OIE

Hrvatski poljoprivrednici traže poništavanje poziva za aukcije za obnovljive izvore

HPK traži poništavanje konkursa za podsticanje OIE

Foto: HPK

Objavljeno

12.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) zatražila je poništavanje javnog poziva za aukcije za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) koji je raspisao Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), upozorivši da su kriterijumi za poljoprivredu nejasni, ali i da se konkursom favorizuju uvozni lobiji koji uvoze “sumnjivi otpad” za proizvodnju struje.

HROTE je krajem jula objavio prvi poziv za iskazivanje interesa za učestvovanje na tenderima za dodelu premije i garantovane otkupne cene za električnu energiju iz obnovljivih izvora. Javni poziv se odnosi na solarne elektrane (50 MW), male hidroelektrane (9 MW), kao i elektrane na biogas (15 MW) i biomasu (14 MW), ukupne snage 88 MW, navodi se u ranijim izveštajima.

HPK traži da jedan od kriterijuma bude 40-70% biomase iz sopstvene proizvodnje

HPK od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i HROTE-a traži, između ostalog, da među kriterijumima za odabir bude i to da između 40% i 70% biomase bude obezbeđeno iz sopstvene proizvodnje, uz dokaze o tome, navodi se na sajtu komore.

Komora takođe traži da prednost za dobijanje kvota iz solarnih elektrana imaju vlasnici postojećih objekata, kao i oni koji mogu dokazati veći udeo snage iz sopstvene poljoprivredne proizvodnje.

Na taj način bi se, kako ističu, dao pozitivan pomak konkurentnosti domaće proizvodnje, smanjio uvoz, umanjio rizik kroz diversifikaciju prihoda, postigla cena, privukao veći broj mladih ljudi i otvorila nova radna mesta na selu. Takođe, tvrdi HPK, to bi doprinelo postizanju ciljeva koji su propisani nacionalnim i evropskim propisima.

Poljoprivrednicima onemogućeno da koriste mere ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama

S obzirom da novi predlog hrvatske nacionalne Strategije poljoprivrede ima za cilj povećanje udela proizvodnje iz OIE za 15% i proizvodnje u stočarskom sektoru do 35%, HPK smatra da se ovim konkursom šalje pogrešna poruka, ne koristi prilika za razvoj ruralnih područja i stvaranje novih radnih mesta, a da se poljoprivrednicima onemogućava da koriste mere ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.