Vesti

I Elektromreža Srbije želi da sama proizvodi struju za sopstvenu potrošnju

ems studija sopstvena potrosnja trafostanice

Foto: EMS

Objavljeno

03.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektromreža Srbije namerava da prozvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora kako bi obezbedila struju za sopstvenu potrošnju i tako smanjila troškove. Time bi ova državna firma, koja je operator prenosnog sistema, postala prozjumer.

Elektromreža Srbije (EMS) je raspisala javni poziv za izradu Studije analize proračuna proizvodnje iz obnovljivih izvora za potrebe sopstvene potrošnje.

Studija bi trebalo da pomogne EMS-u da primeni koncept nulte potrošnje (zero consumption buildings) uz promociju obnovljivih izvora energije, što bi trebalo da rezultira smanjenjem troškova za napajanje sopstvene potrošnje transformatorskih stanica, navodi se u javnom pozivu.

EMS svake godine mora da obezbedi 21,5 GWh za rad svojih 48 trafostanica i razvodnih postrojenja

Inače, koncept nulte potrošnje podrazumeva da su objekti veoma energetski efikasni i da troše onoliko energije koliko proizvedu. EMS nije naveo koju bi vrstu obnovljive energije koristio, ali je jasno da bi proizvodnjom energije za sopstvenu potrošnju postao prozjumer, i tako se pridružio velikom broju domaćinstava i firmi u Srbiji i regionu, koji su to već ili će uskoro postati.

Kompanija je u javnom pozivu navela da poseduje 48 transformatorskih stanica i razvodnih postrojenja koje ukupno troše energiju za sopstvene potrebe u iznosu od 21.500 MWh godišnje. Ovu energiju EMS, kako je naveo, nabavlja na tržištu, koje je u 2022. godini dostiglo svoj istorijski maksimum.

Kompanija smatra da visoke cene struje na tržištu nisu trenutni poremećaj

EMS procenjuje da visoke cene struje na tržištu nisu trenutni poremećaj, i da neće biti moguć povratak na cene energenata iz perioda od pre nekoliko godina odnosno pre energetske krize. Zbog toga je potrebna štednja struje, kao i traženje novih načina za minimizaciju i optimizaciju potrošačkih portfolija gde god je to moguće, naveo je EMS.

Ideja je da se razmotre sve mogućnosti da se energija koju troše trafostanice i razvodna postrojenja nadomesti iz obnovljivih izvora energije, kao i da se razmotri upotreba svih raspoloživih pomenutih kapaciteta koji se trenutno koriste kao deo sistema za besprekidno napajanje sopstvene potrošnje transformatorskih stanica.

Studija bi trebalo da analizira i mogućnosti za skladištenje energije

Autori studije bi trebalo da analiziraju troškove i benefite za optimalno planiranje i upravljanje potrošačkim portfoliom EMS-a uz korišćenje svih raspoloživih sredstava u njegovim objektima – skladišta električne energije, proizvodni kapaciteti, obnovljivi izvori.

Studija bi trebalo da sadrži и procenu postojećeg i potencijalnog kapaciteta za proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora po objektima EMS-a, kao i analizu mehanizama upravljanja obnovljivim izvorima i skladištima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

3. januar 2023. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

3. januar 2023. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

3. januar 2023. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

3. januar 2023. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena