Električna energija

KOER pokrenuo prvu virtuelnu elektranu u Hrvatskoj

KOER prvu virtuelnu elektranu Hrvatskoj

Foto: KOER

Objavljeno

08.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Tehnološka kompanija KOER je pokrenula prvu virtuelnu elektranu u Hrvatskoj i počela da sklapa sporazume s krajnjim korisnicima. Platforme ove vrste ujedinjuju izvore struje, postrojenja za skladištenje energije i potrošače i dovode stranu proizvodnje i potrošnje u ravnotežu.

Hrvatski operator prijenosnog sustava i KOER su potpisali ugovor o aktiviranju prve virtuelne elektrane u Hrvatskoj. KOER, sa sedištem u Zagrebu, saopštio je da je samostalno razvio i hardversku i softversku infrastrukturu i da je postao spona između svojih krajnjih korisnika i domaćeg tržišta električne energije.

Odašiljači i veze (OIV), kompanija za telekomunikacionu infrastrukturu i prenos digitalnih signala i distribucije sadržaja, saopštila je da je KOER-u dala na raspolaganje kapacitet agregata za rezervno napajanje svojih tornjeva od jednog megavata i da će dobijati nadoknadu. Prihod dolazi i od rezervacije i od aktivacije napajanja u slučaju nestanka električne energije u mreži.

Operater telekomunikacionih tornjeva OIV će dobijati prihod kroz rezervaciju i aktivaciju raspoloživog kapaciteta iz rezervnih agregata

Antun Andrić iz HOPS-a je objasnio da je ta institucija angažovala KOER za pomoćne mrežne usluge sa ciljem optimalnijeg upravljanja elektroenergetskim sistemom balansiranja mogućih nepodudaranja proizvodnje i potrošnje, budući da obe strane moraju uvek da budu u ravnoteži.

„Cijeli sustav se ubrzano decentralizira, ponajprije u smislu gradnje obnovljivih izvora, ali i trenda elektrifikacije prometa i drugih sektora“, naglasio je. Andrić dodaje da agregacija razvija konkurenciju i smanjuje troškove uravnoteženja.

Sistemi u oblaku koji pomažu održavanju ravnoteže snabdevanja i potražnje i smanjuju troškove balansiranja

Nacionalni operateri prenosnog sistema obično imaju zakonsku obavezu da sklapaju ugovore za obezbeđivanje rezerve i fleksibilnost korisnika mreže. Na novom tržištu električne energije, proizvodnja iz vetroelektrana i solarnih parkova je nepredvidljiva zbog mogućnosti nagle promene meteoroloških uslova, pa balansiranje ima velik udeo u troškovima.

Inače, to će biti jedna od glavnih tema konferencije Privreda Srbije na tržištu električne energije, koju Balkan Green Energy News održava 22. februara u Beogradu.

Direktor KOER-a Marko Lasić izjavio je da je virtuelna elektrana nov faktor i da ujedinjuje izvore, potrošače i postrojenja za skladištenje energije te da nudi svojim krajnjim korisnicima da postanu aktivni učesnici na tržištu struje. „Virtualnu elektranu čine agregator, koji njome upravlja, i krajnji korisnici koji stavljaju na raspolaganje dio svog kapaciteta potrošnje i proizvodnje električne energije“, naveo je.

Virtuelnu elektranu čine agregator, koji njome upravlja, i distribuirani proizvođači i potrošači električne energije

Svi proizvođači ili potrošači koji imaju upravljivu potrošnju ili proizvodnju između 100 kilovata i nekoliko desetina megavata mogu postati partneri virtuelne elektrane, dodao je Lasić. On je izjavio da krajnji korisnik mora imati mogućnost da u svakom trenutku, na zahtev, smanji svoju potrošnju..

Virtuelne elektrane su mreže u oblaku koje omogućuju korisnicima da prodaju višak energije. Kako proizvođači, tako i potrošači mogu da formiraju grupe ili klastere u okviru tog sistema i da tako smanje troškove. S energetskom tranzicijom prozjumeri postaju značajan faktor jer mogu i da proizvode i da skladište i troše električnu energiju, što čini balansiranje kompleksnijim.

KOER planira da uvede uslugu povećanja potrošnje

U KOER-u kažu da je njegova uloga na tržištu slična Uberu ili Airbnb-ju, koji daju priliku vlasnicima vozila ili nekretnina da zarađuju od te imovine. Iz ugla elektroenergetskog sistema, kada su na raspolaganju koji mogu da na zahtev smanje potrošnju, to je kao da je na raspolaganju prava elektrana, obično na gas, koja bi pokrila manjak struje, dodaju u kompaniji.

Njena virtuelna elektrana zasad pruža HOPS-u uslugu smanjenja potrošnje. KOER, koji se odvojio od Klima opreme, specijalizovan je za inovativna energetska rešenja. Saopštio je da će kasnije uvesti uslugu povećanja potrošnje, za slučajeve kada proizvodnja neočekivano poraste, jer i tada može doći do poremećaja u elektroenergetskom sistemu.

Na primer, lanac tržnih centara može sebi da obezbedi prihod kao partner koji će spojiti svoje klimatizacijske sisteme, velike potrošače i izvore električne energije.

Virtuelne elektrane imaju sposobnost da upravljaju strujom iz skupa geografski razasutih izvora, pogotovo obnovljivih, i sistema za skladištenje kao što su baterije. Ova tehnologija takođe omogućava firmama za trgovanje električnom energijom da optimizuju poslovanje i, recimo, ukombinuju vetroelektrane, hidrocentrale i stabilne izvore struje poput geotermalnih postrojenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

8. februar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

8. februar 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

8. februar 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

8. februar 2022. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena