Vesti

I Elektromreža Srbije želi da sama proizvodi struju za sopstvenu potrošnju

ems studija sopstvena potrosnja trafostanice

Foto: EMS

Objavljeno

03.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektromreža Srbije namerava da prozvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora kako bi obezbedila struju za sopstvenu potrošnju i tako smanjila troškove. Time bi ova državna firma, koja je operator prenosnog sistema, postala prozjumer.

Elektromreža Srbije (EMS) je raspisala javni poziv za izradu Studije analize proračuna proizvodnje iz obnovljivih izvora za potrebe sopstvene potrošnje.

Studija bi trebalo da pomogne EMS-u da primeni koncept nulte potrošnje (zero consumption buildings) uz promociju obnovljivih izvora energije, što bi trebalo da rezultira smanjenjem troškova za napajanje sopstvene potrošnje transformatorskih stanica, navodi se u javnom pozivu.

EMS svake godine mora da obezbedi 21,5 GWh za rad svojih 48 trafostanica i razvodnih postrojenja

Inače, koncept nulte potrošnje podrazumeva da su objekti veoma energetski efikasni i da troše onoliko energije koliko proizvedu. EMS nije naveo koju bi vrstu obnovljive energije koristio, ali je jasno da bi proizvodnjom energije za sopstvenu potrošnju postao prozjumer, i tako se pridružio velikom broju domaćinstava i firmi u Srbiji i regionu, koji su to već ili će uskoro postati.

Kompanija je u javnom pozivu navela da poseduje 48 transformatorskih stanica i razvodnih postrojenja koje ukupno troše energiju za sopstvene potrebe u iznosu od 21.500 MWh godišnje. Ovu energiju EMS, kako je naveo, nabavlja na tržištu, koje je u 2022. godini dostiglo svoj istorijski maksimum.

Kompanija smatra da visoke cene struje na tržištu nisu trenutni poremećaj

EMS procenjuje da visoke cene struje na tržištu nisu trenutni poremećaj, i da neće biti moguć povratak na cene energenata iz perioda od pre nekoliko godina odnosno pre energetske krize. Zbog toga je potrebna štednja struje, kao i traženje novih načina za minimizaciju i optimizaciju potrošačkih portfolija gde god je to moguće, naveo je EMS.

Ideja je da se razmotre sve mogućnosti da se energija koju troše trafostanice i razvodna postrojenja nadomesti iz obnovljivih izvora energije, kao i da se razmotri upotreba svih raspoloživih pomenutih kapaciteta koji se trenutno koriste kao deo sistema za besprekidno napajanje sopstvene potrošnje transformatorskih stanica.

Studija bi trebalo da analizira i mogućnosti za skladištenje energije

Autori studije bi trebalo da analiziraju troškove i benefite za optimalno planiranje i upravljanje potrošačkim portfoliom EMS-a uz korišćenje svih raspoloživih sredstava u njegovim objektima – skladišta električne energije, proizvodni kapaciteti, obnovljivi izvori.

Studija bi trebalo da sadrži и procenu postojećeg i potencijalnog kapaciteta za proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora po objektima EMS-a, kao i analizu mehanizama upravljanja obnovljivim izvorima i skladištima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

3. januar 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

3. januar 2023. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

3. januar 2023. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

rio tinto jadar litijum studije

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

3. januar 2023. - Rio Tinto je saopštio da je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar