Električna energija

GIZ realizira četiri pilot projekta posvećena energetskoj efikasnosti

GIZ energetska efikasnost

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

25.11.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

U okviru regionalnog projekta „Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava“ (EeMA), njemačka organizacija za razvoj – GIZ je implementirala četiri pilot projekta u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore.

U Beranama je nabavljen i instaliran kotao na drveni pelet, te je popravljen sistem grijanja u dnevnom centru za djecu sa posebnim potrebama. Iz GIZ-a su poručili da je u Nikšiću nabavljeno 36 LED lampi za javnu rasvjetu u glavnoj ulici, dok je općina nabavila 10 dodatnih LED lampi. U Danilovgradu, GIZ podržava električarske radove i radove na ugradnji geotermalne toplotne pumpe u Centru za kulturu. Ovo je prva javna zgrada koja koristi ovu vrstu obnovljivog izvora energije.

U glavnom gradu Podgorici, zamijenjeni su prozori na zgradi Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj, poručili su iz GIZ-a. Za sve pilot projekte općine su obezbjedile vlastita sredstva, a radovi će rezultirati uštedama u lokalnim budžetima, rečeno je u saopštenju.

Projekte je realizirao GIZ i njegov Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu (GIZ ORF-EE) uz finansijsku podršku njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

nemacka ceska pdv takse elektricna energija kriza

Nemačka i Češka smanjuju PDV i takse da pomognu građanima i privredi u energetskoj krizi

20 октобра 2021 - Dve zemlje odlučile su da smanje porez na dodatu vrednost i smanje ili potpuno ukinu naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

EPS trazi od ministarstva energetike da uvede mehanizam strateske rezerve

EPS traži da se uvede strateška rezerva za proizvodnju električne energije

19 октобра 2021 - Mehanizam strateške rezerve je način da se snabdevanje domaćih potrošača obezbedi iz domaćih elektrana u situacijama poremećaja na tržištu

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke