OIE

Solarne elektrane na hotelima i kampovima duž obale Jadrana

eon valamar solarni paneli hoteli kampovi

Foto: Valamar

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Turistička kompanija Valamar i energetska firma E.ON Solar pustile su u rad solarne elektrane postavljene na krovove 26 hotela i kampova na Jadranskoj obali. Solarni paneli će Valamaru omogućiti pokrivanje pet odsto ukupnih potreba za električnom energijom.

Saradnja Valamara i E.ON Solara, koja je saopštila ova nemačka kompanija, predstavlja prvi i najveći projekt u Hrvatskoj po ESCO modelu finansiranja u kojemu su elektrane u vlasništvu E.ON-ove kompanije Solnet, a sva proizvedena energija namenjena je Valamaru za sopstvenu potrošnju.

Investicija bi, kako su naveli u kompaniji E.ON Hrvatska, trebalo da se isplati u roku od deset godina, a posle tog perioda Valamar će postati vlasnik solarnih elektrana.

Solarni paneli smanjuju troškove poslovanja i tržišne rizike rasta cena električne energije

E.ON je saopštio da je na projektu angažovao više od 60 stručnjaka raznih profila koji su realizovali usluge projektovanja, instaliranja, puštanja u pogon i finansiranja projekta koji predstavlja značajan iskorak prema zelenom i održivom turizmu.

Vedran Belamarić, direktor E.ON Solara, izjavio je da Hrvatska ima značajan solarni energetski potencijal koji ako je kvalitetno iskorišćen doprinosi smanjenju troškova poslovanja, povećanju profitabilnosti i minimiziranju tržišnih rizika rasta cena električne energije.

Flavio Gregorović, direktor tehničkog sektora u Valamar Rivieri, naglasio je da je količina električne energije proizvedena u postavljenim solarnim panelima dovoljna za celokupne potrebe jednog od njihovih najuspešnijih letovališta, Valamar Isabella Island Resorta na ostrvu Sveti Nikola u Poreču.

Našim gostima šaljemo dodatnu poruku o važnosti koju pridajemo održivom razvoju i društveno odgovornom poslovanju, dodao je Gregorović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

24. decembar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. decembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

24. decembar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

24. decembar 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije