Električna energija

Holcim se uključio u rad prve virtuelne elektrane u Hrvatskoj

Holcim se ukljucio u rad prve virtuelne elektrane u Hrvatskoj

Foto: Holcim

Objavljeno

10.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Priključivanjem KOER-ovoj virtuelnoj elektrani – agregatoru i prilagođavanjem potrošnje struje po potrebi, cementara Komoračno doprinosi integraciji energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, saopštio je njen vlasnik Holcim.

Sektor proizvodnje cementa je jedan od najvećih potrošača energenata i jedan od najtežih za dekarbonizaciju, ali takvi pogoni već sada mogu imati važnu ulogu u energetskoj tranziciji. Holcimova fabrika u Komoračnom u Istri već dugo radi na rešenjima za uštedu materijala i drugih resursa. Pre više od 20 godina je počela da u proizvodnji koristi pepeo i gips iz obližnje termoelektrane Plomin, poslednje na ugalj u Hrvatskoj.

Holcim je saopštio da se ta njegova poslovna jedinica uključila u rad KOER-ove virtuelne elektrane, prve u zemlji i da je tako omogućila povećanje ulaganja u energiju iz obnovljivih izvora. Kompanije koje upravljaju takvim sistemima, koji deluju u oblaku i nisu elektrane u fizičkom smislu, objedinjuju izvore električne energije tako da oni udruženo mogu da povećaju proizvodnju kada u sistemu prenosa nedostaje struje.

Virtuelne elektrane ili agregatori imaju važnu ulogu u integraciji energije iz obnovljivih izvora, budući da je proizvodnja u solarnim i vetroparkovima nestabilna zbog izloženosti promenama meteoroloških uslova

Virtuelne elektrane, koje nazivamo i agregatorima, mogu da koordinišu obaranje potrošnje, na primer u fabrikama i tržnim centrima, i da omoguće povećanje potrošnje, što je najpotrebnije kada dođe do nepredviđeno jake osunčanosti ili se vetar snažno pojača, pa bude viška energije u mreži.

Elektroenergetski sistem Hrvatske se ubrzano decentralizuje, što povećava potrebu za agregacijom. Virtuelne elektrane takođe upravljaju raspoloživim kapacitetima za skladištenje struje, konkretno baterijama. Učesnici u sistemu virtuelne elektrane dobijaju nadoknadu za svoje prateće mrežne usluge. Naime, oni pomažu da snabdevanje i potražnja ostanu u ravnoteži.

„Cilj nam je ubrzati energetsku tranziciju i pametnije upravljati energijom“, poručio je direktor KOER-a Marko Lasić.

Holcim podseća da ulaže u razvoj tehnologije proizvodnje niskougljeničnog cementa. Priključivanjem virtuelnoj elektrani i prilagođavanjem potrošnje struje po potrebi, kompanija će doprineti integraciji energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, kažu u kompaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

10. jun 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

10. jun 2022. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

10. jun 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

10. jun 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi