OIE

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike,

Objavljeno

09.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o sprovođenju projekta Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji. Ulažu se zajednički napori da građani dobiju priliku da učestvuju u energetskoj tranziciji.

Novi poduhvat sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – nastavak je zajedničkih napora na stvaranju zelene ekonomije, povećavanju korišćenja obnovljivih izvora energije i unapređenju energetske efikasnosti, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Glavna stvar jeste da u sveobuhvatno napredovanje ka zelenoj tranziciji budu uključeni i građani, naglasila je visoka vladina zvaničnica. „Uz investicije, strateška partnerstva, ali i uz učešće građana u procesu energetske tranzicije, Srbija može biti zemlja koja je ne samo energetski bezbednija, već i sa daleko zdravijom životnom sredinom“, izjavila je Mihajlović.

Barmeier: Zajedno možemo da povećamo broj prozjumera i damo građanima sredstva da proizvode vlastitu čistu energiju

Projekat se zove Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji. „Zajedno možemo da povećamo broj prozjumera i damo građanima sredstva da proizvode vlastitu čistu energiju“, izjavio je GIZ-ov direktor projekata Till Barmeier.

Ovoj zemlji, njenoj privredi i građanima jeste u interesu da se uvodi energija iz obnovljivih izvora i da se povećava energetska efikasnost, a vlada će nastaviti da sprovodi projekte u saradnji sa međunarodnim partnerima, navela je Mihajlović. Po njenim rečima, Nemačka je najvažnija i u trgovinskim i bilateralnim odnosima.

Nemačko-srpski projekti u energetici su vredni preko milijardu i po evra

„Kada je reč o saradnji u oblasti energetike, projekti na kojima smo zajedno radili i još uvek radimo vredni su više od 1,5 milijardi evra“, izjavila je Mihajlović.

Ambasador Nemačke Thomas Schieb je na svečanosti potpisivanja izjavio da je taj sporazum još jedno poglavlje saradnje sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pored one koja postoji sa nemačkom razvojnom bankom KfW u oblasti unapređenja energetske efikasnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

9. jun 2022. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

9. jun 2022. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

9. jun 2022. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

9. jun 2022. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.