Električna energija

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Foto: Vetropack Straža

Objavljeno

04.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Virtuelna elektrana KOER dobila je još jednog člana – proizvođača staklene ambalaže Vetropack Stražu lociranu u mestu Hum na Sutli, nedaleko od hrvatsko-slovenačke granice.

Tehnološka kompanija KOER pokrenula je prvu virtuelnu elektranu Hrvatskoj u februaru 2022. godine i tako postala i prvi agregator koji povezuje tržište električne energije i krajnje korisnike koji su deo elektrane.

Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi. Fabrika u Humu na Sutli distribuira staklenu ambalažu u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, kao i drugim zemljama jugoistočne Evrope.

Vetropack Straža ima dve solarne elektrane na krovovima

Vetropack Straža će kao članica KOER virtualne elektrane aktivno doprinositi stabilnosti hrvatskoga elektroenergetskog sistema, dodala je kompanija KOER i navela da se obezbeđuje podrška sistemu za priključivanje novih kapaciteta obnovljivih izvora energije.

Mario Berc, direktor sektora tehnike Vetropack Straže, podsetio je da ova fabrika ima dve solarne elektrane postavljene na krovovima skladišta gotove robe. Godišnja proizvodnja fotonaponskih sistema snage 828 kW, instaliranih u septembru 2019, je 1 GWh, a dobijena struja se koristi u proizvodnji komprimovanog vazduha.

Berc: Naša fleksibilnost koristiće se za održavanje stabilnosti sistema

Proizvodnja stakla, kako je naveo, je energetski zahtevan proces koji akumulira značajne količine energije.

„Fleksibilnost proizvodnog procesa stavili smo na raspolaganje za održavanje ravnoteže elektroenergetskog sustava u Hrvatskoj i time ujedno podržavamo zelenu tranziciju hrvatskoga gospodarstva prema održivijem energetskom sustavu“, istakao je Berc.

Tehnološka kompanija KOER operativno upravlja virtualnom elektranom, ukrupnjuje kapacitete, i, kako su naveli, prepoznaje njihove karakteristike koje može komercijalizovati na tržištima električne energije.

Lasić: Virtuelna elektrana će dodatno optimizovati procese u fabrici

Direktor Marko Lasić naveo je da je proizvodnja stakla povezana sa mnogim složenim procesima i velikom potrošnjom resursa koji će kroz KOER biti dodatno optimizovani.

Virtualna elektrana KOER, podsetio je, otvara mogućnosti višestruke dobrobiti – krajnjim korisnicima daje priliku da postanu aktivni učesnici tržišta električne energije te kroz to ostvaruju dodatne prihode, a Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS) pruža pomoćne usluge sa ciljem optimalnog upravljanja i uravnoteženja sistema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

4. decembar 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

4. decembar 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

4. decembar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

4. decembar 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović