Električna energija

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Foto: Vetropack Straža

Objavljeno

04.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Virtuelna elektrana KOER dobila je još jednog člana – proizvođača staklene ambalaže Vetropack Stražu lociranu u mestu Hum na Sutli, nedaleko od hrvatsko-slovenačke granice.

Tehnološka kompanija KOER pokrenula je prvu virtuelnu elektranu Hrvatskoj u februaru 2022. godine i tako postala i prvi agregator koji povezuje tržište električne energije i krajnje korisnike koji su deo elektrane.

Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi. Fabrika u Humu na Sutli distribuira staklenu ambalažu u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, kao i drugim zemljama jugoistočne Evrope.

Vetropack Straža ima dve solarne elektrane na krovovima

Vetropack Straža će kao članica KOER virtualne elektrane aktivno doprinositi stabilnosti hrvatskoga elektroenergetskog sistema, dodala je kompanija KOER i navela da se obezbeđuje podrška sistemu za priključivanje novih kapaciteta obnovljivih izvora energije.

Mario Berc, direktor sektora tehnike Vetropack Straže, podsetio je da ova fabrika ima dve solarne elektrane postavljene na krovovima skladišta gotove robe. Godišnja proizvodnja fotonaponskih sistema snage 828 kW, instaliranih u septembru 2019, je 1 GWh, a dobijena struja se koristi u proizvodnji komprimovanog vazduha.

Berc: Naša fleksibilnost koristiće se za održavanje stabilnosti sistema

Proizvodnja stakla, kako je naveo, je energetski zahtevan proces koji akumulira značajne količine energije.

„Fleksibilnost proizvodnog procesa stavili smo na raspolaganje za održavanje ravnoteže elektroenergetskog sustava u Hrvatskoj i time ujedno podržavamo zelenu tranziciju hrvatskoga gospodarstva prema održivijem energetskom sustavu“, istakao je Berc.

Tehnološka kompanija KOER operativno upravlja virtualnom elektranom, ukrupnjuje kapacitete, i, kako su naveli, prepoznaje njihove karakteristike koje može komercijalizovati na tržištima električne energije.

Lasić: Virtuelna elektrana će dodatno optimizovati procese u fabrici

Direktor Marko Lasić naveo je da je proizvodnja stakla povezana sa mnogim složenim procesima i velikom potrošnjom resursa koji će kroz KOER biti dodatno optimizovani.

Virtualna elektrana KOER, podsetio je, otvara mogućnosti višestruke dobrobiti – krajnjim korisnicima daje priliku da postanu aktivni učesnici tržišta električne energije te kroz to ostvaruju dodatne prihode, a Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS) pruža pomoćne usluge sa ciljem optimalnog upravljanja i uravnoteženja sistema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

4. decembar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

4. decembar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

4. decembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

4. decembar 2023. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju