Električna energija

Industrija će sve više proizvoditi električnu energiju za sopstvene potrebe

Lux Lokalne elektrane dekarbonizaciju industrije

Nuno Marques on Unsplash

Objavljeno

02.09.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

02.09.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

U okviru napora da se dekarbonizuje privreda i da svet postane ugljenično neutralan, najveći izazov je kod industrijske proizvodnje, navodi Lux Research u novom izveštaju. Autori studije procenjuju da će s energetskom tranzicijom električna energija postati glavni nosilac energetike za industrijske i komercijalne objekte i da taj proces utiče na masovniju izgradnju elektrana na lokacijama gde se ta energija i troši.

Alternativna goriva poput vodonika preoblikovaće industrijski sektor na dugi rok, ali proizvodnja električne energije na mestima ili blizu mesta gde se ona troši trenutno ima veći značaj za pokretanje dekarbonizacije u raznim delatnostima – uključujući rudarstvo i proizvodnju hrane kao i kod postrojenja kojima treba sve veća sigurnost snabdevanja energentima, napisali su analitičari i analitičarke iz firme Lux Research u izveštaju Dekarbonizacija industrije: Buduća uloga proizvodnje električne energije na mestu potrošnje (Decarbonization of Industry: The Future Role of On-site Power Generation).

Trendu izgradnje elektrana u okviru industrijskih i komercijalnih objekata ili kompleksa pogoduje nagli pad cene opreme, kao i baterija, sistema za skladištenje toplotne energije na visokim temperaturama te virtuelnih elektrana, koje objedinjavaju rezervne kapacitete za pružanje mrežnih usluga, navode autori studije.

To znači da bi za kompanije bilo dobro da instaliraju vlastite izvore snabdevanja ili da se povežu na one koji su im blizu. Inovacije u sektoru elektroenergetike otvaraju mogućnost za potrošače struje da na lokalnom nivou postanu autonomni. Dekarbonizacija industrije je najteži deo aktivnosti za postizanje globalne ugljenične neutralnosti, stoji u izveštaju.

Inovacije u sektoru elektroenergetike otvaraju mogućnost za potrošače struje da na lokalnom nivou postanu autonomni

„Buduća uloga lokalne proizvodnje biće vezana za dekarbonizaciju industrijskog sektora. Budući da velike industrijalizovane privrede poput Nemačke najavljuju ciljeve za postizanje ugljenične neutralnosti, predstoji elektrifikacija ovog sektora – a to će dovesti do snažnog povećanja potrošnje struje i učiniće električnu energiju primarnim nosiocem energetike“, izjavila je analitičarka i glavna autorka Jessica Hernandez.

Industrija elektricnu energiju sopstvene potrebe
Finansijske posledice tipičnog nestanka struje

Agregati na dizel gube značaj

Lux Research procenjuje da je to podstrek za izgradnju lokalnih elektrana, s naglaskom na obnovljive izvore. Krovne solarne elektrane su najlogičniji izbor.

Ubrzano se smanjuju troškovi instaliranja malih elektrana, baterija, skladišta toplotne energije i virtuelnih elektrana

Dekarbonizacija i decentralizacija energetike su dali zamajac ekspanziji krovnih solarnih sistema i baterija u stambenom sektoru. Tom talasu se priključuju komercijalni i industrijski objekti suočeni s izazovima oko kapaciteta mreže, energetske bezbednosti, integracije proizvodnih procesa i proizvodnje nusproizvoda koji ne mogu da se prodaju, naveli su autori.

Proizvodnja električne energije na mestu potrošnje nije nova, jer se generatori na dizel-gorivo odavno i široko koriste, ali ova koncepcija se menja i probijaju se sistemi koji kombinuju solarne panele i baterije, usled pada troškova, pokazano je u izveštaju.

Decentralizacija je ključna za pitanja nestanka struje i integracije proizvodnih procesa

Elektrifikacija je posebno značajna za laku industriju, jer su električni kotlovi pogodni za postizanje temperatura do 500 stepeni Celzijusa, dodaje Lux Research. Primeri su poljoprivreda i proizvodnja hrane, duvana i tekstila. Osim toga, otpadna toplota može da se iskoristi za dobijanje struje, što pogonima povećava energetsku efikasnost.

Jedan od najbitnijih faktora je energetska bezbednost, jer kad kompanija ima lokalni izvor električne energije, nema opasnosti od nestanaka struje, koji donose ozbiljne izdatke. Elektrane kod proizvodnih postrojenja su pogodno rešenje i za firme koje neke od svojih otpadnih nusproizvoda mogu da iskoriste za gorivo, na primer mulj iz fabrika za preradu vode.

Prosečan udeo deponovanja te materije u njihovim operativnim troškovima iznosi 25 procenata, stoji u izveštaju.

Komentara: (1)
Prof. dr Slavko Radosavljevic, dipl. ing / 19.11.2022.

Postovana gospodo, dobar dan.
Javljam se iz dijaspore, odnsno, Spanije. Profesor i doktor sam za oblast ENERGETSKA ELETRONIKA. U toj oblasti imam vise projekata za koje sam autor.
Pomno pratim situaciju u Srbiji, Evropi i sire u svetu. Dakle,
Zelim dva moja projetka da ponudim za realizaciju PROIZVODNJE prvo u Srbiji.

1.- EKOLOSKI ELEKTRO AGREGATI za proizvodnju elektricne energije. Rad agregata se zasnva na bazi koriscenja magnetne energije neodium magneta.
EEA mono i trofazni mogu biti:
– prenosni snage do 4kWh
– prevozni snage do 20kWh i
– stacionarni snage >20Wh
Takodje, mogu da posluze za napajanje elektro motora koji su u tockovima za pogon vozila, polovila i letelica.
2.- UREDJAJI SA MAGNETNOM ENERGIJOM ZA ZAGREVANJE SA VISOKOM USTEDOM ENERGIJE
Razvio sam, posebno, tehnicko resenje koje je daleko efikasnije, jednostavnije i jeftinije od INDUKCIONIH APARATA, ( koji su na trzistima sirom sveta) i moze da se koristi u uslovima bez elektricne, kucne, instalacije.
Namena: zagrevanje, tecnosti (vode, ulja), testenina, palacinke, mesa (rostilj) grejanje u bojlerima i za zagrevanje stanova, kuca td..
Postovana gospodo zalim da se ovi moji projekti prvo realizuju u nasoj Srbiji a posebno u KiM i Srpskoj a zatm i sire shodno intesovanju trzista. Smatram da su projekti aktuelni, moderni i trzisno validni.
Realizacija, shodno potrebi, je vise milionska. Sperman sam sire infrmacje da pruzim zaintesovanim za realizaciji.
Srdacan pozdav,
Prof. dr Slavko Radosavljevic, dipl. Ing.
+34 622797955 iskljucivo Watsapp ili Telegram
381 628171363 Viber

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

2. septembar 2021. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

2. septembar 2021. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

2. septembar 2021. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

2. septembar 2021. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu