OIE

Geo Power Zagocha na leto počinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

Geo power zagocha na leto pocinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

Photo: Hans Braxmeier from Pixabay

Objavljeno

08.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Geo Power Zagocha će tokom leta započeti gradnju geotermalne elektrane za proizvodnju električne energije, snage 20 MW. Postrojenje, u koje će biti investiran 71 million evra biće podignuto u Virovitičko-podravskoj županiji u opštini Čađavica.

Geo Power Zagocha je 2018. godine na tenderu Agencije za ugljikovodike dobila dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru „Slatina 2“, a tokom prošle godine je pokrenula proceduru pribavljanja saglasnosti za gradnju elektrane.

Snaga elektrane biće 20 MW, što je više od kapaciteta prve elektrane u Velikoj Cigleni

Najava o početku radova na leto stigla je posle sastanka Dragana Jurilja, vlasnika firme Geo Power Zagocha, župana Igora Androvića i načelnika Opštine Čađavica Mirka Rončevića. Virovitičko-podravska županija saopštila je da je za elektranu izdata i lokacijska dozvola.

„Posle završetka geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni kod Bjelovara, razmišljali smo o još jednoj takvoj investiciji, istraživali smo gde ima geotermalnog potencijala i pronašli smo jedan, čak i kvalitetniji nego onaj u Velikoj Cigleni. Biće to investicija od 530 miliona kuna, a radovi bi krenuli ovog leta“, izjavio je Jurilj.

U pripremi je gradnja i trećeg geotermalnog postrojenja

Geotermalna elektrana Velika 1, snage 16,5 MW, u Velikoj Cigleni svečano je otvorena novembra 2019. Reč je o investiciji Dragana Jurilja i turske kompanije MB Holding koja je dva meseca ranije, u septembru, potpisala ugovor o projektovanju još jedne geotermalne elektrane, Legrad, očekivane snage 19,9 MW.

U oktobru prošle godine Agencija za ugljikovodike dodelila je četiri dozvole za istraživanje geotermalnih voda, od čega se jedna odnosi na istražni prostor Legrad koji je ranije dobio MB Holding, a sada je dodeljen firmi Soyak.

Jurilj: Prilika da se toplotna energija koristi i u druge svrhe

Dragan Jurilj je izjavio da je izgradnja rudarske bušotine i elektrane početno ulaganje, a na to se onda može nadovezati i neka druga privredna aktivnost jer postoji mogućnost za sekundarno korišćenje toplotne energije.

„Ja sam u ovom slučaju investitor. Imamo specijalno projektno društvo koje se zove Geo Power Zagocha, Zagocha je zato što je nekad Čađavica zvala Zagocha“, dodao je on.

Načelnik opštine Mirko Rončević izjavio je da će Čađavica imati jedno veliko ulaganje, jednu veliku proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, dok je župan Igor Andrović poručio da je reč o dosa najvećoj investiciji na području Virovitičko-podravske županije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izraelski Nofar Energy solarni park 26 MW Ada

Izraelski Nofar Energy gradi solarni park od 26 MW u opštini Ada

8. april 2021. - Nofar Energy je postavio kamen temeljac za solarni park of 26 megavata u opštini Ada. Činiće ga dve celine, povezane na distributivnu mrežu.

saudijska arabija vetar marubeni najniza cena ppa ugovor

Saudijska Arabija potpisala PPA ugovor sa najnižom cenom struje iz vetra na svetu

8. april 2021. - Cena je rezultat poslovnog dogovora Saudijske kompanije za nabavku električne energije i japanske firme Marubeni

saraorci solar avr powerchina

AVR i PowerChina otvorili solarnu elektranu snage 9,9 MW u Srbiji

8. april 2021. - Otvaranjem elektrane snage 9,9 MW izjednačen je kapacitet trenutno najvećeg fotonaponskog postrojenja u Srbiji

Uniper BESS NGEN bateriju 50 MW Nemackoj

Uniper će sa NGEN-om instalirati bateriju od 50 MW u Nemačkoj

8. april 2021. - Uniper planira da sa kompanijom za energetska rešenja NGEN izgradi baterijski sistem na lokaciji svoje elektrane Heyden u Zapadnoj Nemačkoj