OIE

Češka firma Nano Energies dobila licencu za agregatora u Hrvatskoj

Prva virtuelna elektrana u Hrvatskoj dobila dozvolu za rad nano energies

Foto: Nano Energies

Objavljeno

31.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Češka firma Nano Energies Hrvatska saopštila je da je postala prvi licencirani nezavisni agregator na hrvatskom tržištu. Hrvatska će tako dobiti prvu zvanično registrovanu virtuelnu elektranu, koja je jedan o načina da se poveća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

Nano Energies Hrvatska je ispunila sve uslove i dobio dozvolu za obavljanje energetske delatnosti agregiranja, saopštila je ova firma, i dodala da sada zvanično može da počne da pruža usluge fleksibilne proizvodnje ili potrošnje električne energije kao prvi licencirani nezavisni agregator.

Virtuelne elektrane polako ulaze u region, pa je firma KOER pokrenula svoj projekat u Hrvatskoj, a slične aktivnosti odvijaju se u Bosni i Hercegovini zbog čega je državna kompanija Elektroprivreda BiH odlučila da ponudi saradnju firmama koje se bave agregacijom.

Nano Energies Hrvatska je saopštila da su rastuće cene energenata, rat u Ukrajini, potreba za dekarbonizacijom i nužnost da se mreža digitalizuje aktuelizovali pronalaženje inovativnijih rešenja za optimizaciju sistema, fleksibilnu potrošnju, smanjenje ugljeničnog otiska i smanjenje troškova poslovanja firmi i domaćinstava.

Virtuelna elektrana, kako navode, je jedno takvo inovativno rešenje koje je sada dostupno i na hrvatskom tržištu.

Poslovni model omogućuje korisnicima da troše električnu energiju kada je jeftina, a proizvode je kada je najvrednija

Nano Energies Hrvatska je, kako je navedeno, prva hrvatska firma kojem je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) izdala licencu za obavljanje energetske delatnosti agregiranja.

Stanislav Chvála, izvršni direktor češke tehnološke firme Nano Energies, izjavio je da fleksibilnim upravljanjem mogu kupcima povećati prihode i do nekoliko desetina procenata.

„Iskustva sa zapadnih tržišta pokazuju da agregatori fleksibilnosti zamjenjuju elektrane na fosilna goriva i nuklearne elektrane i omogućuju prijelaz na održivu energiju. Nano Energies može iskoristiti potencijal električne energije koji bi inače ostao neiskorišten. Potrošnju i proizvodnju prilagođavamo tako da kupac proizvodi električnu energiju kada je najskuplja, a troši je kada je najjeftinija. Kupac to ne primjećuje u radu, jer se sve odvija automatski, a istovremeno pridonosi stabilizaciji mreže bez potrebe uključivanja elektrana na ugljen u balansiranje sustava“, izjavio je Chvála.

Agregiranje je neizostavni deo decentralizacije energetskog sistema

Nano Energies kaže da se usluga koju donose na hrvatsko tržište fokusira na pametno upravljanje i fleksibilnost korišćenja električne energije. U praksi to znači da firmama i proizvođačima električne energije nudi mogućnost upravljanja sopstvenom potrošnjom i proizvodnjom električne energije radi smanjenja troškova poslovanja i profitiranja od kretanja cena električne energije na kratkoročnim tržištima.

Dominik Maričević, direktor firme Nano Energies Hrvatska, izjavio je da je agregiranje postalo nodvojiv deo ubrzane decentralizacije hrvatskog elektroenergetskog sistema.

Zadatak firme je, kako se ističe, da stvori mrežu malih proizvođača, potrošača, ali i skladišta električne energije kako bi u svakom trenutku mogli da reaguju i ponude stabilnost elektroenergetskom sistemu, ali ujedno i osiguraju pristup profitabilnim tržištima balansne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

31. avgust 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

31. avgust 2022. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

31. avgust 2022. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

31. avgust 2022. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna