Električna energija

Grčki PPC preuzima makedonsku kompaniju za trgovinu električnom energijom EDS

Grcki PPC preuzima makedonsku kompaniju za trgovinu elektricnom energijom EDS

Photo: dei.gr

Objavljeno

18.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčka državna kompanija Public Power Corporation (PPC) odobrila je kupovinu Energy Delivery Solutions (EDS), kompanije za trgovinu i snabdevanje električnom energijom iz Makedonije.

Odobrenje dolazi tri meseca nakon što je PPC saopštio da je blizu preuzimanja makedonske firme EDS.

“Odbor direktora PPC je nakon obavljenih svih potrebnih ekonomskih i pravnih poslova odobrio kupovinu kompanije EDS za 4,8 miliona evra”, navodi se u saopštenju grčke nacionalne elektroprivrede.

Preuzimanje firme iz susedstva, kako se navodi, je deo strategije grčke kompanije za proširenje poslovnih aktivnosti u inostranstvu, posebno u regionu Balkana, gde nastoji da postane vodeći igrač na integrisanom energetskom tržištu, koje zagovara Evropska unija (EU).

EDS je, kako navodi PPC, osnovan 2012. godine i ima podružnice u Srbiji, Slovačkoj i na Kosovu*. Član je Mađarske berze električne energije (HUPX) i ima licence za trgovanje električnom energijom u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i na Kosovu*.

EDS snabdeva 40 odsto makedonskih preduzeća sa više od 50 zaposlenih, dok je ukupan godišnji portfelj kompanije 2 TWh električne energije, piše na sajtu ove firme.

Grčki PPC je jedna od najvećih elektroprivreda u jugoistočnoj Evropi, sa tržišnim udelom od 85 odsto u Grčkoj.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.