x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

GIZ realizira četiri pilot projekta posvećena energetskoj efikasnosti

25.11.2015. | Komentari: 0Autor:

Slika: GIZ ORF-EE
GIZ realizira četiri pilot projekta posvećena energetskoj efikasnosti

U okviru regionalnog projekta „Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava” (EeMA), njemačka organizacija za razvoj – GIZ je implementirala četiri pilot projekta u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore.

U Beranama je nabavljen i instaliran kotao na drveni pelet, te je popravljen sistem grijanja u dnevnom centru za djecu sa posebnim potrebama. Iz GIZ-a su poručili da je u Nikšiću nabavljeno 36 LED lampi za javnu rasvjetu u glavnoj ulici, dok je općina nabavila 10 dodatnih LED lampi. U Danilovgradu, GIZ podržava električarske radove i radove na ugradnji geotermalne toplotne pumpe u Centru za kulturu. Ovo je prva javna zgrada koja koristi ovu vrstu obnovljivog izvora energije.

U glavnom gradu Podgorici, zamijenjeni su prozori na zgradi Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj, poručili su iz GIZ-a. Za sve pilot projekte općine su obezbjedile vlastita sredstva, a radovi će rezultirati uštedama u lokalnim budžetima, rečeno je u saopštenju.

Projekte je realizirao GIZ i njegov Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu (GIZ ORF-EE) uz finansijsku podršku njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.