OIE

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike,

Objavljeno

09.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o sprovođenju projekta Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji. Ulažu se zajednički napori da građani dobiju priliku da učestvuju u energetskoj tranziciji.

Novi poduhvat sa nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – je nastavak zajedničkih napora na stvaranju zelene ekonomije, povećavanju korišćenja obnovljivih izvora energije i unapređenju energetske efikasnosti, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Glavna stvar jeste da u sveobuhvatno napredovanje ka zelenoj tranziciji budu uključeni i građani, naglasila je visoka vladina zvaničnica. „Uz investicije, strateška partnerstva, ali i uz učešće građana u procesu energetske tranzicije, Srbija može biti zemlja koja je ne samo energetski bezbednija, već i sa daleko zdravijom životnom sredinom“, izjavila je Mihajlović.

Barmeier: Zajedno možemo da povećamo broj prozjumera i damo građanima sredstva da proizvode vlastitu čistu energiju

Projekat se zove Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji. „Zajedno možemo da povećamo broj prozjumera i damo građanima sredstva da proizvode vlastitu čistu energiju“, izjavio je GIZ-ov direktor projekata Till Barmeier.

Ovoj zemlji, njenoj privredi i građanima jeste u interesu da se uvodi energija iz obnovljivih izvora i da se povećava energetska efikasnost, a vlada će nastaviti da sprovodi projekte u saradnji sa međunarodnim partnerima, navela je Mihajlović. Po njenim rečima, Nemačka je najvažnija i u trgovinskim i bilateralnim odnosima.

Nemačko-srpski projekti u energetici su vredni preko milijardu i po evra

„Kada je reč o saradnji u oblasti energetike, projekti na kojima smo zajedno radili i još uvek radimo vredni su više od 1,5 milijardi evra“, izjavila je Mihajlović.

Ambasador Nemačke Thomas Schieb je na svečanosti potpisivanja izjavio da je taj sporazum još jedno poglavlje saradnje sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pored one koja postoji sa nemačkom razvojnom bankom KfW u oblasti unapređenja energetske efikasnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

program-podrske-solar

EU pomaže program podrške maloj privredi koji obuhvata i nabavku solarnih panela

01 јула 2022 - Program podrške obuhvata nabavku alternativnih sistema za proizvodnju energije za sopstvene potrebe poput solarnih panela i geotermalnih pumpi

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

09 јуна 2022 - Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o projektu Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji