OIE

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike,

Objavljeno

09.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o sprovođenju projekta Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji. Ulažu se zajednički napori da građani dobiju priliku da učestvuju u energetskoj tranziciji.

Novi poduhvat sa nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – je nastavak zajedničkih napora na stvaranju zelene ekonomije, povećavanju korišćenja obnovljivih izvora energije i unapređenju energetske efikasnosti, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Glavna stvar jeste da u sveobuhvatno napredovanje ka zelenoj tranziciji budu uključeni i građani, naglasila je visoka vladina zvaničnica. „Uz investicije, strateška partnerstva, ali i uz učešće građana u procesu energetske tranzicije, Srbija može biti zemlja koja je ne samo energetski bezbednija, već i sa daleko zdravijom životnom sredinom“, izjavila je Mihajlović.

Barmeier: Zajedno možemo da povećamo broj prozjumera i damo građanima sredstva da proizvode vlastitu čistu energiju

Projekat se zove Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji. „Zajedno možemo da povećamo broj prozjumera i damo građanima sredstva da proizvode vlastitu čistu energiju“, izjavio je GIZ-ov direktor projekata Till Barmeier.

Ovoj zemlji, njenoj privredi i građanima jeste u interesu da se uvodi energija iz obnovljivih izvora i da se povećava energetska efikasnost, a vlada će nastaviti da sprovodi projekte u saradnji sa međunarodnim partnerima, navela je Mihajlović. Po njenim rečima, Nemačka je najvažnija i u trgovinskim i bilateralnim odnosima.

Nemačko-srpski projekti u energetici su vredni preko milijardu i po evra

„Kada je reč o saradnji u oblasti energetike, projekti na kojima smo zajedno radili i još uvek radimo vredni su više od 1,5 milijardi evra“, izjavila je Mihajlović.

Ambasador Nemačke Thomas Schieb je na svečanosti potpisivanja izjavio da je taj sporazum još jedno poglavlje saradnje sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pored one koja postoji sa nemačkom razvojnom bankom KfW u oblasti unapređenja energetske efikasnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

9. jun 2022. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

9. jun 2022. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

9. jun 2022. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana

Ogromni potencijali ponovne upotrebe viška toplotne energije

Ogromni potencijali korišćenja otpadne toplotne energije

9. jun 2022. - Neiskorišćena toplotna energija bi mogla da pokrije potrebe za grejanjem i toplom vodom u svim stambenim i zgradama u sektoru usluga u EU