OIE

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike,

Objavljeno

09.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o sprovođenju projekta Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji. Ulažu se zajednički napori da građani dobiju priliku da učestvuju u energetskoj tranziciji.

Novi poduhvat sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – nastavak je zajedničkih napora na stvaranju zelene ekonomije, povećavanju korišćenja obnovljivih izvora energije i unapređenju energetske efikasnosti, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Glavna stvar jeste da u sveobuhvatno napredovanje ka zelenoj tranziciji budu uključeni i građani, naglasila je visoka vladina zvaničnica. „Uz investicije, strateška partnerstva, ali i uz učešće građana u procesu energetske tranzicije, Srbija može biti zemlja koja je ne samo energetski bezbednija, već i sa daleko zdravijom životnom sredinom“, izjavila je Mihajlović.

Barmeier: Zajedno možemo da povećamo broj prozjumera i damo građanima sredstva da proizvode vlastitu čistu energiju

Projekat se zove Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji. „Zajedno možemo da povećamo broj prozjumera i damo građanima sredstva da proizvode vlastitu čistu energiju“, izjavio je GIZ-ov direktor projekata Till Barmeier.

Ovoj zemlji, njenoj privredi i građanima jeste u interesu da se uvodi energija iz obnovljivih izvora i da se povećava energetska efikasnost, a vlada će nastaviti da sprovodi projekte u saradnji sa međunarodnim partnerima, navela je Mihajlović. Po njenim rečima, Nemačka je najvažnija i u trgovinskim i bilateralnim odnosima.

Nemačko-srpski projekti u energetici su vredni preko milijardu i po evra

„Kada je reč o saradnji u oblasti energetike, projekti na kojima smo zajedno radili i još uvek radimo vredni su više od 1,5 milijardi evra“, izjavila je Mihajlović.

Ambasador Nemačke Thomas Schieb je na svečanosti potpisivanja izjavio da je taj sporazum još jedno poglavlje saradnje sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pored one koja postoji sa nemačkom razvojnom bankom KfW u oblasti unapređenja energetske efikasnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

9. jun 2022. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

9. jun 2022. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

Saso Berger CEO Slovenian Petrol

Sašo Berger došao na čelo slovenačke energetske kompanije Petrol

9. jun 2022. - Nadzorni odbor Petrola je objavio da je član Upravnog odbora Sašo Berger postavljen za predsednika tog tela

EBRD i NLB banka poptisale ugovor o finansiranju zelenih investicija u Crnoj Gori

EBRD i NLB banka potpisale ugovor o finansiranju zelenih investicija u Crnoj Gori

9. jun 2022. - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor sa NLB bankom o dodeli kredita za razvoj zelenih investicija u Crnoj Gori