OIE

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike,

Objavljeno

09.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o sprovođenju projekta Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji. Ulažu se zajednički napori da građani dobiju priliku da učestvuju u energetskoj tranziciji.

Novi poduhvat sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – nastavak je zajedničkih napora na stvaranju zelene ekonomije, povećavanju korišćenja obnovljivih izvora energije i unapređenju energetske efikasnosti, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Glavna stvar jeste da u sveobuhvatno napredovanje ka zelenoj tranziciji budu uključeni i građani, naglasila je visoka vladina zvaničnica. „Uz investicije, strateška partnerstva, ali i uz učešće građana u procesu energetske tranzicije, Srbija može biti zemlja koja je ne samo energetski bezbednija, već i sa daleko zdravijom životnom sredinom“, izjavila je Mihajlović.

Barmeier: Zajedno možemo da povećamo broj prozjumera i damo građanima sredstva da proizvode vlastitu čistu energiju

Projekat se zove Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji. „Zajedno možemo da povećamo broj prozjumera i damo građanima sredstva da proizvode vlastitu čistu energiju“, izjavio je GIZ-ov direktor projekata Till Barmeier.

Ovoj zemlji, njenoj privredi i građanima jeste u interesu da se uvodi energija iz obnovljivih izvora i da se povećava energetska efikasnost, a vlada će nastaviti da sprovodi projekte u saradnji sa međunarodnim partnerima, navela je Mihajlović. Po njenim rečima, Nemačka je najvažnija i u trgovinskim i bilateralnim odnosima.

Nemačko-srpski projekti u energetici su vredni preko milijardu i po evra

„Kada je reč o saradnji u oblasti energetike, projekti na kojima smo zajedno radili i još uvek radimo vredni su više od 1,5 milijardi evra“, izjavila je Mihajlović.

Ambasador Nemačke Thomas Schieb je na svečanosti potpisivanja izjavio da je taj sporazum još jedno poglavlje saradnje sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pored one koja postoji sa nemačkom razvojnom bankom KfW u oblasti unapređenja energetske efikasnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

9. jun 2022. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

9. jun 2022. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

9. jun 2022. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve

gravitacija-skladistenje-energije-zgrade

Oblakoderi postaju skladišta energije uz pomoć gravitacije

9. jun 2022. - Energy Vault planira primenu inovativnog koncepta gravitacionog skladištenja energije u izuzetno visokim zgradama širom sveta