Električna energija

Infrastruktura i zakoni koče razvoj energetskog sektora u Srbiji

istrazivanje-pametan-grad

Photo; Anketa Schneider Electric

Objavljeno

07.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Zastarela infrastruktura i loša regulativa najveće su prepreke na putu ubrzanog razvoja energetskog sektora u Srbiji, smatraju inženjeri elektrotehnike koji su učestovali u anketi “Budućnost energetike u Srbiji” kompanije Schneider Electric.

Pored infrastrukture i zakona, energetski sektor u Srbiji trpi i zbog sporog razvoja obnovljivih izvora energije, kao i nedovoljnog znanja i veština zaposlenih. Anketa je pokazala da se mišljenja stručnjaka razilaze oko procene u koje nove tehnologije treba ulagati, budući da se najveći broj ispitanika zalaže za pametne mreže i energetsku efikasnost, kao i za ulaganje u skladištenje energije i obnovljive izvore. Najmanji broj elektroinženjera vidi interes u ulaganju energetskog sektora u infrastrukturu za električna vozila i zaštitu životne sredine.

Više od trećine ispitanika liberalizaciju zakona smatra najvećom preprekom u razvoju mreža distribuiranih izvora energije, dok druga trećina kao najveći problem navodi ograničenja postojećih mreža. Među anketiranim inženjerima ima i onih koji misle da su loše planiranje resursa, mali broj ponuđača na tržištu, kao i niska zarada uzroci sporog razvoja mreža distribuiranih izvora energije.

se-infograf-v3

Istraživanje je pokazalo i da manje od petine  ispitanika veruje da Srbija može da ostvari taj koncept do 2020. godine, dok većina veruje da će se to dogoditi tek za deset do 15 godina ili kasnije.

U istraživanju koje je sprovela kompanija Schneider Electric anketirani su energetski stručnjaci različitih starosnih dobi i pozicija u preduzećima koji su učestvovali na nedavno održanom Savetovanju o elektrodistributivnim mrežama Srbije u Vrnjačkoj Banji (CIRED).

Pametne mreže za pametne gradove

Integracija postojećih sistema u jedan veliki sistem, ulaganje u pametne mreže (smart grid) i povećanje efikasnosti obnovljivih izvora energije, ciljevi su za koje se treba zalagati, zaključeno je tokom 10. CIRED-a. Kompanija Schneider Electrics, koja je neka od svojih rešenja već implementirala u Beogradu i Novom Sadu, predstavila je ovom prilikom svoj novi proizvod.

„U Novom Sadu smo implementirali rešenje pametne energetske mreže kojom je vreme bez električne energije skraćeno sa prosečnih 40 na ispod jednog minuta, a u isto vreme je obezbeđeno pouzdano napajanje gradskih toplana. Događaji kao što je CIRED, daju nam priliku da razmenimo iskustva i znanja iz oblasti distribucije električne energije. Naš modernizovani proizvod, element pametne mreže, nastao je tako što smo slušali zahteve i potrebe klijenta širom sveta. Bez kvalitetne i optimizovane pametne elektroenergetske mreže koja spaja i koordiniše sve gradske sisteme i funkcije, nema ni pametnih gradova,“ istakao je Dejan Marković, generalni direktor kompanije Schneider Electric.

Schneider Electric je kompanija specijalizovana za upravljanje energijom i automatizacijom koja je prisutna u više od 100 zemalja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nebojsa petrovic ems analiza adekvatnosti balansiranje

Elektroenergetski sistem Srbije može da prihvati elektrane na vetar i solar snage 5.800 MW

7. novembar 2016. - Procena je rezultat Analize adekvatnosti, koju je pripremila Elektromreža Srbije, izjavio je Nebojša Petrović na savetovanju Energetika 2023

Carbon tax, CO2 tax, environmental and social responsibility business concept. Taxation for nature pollution. Supporting to limit climate change and globle warming problem. Controlling carbon emission

Uvođenje cene emisije ugljenika i primena EU CBAM mehanizma u Energetskoj zajednici

7. novembar 2016. - Ljubo Maćić u autorskom tekstu za Balkan Green Energy News razmatra opcije uvođenja cene emisija CO2 u članice Energetska zajednice

marko bislimoski rke energetska tranzicija

Bislimoski: Energetska tranzicija će Severnu Makedoniju pretvoriti u izvoznika struje

7. novembar 2016. - U prvih sedam meseci ove godine uvoz, koji se obično kreće od 30 do 40 odsto, smanjen je na 14,5 odsto, rekao je Marko Bislimoski

EPHZHB-dobio-odobrenje-za-solarnu-elektranu-od-150-megavata

EPHZHB dobio odobrenje za solarnu elektranu od 150 megavata

7. novembar 2016. - Vlada Federacije BiH je odobrila EPHZHB-ov projekat solarne elektrane od 150 megavata u poslovnoj zoni Hodovo u Stocu