OIE

Solarne elektrane na hotelima i kampovima duž obale Jadrana

eon valamar solarni paneli hoteli kampovi

Foto: Valamar

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Turistička kompanija Valamar i energetska firma E.ON Solar pustile su u rad solarne elektrane postavljene na krovove 26 hotela i kampova na Jadranskoj obali. Solarni paneli će Valamaru omogućiti pokrivanje pet odsto ukupnih potreba za električnom energijom.

Saradnja Valamara i E.ON Solara, koja je saopštila ova nemačka kompanija, predstavlja prvi i najveći projekt u Hrvatskoj po ESCO modelu finansiranja u kojemu su elektrane u vlasništvu E.ON-ove kompanije Solnet, a sva proizvedena energija namenjena je Valamaru za sopstvenu potrošnju.

Investicija bi, kako su naveli u kompaniji E.ON Hrvatska, trebalo da se isplati u roku od deset godina, a posle tog perioda Valamar će postati vlasnik solarnih elektrana.

Solarni paneli smanjuju troškove poslovanja i tržišne rizike rasta cena električne energije

E.ON je saopštio da je na projektu angažovao više od 60 stručnjaka raznih profila koji su realizovali usluge projektovanja, instaliranja, puštanja u pogon i finansiranja projekta koji predstavlja značajan iskorak prema zelenom i održivom turizmu.

Vedran Belamarić, direktor E.ON Solara, izjavio je da Hrvatska ima značajan solarni energetski potencijal koji ako je kvalitetno iskorišćen doprinosi smanjenju troškova poslovanja, povećanju profitabilnosti i minimiziranju tržišnih rizika rasta cena električne energije.

Flavio Gregorović, direktor tehničkog sektora u Valamar Rivieri, naglasio je da je količina električne energije proizvedena u postavljenim solarnim panelima dovoljna za celokupne potrebe jednog od njihovih najuspešnijih letovališta, Valamar Isabella Island Resorta na ostrvu Sveti Nikola u Poreču.

Našim gostima šaljemo dodatnu poruku o važnosti koju pridajemo održivom razvoju i društveno odgovornom poslovanju, dodao je Gregorović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

24. decembar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

24. decembar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

24. decembar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

24. decembar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.