OIE

Geo Power Zagocha na leto počinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

Geo power zagocha na leto pocinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

Photo: Hans Braxmeier from Pixabay

Objavljeno

08.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Geo Power Zagocha će tokom leta započeti gradnju geotermalne elektrane za proizvodnju električne energije, snage 20 MW. Postrojenje, u koje će biti investiran 71 million evra biće podignuto u Virovitičko-podravskoj županiji u opštini Čađavica.

Geo Power Zagocha je 2018. godine na tenderu Agencije za ugljikovodike dobila dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru „Slatina 2“, a tokom prošle godine je pokrenula proceduru pribavljanja saglasnosti za gradnju elektrane.

Snaga elektrane biće 20 MW, što je više od kapaciteta prve elektrane u Velikoj Cigleni

Najava o početku radova na leto stigla je posle sastanka Dragana Jurilja, vlasnika firme Geo Power Zagocha, župana Igora Androvića i načelnika Opštine Čađavica Mirka Rončevića. Virovitičko-podravska županija saopštila je da je za elektranu izdata i lokacijska dozvola.

„Posle završetka geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni kod Bjelovara, razmišljali smo o još jednoj takvoj investiciji, istraživali smo gde ima geotermalnog potencijala i pronašli smo jedan, čak i kvalitetniji nego onaj u Velikoj Cigleni. Biće to investicija od 530 miliona kuna, a radovi bi krenuli ovog leta“, izjavio je Jurilj.

U pripremi je gradnja i trećeg geotermalnog postrojenja

Geotermalna elektrana Velika 1, snage 16,5 MW, u Velikoj Cigleni svečano je otvorena novembra 2019. Reč je o investiciji Dragana Jurilja i turske kompanije MB Holding koja je dva meseca ranije, u septembru, potpisala ugovor o projektovanju još jedne geotermalne elektrane, Legrad, očekivane snage 19,9 MW.

U oktobru prošle godine Agencija za ugljikovodike dodelila je četiri dozvole za istraživanje geotermalnih voda, od čega se jedna odnosi na istražni prostor Legrad koji je ranije dobio MB Holding, a sada je dodeljen firmi Soyak.

Jurilj: Prilika da se toplotna energija koristi i u druge svrhe

Dragan Jurilj je izjavio da je izgradnja rudarske bušotine i elektrane početno ulaganje, a na to se onda može nadovezati i neka druga privredna aktivnost jer postoji mogućnost za sekundarno korišćenje toplotne energije.

„Ja sam u ovom slučaju investitor. Imamo specijalno projektno društvo koje se zove Geo Power Zagocha, Zagocha je zato što je nekad Čađavica zvala Zagocha“, dodao je on.

Načelnik opštine Mirko Rončević izjavio je da će Čađavica imati jedno veliko ulaganje, jednu veliku proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, dok je župan Igor Andrović poručio da je reč o dosa najvećoj investiciji na području Virovitičko-podravske županije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

8. april 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

8. april 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

8. april 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

8. april 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.