Električna energija

GIZ realizira četiri pilot projekta posvećena energetskoj efikasnosti

GIZ energetska efikasnost

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

25.11.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

U okviru regionalnog projekta „Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava“ (EeMA), njemačka organizacija za razvoj – GIZ je implementirala četiri pilot projekta u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore.

U Beranama je nabavljen i instaliran kotao na drveni pelet, te je popravljen sistem grijanja u dnevnom centru za djecu sa posebnim potrebama. Iz GIZ-a su poručili da je u Nikšiću nabavljeno 36 LED lampi za javnu rasvjetu u glavnoj ulici, dok je općina nabavila 10 dodatnih LED lampi. U Danilovgradu, GIZ podržava električarske radove i radove na ugradnji geotermalne toplotne pumpe u Centru za kulturu. Ovo je prva javna zgrada koja koristi ovu vrstu obnovljivog izvora energije.

U glavnom gradu Podgorici, zamijenjeni su prozori na zgradi Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj, poručili su iz GIZ-a. Za sve pilot projekte općine su obezbjedile vlastita sredstva, a radovi će rezultirati uštedama u lokalnim budžetima, rečeno je u saopštenju.

Projekte je realizirao GIZ i njegov Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu (GIZ ORF-EE) uz finansijsku podršku njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

25. novembar 2015. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

25. novembar 2015. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

25. novembar 2015. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

25. novembar 2015. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.