OIE

Zahvaljujući GIZ-u dva domaćinstva u Novom Pazaru dobiće solarne elektrane

GIZ obezbedio subvencije za postavljanje solarnih panela na dve kuce u Novom Pazaru prozjumeri

Foto: GIZ

Objavljeno

31.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlasnici dve porodične kuće u Novom Pazaru dobiće sufinansiranje u iznosu od 50 odsto investicije za instaliranje solarnih panela. Subvencija je deo projekta „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Dva novopazarska domaćinstva će na ovaj način proizvoditi zelenu energiju za sopstvenu potrošnju i postati prozjumeri (kupci-proizvođači).

Memorandume o saradnji na postavljanju dve krovne solarne elektrane u prostorijama Opštine Novi Pazar potpisali su predstavnici GIZ-a, građani, koji dobijaju subvencije i firme, koje su dobavljači opreme i instalateri.

Aleksandar Popović iz GIZ-a izjavio je da će se aktivnosti predviđene memorandumima odvijati u okviru pilot projekata koji se organizuju u okviru projekta „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji„.

Saradnja sa građanima će omogućiti bolji uvid u finansijske troškove i koristi instaliranja solarnih panela

Cilj je, kako je naveo, da se kroz te aktivnosti pomogne građanima s kojima su potpisani memorandumi, ali i svim drugim koji žele da postanu kupci-proizvođači solarne energije.

„Saradnja sa građanima sa kojima smo potpisali sporazum u Novom Pazaru, kao i nedavno u Kragujevcu, poslužiće kao iskustvo u izradi realnih finansijskih procena, to jest troškova i odnosa ulaganja, uštede i povrata investicije ugradnje solarnih panela u Srbiji“, naglasio je Popović.

U pripremi korak po korak vodiči „Kako postati kupac-proizvođač“

Saradnja sa građanima u Novom Pazaru i Kragujevcu biće i izvor informacija za korak po korak vodiče “Kako postati kupac-proizvođač”. Standardizovani modeli, odnosno ovakvi vodiči biće razvijeni za različite tipove prozjumera: domaćinstva, stambene zajednice, privatni sektor i ostale kupce-proizvođače. Prvi vodič za domaćinstva se očekuje do kraja godine.

Vodiči će detaljno objasniti pojmove, postupak instalacije solarnog postrojenja i način prilagođavanja mernog mesta. Daće preporuke za odabir adekvatnog postrojenja i kako izbeći predimenzionisanje elektrane, kao i opis potrebnih radova.

Vodiči će dati i smernice za adekvatnu eksploataciju solarnog postrojenja

U GIZ-u kažu da će vodič sadržati opis procedure potpisivanja ugovora o potpunom snabdevanju, kao i registracija kupaca-proizvođača u registru Elektrodistribucije Srbije (EDS). Vodiči će dati i smernice za adekvatnu eksploataciju solarnog postrojenja, održavanje tokom rada, kao i pravilno postupanje sa neispravnom i deinstaliranom opremom.

Benefiti pristupa kupac-proizvođač, podsećaju u GIZ-u, su smanjenje troškova za električnu energiju, veća nezavisnost od promena cene električne energije, sigurnost snabdevanja strujom, kao i stvaranje mogućnosti povezivanja sa sistemom grejanja i elektromobilnošću. Osim toga, ugradnja solarnih panela utiče na smanjenje emisija gasova koji doprinose zagađenju i efektu staklene bašte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

31. oktobar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

31. oktobar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

31. oktobar 2022. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

31. oktobar 2022. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.