Električna energija

Hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera postala deo virtuelne elektrane KOER

Turisticka firma Valamar prikljucila se virtuelnoj elektrani KOER

Foto: KOER

Objavljeno

07.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Valamar je prva kompanija u hrvatskom turističkom sektoru koja je potpisala ugovor o učestovanju u radu KOER virtuelne elektrane. Valamar upravlja sa 37 hotela i 15 kampova na Jadranu i u Austriji.

Valamar stavlja na raspolaganje agregate na elektrčnu energiju ukupne snage 4 MW na 12 lokacija od Poreča do Dubrovnika u cilju uravnoteženja energetske mreže, saoštile su dve kompanije.

Agregati koji inače služe za rezervno napajanje u Valamarovim objektima koristiće se, kako se navodi, za rasterećenje elektroenergetskog sustava u trenucima vršnog opterećenja.

Turistička kompanija i prva virtuelna elektrana u Hrvatskoj – KOER sarađivaće sa ciljem povećanja održivosti i uravnoteženja hrvatskog elektroenergetskog sistema.

Uravnoteženost sistema je, kako ističu dve firme, ključna za njegovo sigurno i optimalno funkcionisanje, ali i za mogućnost priključivanja novih kapaciteta obnovljivih izvora energije čime se omogućuje tranzicija društva na održive načine potrošnje i proizvodnje električne energije.

Inače, Valamar je objavio ciljeve održivosti prema ESG okviru do 2025, a, takođe, je krajem 2021. pustio u u rad solarne elektrane postavljene na krovove 26 hotela i kampova na Jadranskoj obali.

Virtuelnoj elektrani KOER prošle godine prikjučila se cementara Koromačno.

Gregorović: Ulazak na tržište električne energije

Flavio Gregorović, direktor tehničkog sektora u Valamaru, izjavio je da od 2010. ova firma ulaže u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, a saradnja sa KOER-om označava njen iskorak na tržište električne energije.

Prva lokacija koja će biti integrisana u virtuelnu elektranu je Valamarova centralna kuhinja u Vinežu, a do kraja godine planirano je puštanje u rad i svih ostalih lokacija, naveo je Gregorović.

KOER ovim ugovorom ostvaruje, kako je navela kompanija, dodatno povezivanje tržišta električne energije i krajnjih korisnika koji čine virtuelnu elektranu, a u Valamaru vidi značajnog partnera u tome.

Lasić: Višestruka korist za sve

Marko Lasić, direktor KOER-a, koji kao agregator upravlja virtuelnom elektranom, kaže da ona objedinjuje proizvođače, potrošače, ali i skladišta električne energije koji se mogu nalaziti bilo gde unutar hrvatskog elektroenergetskog sistema.

Krajnji korisnici stavljaju na raspolaganje, kako je dodao, deo svog kapaciteta proizvodnje i potrošnje električne energije.

„Svima uključenima na ovaj način otvaraju se mogućnosti višestruke dobrobiti – krajnjim korisnicima prilika da postanu aktivni sudionici tržišta električne energije te kroz to ostvaruju dodatne prihode, a Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava pružanje pomoćnih usluge s ciljem optimalnog upravljanja i uravnoteženja elektroenergetskog sustava“, objasnio je Lasić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

7. avgust 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

7. avgust 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

7. avgust 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

7. avgust 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka