OIE

Hrvatski poljoprivrednici traže poništavanje poziva za aukcije za obnovljive izvore

HPK traži poništavanje konkursa za podsticanje OIE

Foto: HPK

Objavljeno

12.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) zatražila je poništavanje javnog poziva za aukcije za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) koji je raspisao Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), upozorivši da su kriterijumi za poljoprivredu nejasni, ali i da se konkursom favorizuju uvozni lobiji koji uvoze „sumnjivi otpad“ za proizvodnju struje.

HROTE je krajem jula objavio prvi poziv za iskazivanje interesa za učestvovanje na tenderima za dodelu premije i garantovane otkupne cene za električnu energiju iz obnovljivih izvora. Javni poziv se odnosi na solarne elektrane (50 MW), male hidroelektrane (9 MW), kao i elektrane na biogas (15 MW) i biomasu (14 MW), ukupne snage 88 MW, navodi se u ranijim izveštajima.

HPK traži da jedan od kriterijuma bude 40-70% biomase iz sopstvene proizvodnje

HPK od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i HROTE-a traži, između ostalog, da među kriterijumima za odabir bude i to da između 40% i 70% biomase bude obezbeđeno iz sopstvene proizvodnje, uz dokaze o tome, navodi se na sajtu komore.

Komora takođe traži da prednost za dobijanje kvota iz solarnih elektrana imaju vlasnici postojećih objekata, kao i oni koji mogu dokazati veći udeo snage iz sopstvene poljoprivredne proizvodnje.

Na taj način bi se, kako ističu, dao pozitivan pomak konkurentnosti domaće proizvodnje, smanjio uvoz, umanjio rizik kroz diversifikaciju prihoda, postigla cena, privukao veći broj mladih ljudi i otvorila nova radna mesta na selu. Takođe, tvrdi HPK, to bi doprinelo postizanju ciljeva koji su propisani nacionalnim i evropskim propisima.

Poljoprivrednicima onemogućeno da koriste mere ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama

S obzirom da novi predlog hrvatske nacionalne Strategije poljoprivrede ima za cilj povećanje udela proizvodnje iz OIE za 15% i proizvodnje u stočarskom sektoru do 35%, HPK smatra da se ovim konkursom šalje pogrešna poruka, ne koristi prilika za razvoj ruralnih područja i stvaranje novih radnih mesta, a da se poljoprivrednicima onemogućava da koriste mere ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Simens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

12. avgust 2020. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

12. avgust 2020. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

12. avgust 2020. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

12. avgust 2020. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak