Električna energija

Hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera postala deo virtuelne elektrane KOER

Turisticka firma Valamar prikljucila se virtuelnoj elektrani KOER

Foto: KOER

Objavljeno

07.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Valamar je prva kompanija u hrvatskom turističkom sektoru koja je potpisala ugovor o učestovanju u radu KOER virtuelne elektrane. Valamar upravlja sa 37 hotela i 15 kampova na Jadranu i u Austriji.

Valamar stavlja na raspolaganje agregate na elektrčnu energiju ukupne snage 4 MW na 12 lokacija od Poreča do Dubrovnika u cilju uravnoteženja energetske mreže, saoštile su dve kompanije.

Agregati koji inače služe za rezervno napajanje u Valamarovim objektima koristiće se, kako se navodi, za rasterećenje elektroenergetskog sustava u trenucima vršnog opterećenja.

Turistička kompanija i prva virtuelna elektrana u Hrvatskoj – KOER sarađivaće sa ciljem povećanja održivosti i uravnoteženja hrvatskog elektroenergetskog sistema.

Uravnoteženost sistema je, kako ističu dve firme, ključna za njegovo sigurno i optimalno funkcionisanje, ali i za mogućnost priključivanja novih kapaciteta obnovljivih izvora energije čime se omogućuje tranzicija društva na održive načine potrošnje i proizvodnje električne energije.

Inače, Valamar je objavio ciljeve održivosti prema ESG okviru do 2025, a, takođe, je krajem 2021. pustio u u rad solarne elektrane postavljene na krovove 26 hotela i kampova na Jadranskoj obali.

Virtuelnoj elektrani KOER prošle godine prikjučila se cementara Koromačno.

Gregorović: Ulazak na tržište električne energije

Flavio Gregorović, direktor tehničkog sektora u Valamaru, izjavio je da od 2010. ova firma ulaže u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, a saradnja sa KOER-om označava njen iskorak na tržište električne energije.

Prva lokacija koja će biti integrisana u virtuelnu elektranu je Valamarova centralna kuhinja u Vinežu, a do kraja godine planirano je puštanje u rad i svih ostalih lokacija, naveo je Gregorović.

KOER ovim ugovorom ostvaruje, kako je navela kompanija, dodatno povezivanje tržišta električne energije i krajnjih korisnika koji čine virtuelnu elektranu, a u Valamaru vidi značajnog partnera u tome.

Lasić: Višestruka korist za sve

Marko Lasić, direktor KOER-a, koji kao agregator upravlja virtuelnom elektranom, kaže da ona objedinjuje proizvođače, potrošače, ali i skladišta električne energije koji se mogu nalaziti bilo gde unutar hrvatskog elektroenergetskog sistema.

Krajnji korisnici stavljaju na raspolaganje, kako je dodao, deo svog kapaciteta proizvodnje i potrošnje električne energije.

„Svima uključenima na ovaj način otvaraju se mogućnosti višestruke dobrobiti – krajnjim korisnicima prilika da postanu aktivni sudionici tržišta električne energije te kroz to ostvaruju dodatne prihode, a Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava pružanje pomoćnih usluge s ciljem optimalnog upravljanja i uravnoteženja elektroenergetskog sustava“, objasnio je Lasić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

7. avgust 2023. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

7. avgust 2023. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

7. avgust 2023. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

7. avgust 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu