Električna energija

Grčki PPC preuzima makedonsku kompaniju za trgovinu električnom energijom EDS

Grcki PPC preuzima makedonsku kompaniju za trgovinu elektricnom energijom EDS

Photo: dei.gr

Objavljeno

18.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčka državna kompanija Public Power Corporation (PPC) odobrila je kupovinu Energy Delivery Solutions (EDS), kompanije za trgovinu i snabdevanje električnom energijom iz Makedonije.

Odobrenje dolazi tri meseca nakon što je PPC saopštio da je blizu preuzimanja makedonske firme EDS.

„Odbor direktora PPC je nakon obavljenih svih potrebnih ekonomskih i pravnih poslova odobrio kupovinu kompanije EDS za 4,8 miliona evra“, navodi se u saopštenju grčke nacionalne elektroprivrede.

Preuzimanje firme iz susedstva, kako se navodi, je deo strategije grčke kompanije za proširenje poslovnih aktivnosti u inostranstvu, posebno u regionu Balkana, gde nastoji da postane vodeći igrač na integrisanom energetskom tržištu, koje zagovara Evropska unija (EU).

EDS je, kako navodi PPC, osnovan 2012. godine i ima podružnice u Srbiji, Slovačkoj i na Kosovu*. Član je Mađarske berze električne energije (HUPX) i ima licence za trgovanje električnom energijom u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i na Kosovu*.

EDS snabdeva 40 odsto makedonskih preduzeća sa više od 50 zaposlenih, dok je ukupan godišnji portfelj kompanije 2 TWh električne energije, piše na sajtu ove firme.

Grčki PPC je jedna od najvećih elektroprivreda u jugoistočnoj Evropi, sa tržišnim udelom od 85 odsto u Grčkoj.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski