OIE

GIZ obezbedio subvencije za tri prozjumera u Kragujevcu

GIZ obezbedio subvencije za tri nova prozjumera u Kragujevcu

Foto: GIZ

Objavljeno

09.09.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

09.09.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Nemačka razvojna agencija GIZ pokriva polovinu troškova za kupovinu i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije na tri porodične kuće u Kragujevcu. Memorandum o saradnji potpisali su predstavnici GIZ-a, korisnici i dobavljači opreme.

U okviru projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji”, kojeg sprovodi GIZ, biće obezbeđeno sufinansiranje ugradnje fotonaponskih panela na tri porodične kuće u Kragujevcu.

GIZ je saopštio da su sufinansiranje dobili oni građani koji ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom Ministarstva rudarstva i energetike i lokalne samouprave, ali im je podrška izostala jer su bili prekobrojni.

U prostorijama Grada Kragujevca, memorandum o saradnji potpisali su predstavnici GIZ-a, korisnici i dobavljači opreme, koji će sprovesti i instalaterske radove.

Memorandum potvrđuje da će kroz ovaj projekat biti obezbeđeno 50 procenata ukupne vrednosti investicije za instalaciju i ugradnju solarnih panela, naveli su u GIZ-u.

Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji

„Rezultat ovih pilot-projekata biće razvoj standardizovanih tehničkih i finansijskih modela za korišćenje solarnih fotonaponskih sistema u pristupu kupac-proizvođač“, objasnio je Aleksandar Popović iz GIZ-a, koji je predstavio projekat.

Popović je istakao da primeri dobre prakse i vodič za domaćinstva kojeg će GIZ izraditi mogu poslužiti kao smernice za sve koji su zainteresovani da postanu prozjumeri na polju solarne energije.

Očekuje se da će primena i razvoj koncepcije kupaca-proizvođača u Srbiji jačati kao što poslednjih godina raste u svetu, istakli su u GIZ-u.

Ministarstvo rudarstva i eneregetike omogućilo je građanima da za postavljanje solarnih panela dobiju subvencije od 50 procenata. Građani koji se odluče da postanu prozjumeri mogu da ostvare korist iz nezavisnosti od nestabilnog tržišta i cena električne energije, kao i kroz uštedu i doprinos smanjenju emisija i zaštiti životne sredine.

Dodatni benefit je što se zahvaljujući subvenciji, period otplate ukupne investicije ugradnje solarnih panela smanjuje na pola, ističe GIZ.

U okviru projekta, GIZ sprovodi aktivnosti na poboljšanju zakonodavnog, institucionalnog i tehničkog okvira za veću upotrebu održivih energetskih tehnologija u Srbiji.

Komentara: (1)
sladjan / 03.03.2023.

odlicno i korisno. BRAVO

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prijavite se za novi ciklus obuke za solarne montere – broj mesta ograničen

Prijavite se za novi ciklus obuke za solarne montere – broj mesta ograničen

9. septembar 2022. - U toku je druga obuka za solarne montere. Interesovanje za zanimanje budućnosti je veliko, te je GIZ otvorio prijave za treći ciklus.

Počeo drugi Solarni kamp za mlade lidere

Počeo drugi Solarni kamp za mlade lidere

9. septembar 2022. - Drugi Solarni kamp za mlade lidere počeo je 13. marta. Polaznici u Sremskim Karlovcima uče o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

GIZ sprovodi obuke za razvoj stručnih kadrova u primeni solarne energije

GIZ sprovodi obuke za razvoj stručnih kadrova u primeni solarne energije

9. septembar 2022. - Obuku za razvoj stručnih kadrova u oblasti solarne energije za profesore srednjih škola i instalatere solarnih panela sproveo je GIZ

GIZ obezbedio subvencije za postavljanje solarnih panela na dve kuce u Novom Pazaru prozjumeri

Zahvaljujući GIZ-u dva domaćinstva u Novom Pazaru dobiće solarne elektrane

9. septembar 2022. - Vlasnici dve porodične kuće u Novom Pazaru dobiće sufinansiranje u iznosu od 50 odsto investicije za instaliranje solarnih panela