OIE

Hrvatski poljoprivrednici traže poništavanje poziva za aukcije za obnovljive izvore

HPK traži poništavanje konkursa za podsticanje OIE

Foto: HPK

Objavljeno

12.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) zatražila je poništavanje javnog poziva za aukcije za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) koji je raspisao Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), upozorivši da su kriterijumi za poljoprivredu nejasni, ali i da se konkursom favorizuju uvozni lobiji koji uvoze „sumnjivi otpad“ za proizvodnju struje.

HROTE je krajem jula objavio prvi poziv za iskazivanje interesa za učestvovanje na tenderima za dodelu premije i garantovane otkupne cene za električnu energiju iz obnovljivih izvora. Javni poziv se odnosi na solarne elektrane (50 MW), male hidroelektrane (9 MW), kao i elektrane na biogas (15 MW) i biomasu (14 MW), ukupne snage 88 MW, navodi se u ranijim izveštajima.

HPK traži da jedan od kriterijuma bude 40-70% biomase iz sopstvene proizvodnje

HPK od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i HROTE-a traži, između ostalog, da među kriterijumima za odabir bude i to da između 40% i 70% biomase bude obezbeđeno iz sopstvene proizvodnje, uz dokaze o tome, navodi se na sajtu komore.

Komora takođe traži da prednost za dobijanje kvota iz solarnih elektrana imaju vlasnici postojećih objekata, kao i oni koji mogu dokazati veći udeo snage iz sopstvene poljoprivredne proizvodnje.

Na taj način bi se, kako ističu, dao pozitivan pomak konkurentnosti domaće proizvodnje, smanjio uvoz, umanjio rizik kroz diversifikaciju prihoda, postigla cena, privukao veći broj mladih ljudi i otvorila nova radna mesta na selu. Takođe, tvrdi HPK, to bi doprinelo postizanju ciljeva koji su propisani nacionalnim i evropskim propisima.

Poljoprivrednicima onemogućeno da koriste mere ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama

S obzirom da novi predlog hrvatske nacionalne Strategije poljoprivrede ima za cilj povećanje udela proizvodnje iz OIE za 15% i proizvodnje u stočarskom sektoru do 35%, HPK smatra da se ovim konkursom šalje pogrešna poruka, ne koristi prilika za razvoj ruralnih područja i stvaranje novih radnih mesta, a da se poljoprivrednicima onemogućava da koriste mere ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

12. avgust 2020. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

12. avgust 2020. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

12. avgust 2020. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

Djedovic Dedovic Lezimo na milijardama od strateskih mineralnih sirovina

Đedović: Ležimo na milijardama od strateških mineralnih sirovina

12. avgust 2020. - Korišćenje strateških mineralnih sirovina mora da bude u najboljem interesu privrede, poručila je ministarka Dubravka Đedović Handanović