Energetska efikasnost

GIZ pokrenuo regionalni projekat o održivoj urbanoj mobilnosti u zemljama JIE

GIZ pokrenuo regionalni projekat o odrzivoj urbanoj mobilnosti u zemljama JIE

Slika: GIZ

Objavljeno

18.12.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), njemačke organizacije GIZ, 12. decembra je pokrenuo novi regionalni projekat pod nazivom Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope – gradovi jugoistočne Evrope (JIE) zajedno za održiv i energetski efikasan transport (SUMSEEC). Svečani sastanak je održan u Skoplju u Makedoniji (BJR), a okupio je predstavnike/ce gradova i općina jugoistočne Evrope, kao i druge interesne grupe.

Ovaj svećani događaj u Skoplju je označio početak implementacije sporazuma koji je potpisan u Berlinu u aprilu ove godine između glavnih gradova jugoistočne Evrope, Sarajeva, Podgorice, Skoplja, Tirane i Prištine, kada su predstavnici gradova iskazali svoju posvećenost za udruživanje snaga s ciljem unaprijeđenja održive urbane mobilnosti u jugoistočnoj Evropi. Štoviše, događaj u Skoplju je na neki način utemeljio platformu za sve gradove regiona koji su zainteresovani za pridruživanje ovoj regionalnoj inicijativi.

Cilj novog ORF-EE projekta je da kroz regionalne mreže poveže predstavnike/ce političkog i civilnog sektora iz jugoistočne Evrope, koji su ključni za implementaciju bitnih rješenja u domenu energetske efikasnosti i održive urbane mobilnosti. Preciznije, fokus projekta je na pružanju direktne podrške zemljama JIE kroz jačanje kapaciteta gradova, kao i za ovu oblast značajnih aktera, s namjerom efektivne implementacije relevantnih EU regulativa u domenu energetske efikasnosti i zaštite od klimatskih promjena. Na duže staze, podrška ORF-EE-a će doprinijeti ublažavnju klimatskih promjena i urbane zagušenosti u zemljama JIE.

Menadžerka SUMSEEC projekta, Dubravka Bošnjak, na ovom događaju je izjavila da su negativni uticaji transportnog sistema u glavnim i velikim gradovima jugoistočne Evrope svakako izazov, i da je upravo zbog toga ozeljenjavanje (eng. greening) transportnog sistema u regiji od ključnog značaja. Naglasila je da lokalne aktivnosti za smanjenje posljedica transportnog sistema u zemljama regiona mogu imati instantni pozitivni uticaj i doprinijeti stvaranju pozitivnog efekta globalnih razmjera. „Napori bi se stoga trebali odmah uložiti“, dodala je Bošnjak.

Pokrenut regionalni projekat o održivoj urbanoj mobilnosti u zemljama JIE
Slika 1. Pokrenut regionalni projekat o održivoj urbanoj mobilnosti u zemljama JIE, Skoplje, Makedonija, 12. decembar 2017.

Podsjećajući na značaj regionalne inicijative i koristeći priliku da iskaže posvećenost grada Skoplja iznalaženju rješenja održivog urbanog transporta, gradonačelnik Skoplja, Petre Šilegov je ovom prilikom izjavio da grad Skoplje pridaje veliki značaj altrenativnoj vrsti transporta kao što su bicikla. Dodao je kako „Skoplje aktivno radi na tome da postane Zelena prijestolnica Evrope 2021. godine“.

Lazarela Kalezić-Trišić iz Sekretarijata za prostorno planiranje i okoliš, ispred Grada Podgorica, izjavila je da je SUMSEEC projekat od ključne važnosti za region JIE. Istakla je da „ovaj regionalni projekat predstavlja bitan odgovor na situaciju vezanu za klimatske promjene, energetsku efikasnost  i zagađenost zraka u jugoistočnoj Evropi, jer je njegov direktni cilj poboljšanje kvaliteta života u našim gradovima.“

Projekat će biti implementiran u toku naredne dvije godine.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

18. decembar 2017. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

18. decembar 2017. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

18. decembar 2017. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

18. decembar 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija