OIE

Hrvatska prozjumerima olakšala uslove priključenja, predaje viška proizvodnje u mrežu

Hrvatska-prozjumerima-olaksala-uslove-prikljucenja-predaje-viska-mrezu

Foto: Wirestock on Freepik

Objavljeno

21.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlasnici fotonaponskih postrojenja priključne snage do 50 kilovata u Hrvatskoj od nedavno mogu brže i lakše da se priključe na distributivnu mrežu. Osim toga, poslednje izmene zakona su omogućile domaćinstvima da zadrže status korisnika postrojenja za samosnabdevanje čak i kada u jednoj obračunskoj godini proizvedu više električne energije nego što su potrošili.

Posle dugog čekanja, u septembru su u Hrvatskoj na snagu stupila nova Pravila o priključenju na distribucijsku mrežu, po kojima za postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora priključne snage manje od 50 kilovata više ne postoji obaveza sprovođenja probnog rada.

U udruženju Obnovljivi izvori energije Hrvatske objasnili su za Balkan Green Energy News da je prozjumerima – krajnjim kupcima s vlastitom proizvodnjom u kategorijama domaćinstava-kućanstava i preduzetništva, uveliko ubrzana i olakšana procedura.

Ova regulativa je prvenstveno usvojena da se uredi funkcionisanje najmanjih solarnih elektrana.

Za preduzeća sada sličan postupak kao za domaćinstva

Prvi korak je upućivanje zahteva za proveru mogućnosti priključenja malog pogona.

„U slučaju da postoji mogućnost priključenja, HEP ODS dostavlja ponudu za opremanje obračunskog mjernog mjesta. Nakon uplate ponude podnosi se zahtjev za promjenu statusa korisnika mreže. Na temelju zaprimljenog zahtjeva, HEP ODS izdaje potvrdu za trajni pogon, uz ažurirani prilog iz ugovora o korištenju mreže,“ istakla je ova asocijacija. HEP ODS je operator distributivnog sistema u Hrvatskoj.

Probni rad je obavezan jedino za postrojenja sa baterijama ili agregatorom koji mogu da funkcionišu nezavisno od mreže

Postupak je sličan onom za priključenje domaćinstava s vlastitom proizvodnjom na temelju starih pravila, samo što sada važi i za firme. Ranije se sklapao novi ugovor o korištenju mreže, a po novome, kupac dobija ažurirani prilog iz ugovora.

Izuzetak su kupci s vlastitom proizvodnjom s mogućnošću rada u izoliranom pogonu, za koje je ostala odredba o probnom radu. Reč je o vlasnicima postrojenja sa vlastitim baterijskim sistemom za skladištenje energije ili agregatorom. Takva postrojenja se mogu odvojiti od sklopke i funkcionisati nezavisno od mreže.

Višak proizvodnje više ne povlači prelazak u kategoriju u kojoj su pravna lica

Dalje, izmenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, koje su stupile na snagu krajem jula, fizičkim licima je omogućeno da ostanu u sistemu samoopskrbe i u slučajevima kada su proizveli više električne energije na godišnjem nivou od potrošene, navodi OIE Hrvatska.

„Ranijim zakonskim uređenjem, ako je kućanstvo na kraju obračunske godine predalo više energije u mrežu nego što je preuzelo, prelazilo je u kategoriju kupca s vlastitom proizvodnjom. U toj su kategoriji pravne osobe i razlika je u obračunu potrošnje. Isto tako, kupci iz kategorije kućanstvo su u tim slučajevima imali obvezu upisati se u Registar poreznih obveznika te izdavati mjesečne račune za predaju električne energije,“ saopštilo je udruženje.

Međutim, domaćinstvo koje proizvodnjom premaši svoju potrošnju plaća razliku cene po skupljoj tarifi, onoj za kategoriju poduzetništvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

21. novembar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

21. novembar 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

21. novembar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

21. novembar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme