OIE

Hrvatske firme dobijaju podsticaje za primenu obnovljivih izvora energije

Hrvatska pripremila subvencije za povecanje koriscenja obnovljive energije

Foto: FZOEU

Objavljeno

12.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska privreda, lokalne samouprave, državne institucije, poljoprivrednici od 25. aprila imaju mogućnost da konkurišu za sufinansiranje projekata za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) raspisao je konkurs za pravna lica koja imaju nameru da instaliraju toplotne pumpe, solarne kolektore, kotlove na drvnu sečku i pelet, pirolitičke kotlove, kao i fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju bez povezivanja u mrežu (off-grid) ili sa povezivanjem u mrežu.

Pravna lica pokazala su veliko interesovanje za javni poziv i pre početka prijavljivanja

JaAvni poziv vredan 100 miliona kuna (13,2 miliona evra) otvoren je za regionalne i lokalne samouprave, državnu upravu, ustanove, zadruge, trgovačka društva, preduzetnike, porodična poljoprivredna gazdinstva, kao i samostalne delatnosti i ostala pravna lica , što uključuje i višestambene zgrade i verske zajednice.

Zbog velikog interesovanja potencijalnih korisnika, tačnije pitanja u vezi sa tumačenjem uslova za sufinansiranje, Fond je početak prijavljivanja pomerio sa 12. na 25. april.

Procena je da će biti isntalirano 200 sistemaza korišćenje obnovljive energije

Cilj sufinansiranja je sprovođenje mera iz hrvatskog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) za razdoblje 2021-2030. kako bi se povećala proizvodnja energije i udeo obnovljive energije u ukupnoj potrošnji energije i smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Procena je da će kroz ovaj javni poziv biti instalirano 200 sistema za korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija CO2 od 6.280 tona, kažu u FZOEU.

Po projektu je moguće dobiti najviše 1,4 miliona kuna (185.000 evra). Za izradu glavnog projekta može se dobiti do 40 odsto, za ugradnju sistema za korišćenje obnovljivih izvora energije od 40 do 80 odsto u zavisnosti od razvijenosti lokalne samouprave u kojoj se sprovodi i za stručni nadzor do 40 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

12. april 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

12. april 2022. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

12. april 2022. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

12. april 2022. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja