energije i obnovljive izvore. Najmanji broj elektroinženjera vidi interes u ulaganju energetskog sektora u infrastrukturu za električna vozila i zaštitu životne sredine.

Više od trećine ispitanika liberalizaciju zakona smatra najvećom preprekom u razvoju mreža distribuiranih izvora energije, dok druga trećina kao najveći problem navodi ograničenja postojećih mreža. Među anketiranim inženjerima ima i onih koji misle da su loše planiranje resursa, mali broj ponuđača na tržištu, kao i niska zarada uzroci sporog razvoja mreža distribuiranih izvora energije.

se-infograf-v3

Istraživanje je pokazalo i da manje od petine  ispitanika veruje da Srbija može da ostvari taj koncept do 2020. godine, dok većina veruje da će se to dogoditi tek za deset do 15 godina ili kasnije.

U istraživanju koje je sprovela kompanija Schneider Electric anketirani su energetski stručnjaci različitih starosnih dobi i pozicija u preduzećima koji su učestvovali na nedavno održanom Savetovanju o elektrodistributivnim mrežama Srbije u Vrnjačkoj Banji (CIRED).

Pametne mreže za pametne gradove

Integracija postojećih sistema u jedan veliki sistem, ulaganje u pametne mreže (smart grid) i povećanje efikasnosti obnovljivih izvora energije, ciljevi su za koje se treba zalagati, zaključeno je tokom 10. CIRED-a. Kompanija Schneider Electrics, koja je neka od svojih rešenja već implementirala u Beogradu i Novom Sadu, predstavila je ovom prilikom svoj novi proizvod.

„U Novom Sadu smo implementirali rešenje pametne energetske mreže kojom je vreme bez električne energije skraćeno sa prosečnih 40 na ispod jednog minuta, a u isto vreme je obezbeđeno pouzdano napajanje gradskih toplana. Događaji kao što je CIRED, daju nam priliku da razmenimo iskustva i znanja iz oblasti distribucije električne energije. Naš modernizovani proizvod, element pametne mreže, nastao je tako što smo slušali zahteve i potrebe klijenta širom sveta. Bez kvalitetne i optimizovane pametne elektroenergetske mreže koja spaja i koordiniše sve gradske sisteme i funkcije, nema ni pametnih gradova,“ istakao je Dejan Marković, generalni direktor kompanije Schneider Electric.

Schneider Electric je kompanija specijalizovana za upravljanje energijom i automatizacijom koja je prisutna u više od 100 zemalja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski