OIE

Izdate četiri dozvole za istraživanje geotermalnih voda u Hrvatskoj

geotermalna energija_hrvatska_dozvole

Foto: Pixabay/Hans

Objavljeno

16.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdalo je dozvole za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe za četiri lokacije na području Slavonije, Podravine i Međimurja.

Dozvola za istraživanje na istražnom prostoru Legrad-1 dodeljena je firmi Geo Power Energy Development iz Zagreba, dok je firma Ensolx, takođe iz glavnog grada Hrvatske, dobila dve dozvole – i to za lokacije Ernestinovo i Merhatovec. Četvrta dozvola, za istraživanje geotermalnih voda na prostoru Lunjkovec-Kutnjak, dodeljena je firmi Buko Termal iz Malog Bukovca.

Na konkurs je stiglo devet ponuda uprkos okolnostima izazvanim pandemijom COVID-19

Na javni konkurs koji je hrvatska Agencija za ugljikovodike (AZU) raspisala u junu ove godine za ova četiri istražna prostora pristiglo je ukupno devet ponuda.

Predsednik uprave AZU Marijan Krpan podsetio je da je konkurs privukao investitore za sva četiri istražna područja uprskos činjenici da je raspisan u trenutku kad su sve velike kompanije stopirale projekte istraživanja zbog neizvesnosti koju je donela pandemija COVID-19. On je dodao da su ovakvi konkursi jasan pokazatelj da geotermalni projekti mogu igrati važnu ulogu u energetskoj tranziciji.

Ukupna vrednost istražnih radova procenjena je na skoro 20 miliona evra

Vrednost istražnih radova na ovim projektima procenjuje na gotovo 20 miliona evra, piše u saopštenju agencije.

Prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj otvorena je 2019. godine, a u planu su i drugi projekti

Prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj otvorena je prošle godine u Cigleni kod Bjelovara, a investitor je MB Holding iz Turske. Takođe, firma Geo Power Zagocha planira da izgradi još jednu u opštini Čađavica, dok Opština Babina Greda takođe namerava da koristi geotermalnu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

16. oktobar 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

16. oktobar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

16. oktobar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

16. oktobar 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije