Električna energija

Tržište energije se menja – kupovaćemo struju u supermarketima

Media Galaxy

Foto: Media Galaxy

Objavljeno

31.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Poslovni modeli na kojima je energetika počivala decenijama naglo se menjaju. Nakon liberalizacije tržišta, rumunska domaćinstva moraju da odaberu snabdevača, a CEZ Vanzare je iznenadio korisnike tako što je ponudio svoje pakete za struju i gas u supermarketima i robnim kućama. IKEA zelenom strujom za domaćinstva dopunjava svoj zeleni energetski portfolio u Švedskoj. Tesla namerava da svoje sisteme baterija u Teksasu iskoristi za ulaz na maloprodajno tržište električne energije.

S liberalizacijom tržišta struje i gasa u Evropskoj uniji, domaćinstva i male firme stiču pravo da kupuju električnu energiju slobodno na tržištu. U Rumuniji, gde je taj sistem tek u začetku, CEZ Vanzare je došao na ideju da do korisnika dođe tamo gde ih je u izobilju. Poput operatera mobilne telefonije, ovog meseca je svoje pakete počeo da prodaje po objektima maloprodajnih lanaca Altex i Media Galaxy.

Digitalizacija i ekspanzija zelene energije, uključujući krovne fotonaponske sisteme, omogućili su stvaranje raznih modela za snabdevanje domaćinstava strujom. IKEA je spazila priliku i razvila platformu za električnu energiju iz obnovljivih izvora za domaćinstva, posebno namenjenu kupcima njenih sistema solarnih panela po principu ključ u ruke.

S druge strane Atlantika, Tesla se sprema da uđe na maloprodajno tržište struje, budući da može da iskoristi i kombinuje svoje pogone za skladištenje energije i mobiliše svoje korisnike da daju pristup kućnim i baterijama u električnim automobilima.

CEZ Vanzare menja koncepciju delatnosti snabdevanja strujom

CEZ Vanzare je s vlasnicima supermarketa Altex i lanca Media Galaxy za potrošačku elektroniku sklopio sporazume o plasiranju svojih ugovora za električnu energiju i gas u njihovim prodavnicama. Već je počeo da tamo prodaje svoje dvanaestomesečne pakete struje iz obnovljivih izvora i dve varijante za gas.

Rumunska domaćinstva mogu da do dvanaestomesečnog ugovora za snabdevanje strujom dođu u robnim kućama, slično kao do paketa mobilne telefonije

Korisnici mogu da dođu i do pametnog termostata uz popust, besplatnu instalaciju i plaćanje u ratama. Taj uređaj im omogućava da preko mobilne aplikacije podešavaju temperaturu u kući i da prate i kontrolišu potrošnju energenata.

ČEZ grupa, sa sedištem u Češkoj, prodala je prošle godine veći deo svojih poslovnih aktivnosti u Rumuniji australijskoj kompaniji Macquarie koja upravlja investicionim fondovima, konkretno ogranku Macquarie Infrastructure and Real Assets ili MIRA. Transakcija je završena u martu, ali novi vlasnici su za sada zadržali brend.

IKEA ojačala energetski portfolio iz obnovljivih izvora

Izgleda da gigantski švedski proizvođač nameštaja želi da svom identitetu pridoda zelenu energiju, nakon što je postao poznat i po restoranima u svojim objektima, solarnim panelima na njihovim krovovima i naporima da učini svoj lanac snabdevanja održivim. IKEA je objavila da će njeni kupci na domaćem tržištu uskoro moći da nabavljaju sertifikovanu struju iz sunca i vetra.

Dodala je da će u saradnji sa kompanijom Svea Solar lansirati jeftine i jednostavne pakete. IKEA navodi da želi da podrži industriju vetroparkova i solarnih farmi. Slično kao kod ponude firme CEZ Vanzare, švedski brend opremanja doma je saopštio da će domaćinstva koja su nabavila njegove fotonaponske sisteme moći da preko aplikacije prate proizvodnju, ali i da prodaju višak.

Korisnici u domaćinstvima će plaćati fiksnu nadoknadu i dobijati električnu energiju iz vetroparkova i solarnih elektrana koju će IKEA nabavljati na berzi energenata

IKEA je dodala da svojim pametnim proizvodima i rešenjima za energetsku efikasnost želi da olakša ljudima da žive na održiviji način. Njeni predstavnici su nagovestili da bi novi sistem mogao dalje da se integriše i širi.

Uvođenje paketa za snabdevanje domaćinstava strujom biće omogućeno nabavkama sa berze struje Nord Pool, otkrila je kompanija i obećala da neće pridodavati maržu na to ime izuzev fiksne mesečne nadoknade od 39 kruna ili 3,8 evra po korisniku ili korisnici. IKEA je istakla da će kupovati struju samo iz postrojenja koja nisu starija od pet godina.

Njena matična kompanija Ingka je ove godine objavila da je od 2009. uložila dve i po milijarde evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i da joj je učinak na globalnom nivou za 132 odsto veći od potrošnje.

Energy market is changing buy electricity department stores
Inter IKEA Systems B.V. 2019

Lanac benzinskih pumpi ušao u igru

Novi modeli na tržištu električne energije oslanjaju se sve više na odluke potrošača u poslovnom sektoru da ozelene svoje delatnosti. Istovremeno se javljaju mogućnosti za domaćinstva da biraju kakvu će struju kupovati.

Belgijski lanac benzinskih pumpi DATS 24, u vlasništvu grupacije Colruyt, počeo je ove godine da prodaje električnu energiju i gas domaćinstvima. Holandska firma za e-trgovinu Coolblue pokrenula je platformu za domaćinstva na kojoj mogu da kupe struju iz domaćih vetroelektrana i solarnih parkova.

Tesla će sa svojim baterijama uskočiti u maloprodaju električne energije

Generalni direktor Elon Musk ponekad zna da kaže da Tesla zapravo nije kompanija za automobile. Taj proizvođač električnih vozila iz Sjedinjenih Država je 2017. promenio ime iz Tesla Motors Inc. u Tesla Inc. da bi naglasio svoje ambicije na tržištu skladištenja energije i krovnih solarnih ploča.

Kompanija je u julu osnovala zavisno preduzeće Tesla Energy Ventures, a nedavno je poslala zahtev regulacionom telu u Teksasu da ga registruje za delatnost maloprodaje električne energije. Odluka se očekuje u novembru, prenosi Texas Monthly.

Tesla će u pokušaju da prigrabi komad tržišta u Teksasu i na drugim mestima verovatno iskoristiti svoj ogromni kapacitet za skladištenje električne energije

Tesla takođe poseduje elektrane na obnovljive izvore, ali one mogu da pokriju samo vlastitu potrošnju. Čini se da kompanija računa na svoj ogromni kapacitet u sistemima baterija i budućim projektima te vrste te na korisničku mrežu baterija za automobile, krovnih fotonaponskih pogona i kućnih sistema za skladištenje energije. Teksas je u februaru usled ledenog talasa pretrpeo masovne i dugotrajne nestanke struje, a nekoliko firmi se povuklo sa maloprodajnog tržišta struje, verovatno usled nestabilnosti mreže.

Kompanija nije otkrila ništa o svom novom poslovnom modelu. Međutim, ranije je u Kaliforniji pokrenula virtuelnu elektranu uz obrazloženje da želi da ponudi skladištenje energije u svojoj mreži, uključujući električne automobile i kućne baterije Powerwall, kao javno dobro, gde niko ne bi uzimao zaradu. Zamisao je da se pri padu snage mreža podupre pomoću baterija.

Kao prvi igrač u navedenom segmentu, može se očekivati da će Tesla dalje razvijati ovaj koncept i prigrabiti deo tržišta u Teksasu, ali i na drugim mestima. Jedna od varijanti je da bude posrednik između kompanija koje upravljaju mrežom i domaćinstava i firmi koje imaju svoje male solarne elektrane.

Taj proizvođač električnih automobila je u zahtevu naveo da će u pomenutoj američkoj državi napraviti postrojenje s baterijama snage 250 megavata, a trenutno već instalira jedno od sto megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

31. avgust 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

31. avgust 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

31. avgust 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

31. avgust 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije