Električna energija

Holcim se uključio u rad prve virtuelne elektrane u Hrvatskoj

Holcim se ukljucio u rad prve virtuelne elektrane u Hrvatskoj

Foto: Holcim

Objavljeno

10.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Priključivanjem KOER-ovoj virtuelnoj elektrani – agregatoru i prilagođavanjem potrošnje struje po potrebi, cementara Koromačno doprinosi integraciji energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, saopštio je njen vlasnik Holcim.

Sektor proizvodnje cementa je jedan od najvećih potrošača energenata i jedan od najtežih za dekarbonizaciju, ali takvi pogoni već sada mogu imati važnu ulogu u energetskoj tranziciji. Holcimova fabrika u Koromačnom u Istri već dugo radi na rešenjima za uštedu materijala i drugih resursa. Pre više od 20 godina je počela da u proizvodnji koristi pepeo i gips iz obližnje termoelektrane Plomin, poslednje na ugalj u Hrvatskoj.

Holcim je saopštio da se ta njegova poslovna jedinica uključila u rad KOER-ove virtuelne elektrane, prve u zemlji i da je tako omogućila povećanje ulaganja u energiju iz obnovljivih izvora. Kompanije koje upravljaju takvim sistemima, koji deluju u oblaku i nisu elektrane u fizičkom smislu, objedinjuju izvore električne energije tako da oni udruženo mogu da povećaju proizvodnju kada u sistemu prenosa nedostaje struje.

Virtuelne elektrane ili agregatori imaju važnu ulogu u integraciji energije iz obnovljivih izvora, budući da je proizvodnja u solarnim i vetroparkovima nestabilna zbog izloženosti promenama meteoroloških uslova

Virtuelne elektrane, koje nazivamo i agregatorima, mogu da koordinišu obaranje potrošnje, na primer u fabrikama i tržnim centrima, i da omoguće povećanje potrošnje, što je najpotrebnije kada dođe do nepredviđeno jake osunčanosti ili se vetar snažno pojača, pa bude viška energije u mreži.

Elektroenergetski sistem Hrvatske se ubrzano decentralizuje, što povećava potrebu za agregacijom. Virtuelne elektrane takođe upravljaju raspoloživim kapacitetima za skladištenje struje, konkretno baterijama. Učesnici u sistemu virtuelne elektrane dobijaju nadoknadu za svoje prateće mrežne usluge. Naime, oni pomažu da snabdevanje i potražnja ostanu u ravnoteži.

„Cilj nam je ubrzati energetsku tranziciju i pametnije upravljati energijom“, poručio je direktor KOER-a Marko Lasić.

Holcim podseća da ulaže u razvoj tehnologije proizvodnje niskougljeničnog cementa. Priključivanjem virtuelnoj elektrani i prilagođavanjem potrošnje struje po potrebi, kompanija će doprineti integraciji energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, kažu u kompaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

10. jun 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

10. jun 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

10. jun 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. jun 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.