Električna energija

Hrvatska virtuelna elektrana Nano Energies dobila novog vlasnika

Second Foundation nano energies des holding virtuelna elektrana hrvatska agregator

Foto: Nano Energies

Objavljeno

03.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Second Foundation, koja se bavi algoritamskim trgovanjem na energetskim tržištima, potpisala je sporazum o kupovini DES Holdinga, agregatora fleksibilnosti koji posluje u sklopu grupacije Nano Energies. Ta grupa razvija virtuelne elektrane u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Češkoj.

Češka firma Nano Energies Hrvatska, koja je deo DES Holdinga, je prva koja je dobila licencu za agregatora u Hrvatskoj, i to avgusta 2022. godine. U regionu Jugoistočne Evrope je, inače, sve više agregatora, koji nude usluge fleksibilnosti, pa ih osim u Hrvatskoj, gde četiri firme poseduje licence, ima i u BiH, Srbiji.

Kupovina DES Holdinga predstavlja sledeći korak u strategiji firme Second Foundation, čiji je cilj postepeno prebacivanje sa isključivo finansijskog algoritamskog trgovanja na iskorišćavanje prednosti energetske fleksibilnosti i pametnog upravljanja na polju obnovljivih i drugih energetskih izvora, saopštile su dve firme.

Second Foundation se bavi trgovanjem na kratkoročnim tržištima

DES Holding će, kako se navodi, nastaviti da koristi brend Nano Energies. Inače, Second Foundation se bavi trgovanjem na kratkoročnim tržištima i ima podružnice u Švajcarskoj, Nemačkoj, SAD-u i Japanu.

Vojtěch Kačena, suosnivač i većinski dioničar tvrtke Second Foundation, izjavio je da akvizicija agregatora fleksibilnosti grupacije Nano Energies savršeno upotpunjava njihove dosadašnje strateške poteze usmerene na osiguravanje ponude sveobuhvatnog portfelja usluga.

Kačena: Širimo asortiman usluga koje pružamo vlasnicima solarnih elektrana, vetroparkova i baterija

Transakcija predstavlja značajno širenje asortimana usluga koje Second Foundation pruža vlasnicima solarnih elektrana i vetroparkova, kao i vlasnicima baterijskih sistema putem svoje nemačke podružnice in.power, istakao je Kačena, i dodao da će sinergija dve firme omogućiti vlasnicima energetskih izvora da maksimiziraju monetizaciju svojih potencijala.

Matematičar i preduzetnik Petr Zahradník, koji je vlasnik firme Nano Energies, izjavio je da će mogućnosti firme Nano Energies u agregiranja fleksibilnih energetskih izvora i pružanju pomoćnih usluga biti znatno unapređene zahvaljujući stručnosti firme Second Foundation u trgovanju na kratkoročnim tržištima električne energije.

Korisnici su ti koji će imati najviše koristi od ove akvizicije, saopštile su firme, i to bez obzira da li koriste usluge agregatora fleksibilnosti firme Nano Energies u centralnoj i istočnoj Evropi ili usluge nemačke firme in.power.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. januar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. januar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

3. januar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji