Električna energija

Hrvatska virtuelna elektrana Nano Energies dobila novog vlasnika

Second Foundation nano energies des holding virtuelna elektrana hrvatska agregator

Foto: Nano Energies

Objavljeno

03.01.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Firma Second Foundation, koja se bavi algoritamskim trgovanjem na energetskim tržištima, potpisala je sporazum o kupovini DES Holdinga, agregatora fleksibilnosti koji posluje u sklopu grupacije Nano Energies. Ta grupa razvija virtuelne elektrane u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Češkoj.

Češka firma Nano Energies Hrvatska, koja je deo DES Holdinga, je prva koja je dobila licencu za agregatora u Hrvatskoj, i to avgusta 2022. godine. U regionu Jugoistočne Evrope je, inače, sve više agregatora, koji nude usluge fleksibilnosti, pa ih osim u Hrvatskoj, gde četiri firme poseduje licence, ima i u BiH, Srbiji.

Kupovina DES Holdinga predstavlja sledeći korak u strategiji firme Second Foundation, čiji je cilj postepeno prebacivanje sa isključivo finansijskog algoritamskog trgovanja na iskorišćavanje prednosti energetske fleksibilnosti i pametnog upravljanja na polju obnovljivih i drugih energetskih izvora, saopštile su dve firme.

Second Foundation se bavi trgovanjem na kratkoročnim tržištima

DES Holding će, kako se navodi, nastaviti da koristi brend Nano Energies. Inače, Second Foundation se bavi trgovanjem na kratkoročnim tržištima i ima podružnice u Švajcarskoj, Nemačkoj, SAD-u i Japanu.

Vojtěch Kačena, suosnivač i većinski dioničar tvrtke Second Foundation, izjavio je da akvizicija agregatora fleksibilnosti grupacije Nano Energies savršeno upotpunjava njihove dosadašnje strateške poteze usmerene na osiguravanje ponude sveobuhvatnog portfelja usluga.

Kačena: Širimo asortiman usluga koje pružamo vlasnicima solarnih elektrana, vetroparkova i baterija

Transakcija predstavlja značajno širenje asortimana usluga koje Second Foundation pruža vlasnicima solarnih elektrana i vetroparkova, kao i vlasnicima baterijskih sistema putem svoje nemačke podružnice in.power, istakao je Kačena, i dodao da će sinergija dve firme omogućiti vlasnicima energetskih izvora da maksimiziraju monetizaciju svojih potencijala.

Matematičar i preduzetnik Petr Zahradník, koji je vlasnik firme Nano Energies, izjavio je da će mogućnosti firme Nano Energies u agregiranja fleksibilnih energetskih izvora i pružanju pomoćnih usluga biti znatno unapređene zahvaljujući stručnosti firme Second Foundation u trgovanju na kratkoročnim tržištima električne energije.

Korisnici su ti koji će imati najviše koristi od ove akvizicije, saopštile su firme, i to bez obzira da li koriste usluge agregatora fleksibilnosti firme Nano Energies u centralnoj i istočnoj Evropi ili usluge nemačke firme in.power.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

3. januar 2024. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

3. januar 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

3. januar 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

3. januar 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta