Električna energija

Holcim se uključio u rad prve virtuelne elektrane u Hrvatskoj

Holcim se ukljucio u rad prve virtuelne elektrane u Hrvatskoj

Foto: Holcim

Objavljeno

10.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Priključivanjem KOER-ovoj virtuelnoj elektrani – agregatoru i prilagođavanjem potrošnje struje po potrebi, cementara Komoračno doprinosi integraciji energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, saopštio je njen vlasnik Holcim.

Sektor proizvodnje cementa je jedan od najvećih potrošača energenata i jedan od najtežih za dekarbonizaciju, ali takvi pogoni već sada mogu imati važnu ulogu u energetskoj tranziciji. Holcimova fabrika u Komoračnom u Istri već dugo radi na rešenjima za uštedu materijala i drugih resursa. Pre više od 20 godina je počela da u proizvodnji koristi pepeo i gips iz obližnje termoelektrane Plomin, poslednje na ugalj u Hrvatskoj.

Holcim je saopštio da se ta njegova poslovna jedinica uključila u rad KOER-ove virtuelne elektrane, prve u zemlji i da je tako omogućila povećanje ulaganja u energiju iz obnovljivih izvora. Kompanije koje upravljaju takvim sistemima, koji deluju u oblaku i nisu elektrane u fizičkom smislu, objedinjuju izvore električne energije tako da oni udruženo mogu da povećaju proizvodnju kada u sistemu prenosa nedostaje struje.

Virtuelne elektrane ili agregatori imaju važnu ulogu u integraciji energije iz obnovljivih izvora, budući da je proizvodnja u solarnim i vetroparkovima nestabilna zbog izloženosti promenama meteoroloških uslova

Virtuelne elektrane, koje nazivamo i agregatorima, mogu da koordinišu obaranje potrošnje, na primer u fabrikama i tržnim centrima, i da omoguće povećanje potrošnje, što je najpotrebnije kada dođe do nepredviđeno jake osunčanosti ili se vetar snažno pojača, pa bude viška energije u mreži.

Elektroenergetski sistem Hrvatske se ubrzano decentralizuje, što povećava potrebu za agregacijom. Virtuelne elektrane takođe upravljaju raspoloživim kapacitetima za skladištenje struje, konkretno baterijama. Učesnici u sistemu virtuelne elektrane dobijaju nadoknadu za svoje prateće mrežne usluge. Naime, oni pomažu da snabdevanje i potražnja ostanu u ravnoteži.

„Cilj nam je ubrzati energetsku tranziciju i pametnije upravljati energijom“, poručio je direktor KOER-a Marko Lasić.

Holcim podseća da ulaže u razvoj tehnologije proizvodnje niskougljeničnog cementa. Priključivanjem virtuelnoj elektrani i prilagođavanjem potrošnje struje po potrebi, kompanija će doprineti integraciji energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, kažu u kompaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

10. jun 2022. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

10. jun 2022. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

10. jun 2022. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

10. jun 2022. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj