OIE

GIZ traži izvođača za studiju o integrisanju prozjumera u elektrodistributivnu mrežu u Srbiji

GIZ izvodaca studiju integrisanju prozjumera elektrodistributivnu mrezu u Srbiji

Foto: Raze Solar on Unsplash

Objavljeno

04.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ pozvala je preduzeća, obrazovne ustanove i institute u Srbiji da pripreme ponude za izradu studije o integrisanju prozjumera u mrežu.

GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) implementira projekat nazvan Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji u ime nemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ). Cilj je da se unapredi pravni, institucionalni i tehnički okvir za promociju tehnologija iz domena održive energetike.

Naglasak je na povećavanju upotrebe solarne energije u decentralizovanoj proizvodnji energije kroz podršku koncepta prozjumera u Srbiji. Država tu nova kategoriju učesnika na tržištu električne energije naziva kupcima-proizvođačima.

Pomenuta nemačka razvojna agencija trenutno traži kompaniju, obrazovnu instituciju ili institut koji bi procenio spremnost svakog dela elektrodistributivne mreže da priključi instalacije prozjumera, uglavnom krovne fotonaponske pogone. Izvođač će imati zadatak da u studiji o integrisanju prozjumera u elektrodistributivnu mrežu u Srbiji proceni stanje u mreži, ukaže na potencijalna uska grla i napiše preporuke za unapređivanje sistema uz okvirnu procenu troškova za period zaključno sa 2030. godinom.

Izvođač će imati zadatak da preporuči mere za unapređivanje mreže uz okvirnu procenu troška u periodu zaključno sa 2030. godinom

Subjekti registrovani u Srbiji koji su zainteresovani za projekat treba da dostave svoj puni naziv, adresu, imejl adresu i broj pod kojim su zavedeni u Agenciji za privredne registre. Prijava treba da sadrži kratak opis uključujući godišnji promet i prosečni broj zaposlenih u poslednje tri godine, zatim relevantno iskustvo u zapadnobalkanskom regionu u poslednje tri godine i iskustvo s međunarodnim organizacijama i donatorima, saopštio je GIZ.

Kandidati moraju da pošalju spisak referenci za projekte analiziranja postojećih elektrodistributivnih mreža u poslednje tri godine za nadoknadu od po najmanje 50.000 evra.

Javni poziv je objavljen za kvalifikacije – kandidati koji ispunjavaju uslove će dobiti poziv da pošalju ponude

Zainteresovani mogu da pošalju dokumentaciju na engleskom najkasnije do 9. novembra s naznakom ’Grid integration study for prosumers 83424622 do not open until 10.11.2022’.

GIZ je dodao da se prijavu šalju na adresu GIZ Office Belgrade, Brzakova 20, 11040 Belgrade. U agenciji napominju da će naknadno pozvati organizacije koje ispunjavaju uslove da pošalju ponude elektronskom poštom.

Projekat promocije zelene energije i energetske efikasnosti u Srbiji pokrenut je da bi se, između ostalog, uspostavi koristan i sveobuhvatan sistem upravljanja podacima za energiju iz obnovljivih izvora. GIZ je saopštio da sprovodi pilot-projekte radi doprinošenja razvoju standardizovanih tehničkih i finansijskih modela za domaćinstva, udruženja vlasnika stambenog prostora, mala i srednja preduzeća, javne zgrade i druge buduće učesnike na tržištu električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

4. novembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

4. novembar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

4. novembar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

4. novembar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije