OIE

GIZ obezbedio subvencije za tri prozjumera u Kragujevcu

GIZ obezbedio subvencije za tri nova prozjumera u Kragujevcu

Foto: GIZ

Objavljeno

09.09.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

09.09.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ pokriva polovinu troškova za kupovinu i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije na tri porodične kuće u Kragujevcu. Memorandum o saradnji potpisali su predstavnici GIZ-a, korisnici i dobavljači opreme.

U okviru projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji”, kojeg sprovodi GIZ, biće obezbeđeno sufinansiranje ugradnje fotonaponskih panela na tri porodične kuće u Kragujevcu.

GIZ je saopštio da su sufinansiranje dobili oni građani koji ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom Ministarstva rudarstva i energetike i lokalne samouprave, ali im je podrška izostala jer su bili prekobrojni.

U prostorijama Grada Kragujevca, memorandum o saradnji potpisali su predstavnici GIZ-a, korisnici i dobavljači opreme, koji će sprovesti i instalaterske radove.

Memorandum potvrđuje da će kroz ovaj projekat biti obezbeđeno 50 procenata ukupne vrednosti investicije za instalaciju i ugradnju solarnih panela, naveli su u GIZ-u.

Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji

„Rezultat ovih pilot-projekata biće razvoj standardizovanih tehničkih i finansijskih modela za korišćenje solarnih fotonaponskih sistema u pristupu kupac-proizvođač“, objasnio je Aleksandar Popović iz GIZ-a, koji je predstavio projekat.

Popović je istakao da primeri dobre prakse i vodič za domaćinstva kojeg će GIZ izraditi mogu poslužiti kao smernice za sve koji su zainteresovani da postanu prozjumeri na polju solarne energije.

Očekuje se da će primena i razvoj koncepcije kupaca-proizvođača u Srbiji jačati kao što poslednjih godina raste u svetu, istakli su u GIZ-u.

Ministarstvo rudarstva i eneregetike omogućilo je građanima da za postavljanje solarnih panela dobiju subvencije od 50 procenata. Građani koji se odluče da postanu prozjumeri mogu da ostvare korist iz nezavisnosti od nestabilnog tržišta i cena električne energije, kao i kroz uštedu i doprinos smanjenju emisija i zaštiti životne sredine.

Dodatni benefit je što se zahvaljujući subvenciji, period otplate ukupne investicije ugradnje solarnih panela smanjuje na pola, ističe GIZ.

U okviru projekta, GIZ sprovodi aktivnosti na poboljšanju zakonodavnog, institucionalnog i tehničkog okvira za veću upotrebu održivih energetskih tehnologija u Srbiji.

Komentara: (1)
sladjan / 03.03.2023.

odlicno i korisno. BRAVO

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

9. septembar 2022. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.

Dr Till Barmeier, GIZ

Dr Till Barmeier iz GIZ-a: Naše inicijative u Srbiji podržavaju energetsku tranziciju i dekarbonizaciju

9. septembar 2022. - U nastojanju da ubrza put Srbije ka održivoj i čistoj energetskoj budućnosti, Nemačka razvojna saradnja u Srbiji aktivno sprovodi inicijative za promociju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti

hakaton SolaRise

Veštačka inteligencija otkriva potencijal vašeg krova za postavljanje solarnih panela

9. septembar 2022. - SolaRise tim je razvio softver koji, na osnovu adrese, može da odredi potencijal krova za postavljanje solarnih panela, kao i cenu

Otvorene prijave za peti ciklus obuke za montere solarnih panela

Novi ciklus obuke za montere solarnih panela

9. septembar 2022. - GIZ je u saradnji sa kompanijom Energy Net Akademija otvorio prijave za peti ciklus obuke za montere fotonaponskih sistema