OIE

Hrvatske firme dobijaju podsticaje za primenu obnovljivih izvora energije

Hrvatska pripremila subvencije za povecanje koriscenja obnovljive energije

Foto: FZOEU

Objavljeno

12.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska privreda, lokalne samouprave, državne institucije, poljoprivrednici od 25. aprila imaju mogućnost da konkurišu za sufinansiranje projekata za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) raspisao je konkurs za pravna lica koja imaju nameru da instaliraju toplotne pumpe, solarne kolektore, kotlove na drvnu sečku i pelet, pirolitičke kotlove, kao i fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju bez povezivanja u mrežu (off-grid) ili sa povezivanjem u mrežu.

Pravna lica pokazala su veliko interesovanje za javni poziv i pre početka prijavljivanja

JaAvni poziv vredan 100 miliona kuna (13,2 miliona evra) otvoren je za regionalne i lokalne samouprave, državnu upravu, ustanove, zadruge, trgovačka društva, preduzetnike, porodična poljoprivredna gazdinstva, kao i samostalne delatnosti i ostala pravna lica , što uključuje i višestambene zgrade i verske zajednice.

Zbog velikog interesovanja potencijalnih korisnika, tačnije pitanja u vezi sa tumačenjem uslova za sufinansiranje, Fond je početak prijavljivanja pomerio sa 12. na 25. april.

Procena je da će biti isntalirano 200 sistemaza korišćenje obnovljive energije

Cilj sufinansiranja je sprovođenje mera iz hrvatskog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) za razdoblje 2021-2030. kako bi se povećala proizvodnja energije i udeo obnovljive energije u ukupnoj potrošnji energije i smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Procena je da će kroz ovaj javni poziv biti instalirano 200 sistema za korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija CO2 od 6.280 tona, kažu u FZOEU.

Po projektu je moguće dobiti najviše 1,4 miliona kuna (185.000 evra). Za izradu glavnog projekta može se dobiti do 40 odsto, za ugradnju sistema za korišćenje obnovljivih izvora energije od 40 do 80 odsto u zavisnosti od razvijenosti lokalne samouprave u kojoj se sprovodi i za stručni nadzor do 40 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

09 јуна 2022 - Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o projektu Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

02 јуна 2022 - Nacionalni energetski i klimatski plan obuhvata period od 2021. do 2030. godine i predstavlja put za postizanje ciljeva do 2030. godine

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države