OIE

Hrvatski poljoprivrednici traže poništavanje poziva za aukcije za obnovljive izvore

HPK traži poništavanje konkursa za podsticanje OIE

Foto: HPK

Objavljeno

12.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) zatražila je poništavanje javnog poziva za aukcije za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) koji je raspisao Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), upozorivši da su kriterijumi za poljoprivredu nejasni, ali i da se konkursom favorizuju uvozni lobiji koji uvoze „sumnjivi otpad“ za proizvodnju struje.

HROTE je krajem jula objavio prvi poziv za iskazivanje interesa za učestvovanje na tenderima za dodelu premije i garantovane otkupne cene za električnu energiju iz obnovljivih izvora. Javni poziv se odnosi na solarne elektrane (50 MW), male hidroelektrane (9 MW), kao i elektrane na biogas (15 MW) i biomasu (14 MW), ukupne snage 88 MW, navodi se u ranijim izveštajima.

HPK traži da jedan od kriterijuma bude 40-70% biomase iz sopstvene proizvodnje

HPK od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i HROTE-a traži, između ostalog, da među kriterijumima za odabir bude i to da između 40% i 70% biomase bude obezbeđeno iz sopstvene proizvodnje, uz dokaze o tome, navodi se na sajtu komore.

Komora takođe traži da prednost za dobijanje kvota iz solarnih elektrana imaju vlasnici postojećih objekata, kao i oni koji mogu dokazati veći udeo snage iz sopstvene poljoprivredne proizvodnje.

Na taj način bi se, kako ističu, dao pozitivan pomak konkurentnosti domaće proizvodnje, smanjio uvoz, umanjio rizik kroz diversifikaciju prihoda, postigla cena, privukao veći broj mladih ljudi i otvorila nova radna mesta na selu. Takođe, tvrdi HPK, to bi doprinelo postizanju ciljeva koji su propisani nacionalnim i evropskim propisima.

Poljoprivrednicima onemogućeno da koriste mere ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama

S obzirom da novi predlog hrvatske nacionalne Strategije poljoprivrede ima za cilj povećanje udela proizvodnje iz OIE za 15% i proizvodnje u stočarskom sektoru do 35%, HPK smatra da se ovim konkursom šalje pogrešna poruka, ne koristi prilika za razvoj ruralnih područja i stvaranje novih radnih mesta, a da se poljoprivrednicima onemogućava da koriste mere ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

12. avgust 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

12. avgust 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

12. avgust 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

12. avgust 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.