OIE

TENDER: Istražni prostori za geotermalne vode u Hrvatskoj

TENDER Istrazni prostori geotermalne vode u Hrvatskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za ugljikovodike pokrenula je nadmetanje za četiri istražna prostora s ciljem da se geotermalne vode u Slavoniji, Podravini i Međimurju u Hrvatskoj iskoriste u energetske svrhe.

Na geografskom području Dravske potoline ili depresije dokazan je značajan geotermalni potencijal, navodi hrvatska Agencija za ugljikovodike uz objavu konkursa za četiri polja. Potencijal istražnih prostora utvrđen je davnašnjim bušenjima za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i gasa, što umnogome obara rizik i troškove budućim investitorima, navodi se u saopštenju. Geotermalne vode na tim mestima u Slavoniji, Podravini i Međimurju u Hrvatskoj mogu da se iskoriste za struju i grejanje.

Konkurs traje do 1. septembra. Agencija navodi da temperatura na svim lokacijama prelazi sto stepeni Celzijusa i da je time zadovoljen uslov za proizvodnju električne energije. Ukupan potencijalni kapacitet za struju procenjuje se na 50 megavata, a može se iskoristiti i četiri puta više toplotne energije.

Krpan: Geotermalna energija je simbol tranzicije iz fosilnih prema obnovljivim izvorima energije jer se koriste znanje i iskustvo prikupljeno u eksploataciji ugljovodonika

Predsednik uprave Marijan Krpan istakao je da je geotermalna energija simbol tranzicije iz fosilnih prema obnovljivim izvorima energije jer prilikom istraživanja koristi znanje i iskustvo prikupljeno u eksploataciji ugljovodonika. Hrvatska ima visoki geotermalni gradijent, u proseku gotovo dvostruko veći od ostatka evropskog kontinenta, kažu u agenciji.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je zaduženo za ovo nadmetanje.

Polje Ernestinovo od 76,66 kvadratnih kilometara ima bušotine iz 1985. i 1989. godine, a temperatura vode je do 165 stepeni. U Legradu, na 20,89 kvadratnih kilometara, prvo bušenje je završeno 1961. godine, a temperatura ide do 212. podeljka.

Četiri istražna polja prostiru se na 207.11 kvadratnih kilometara u Dravskoj potolini

Treće polje je Lunjkovec-Kutnjak na 99,97 kvadratnih kilometara, bušotinama iz 1976. i 1969. godine i temperaturom do 145 stepeni. Merhatovec se prostire na 9,59 kvadratnih kilometara. Tamo su bušotine iz 1979. in 1986. godine, a temperatura ide do 150 stepeni Celzijusa.

Treba napomenuti i da je koncesionar Geotermalnog polja Zagreb GPC Instrumentation Process predao projekat razrade i eksploatacije bušotina Agenciji za ugljikovodike za dugotrajnu koncesiju, s ciljem da izgradi Terme Zagreb u Blatu.

Po nekim procenama, geotermalna energija bi mogla da pokrije sve potrebe glavnog grada Hrvatske za grejanjem.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

5. jun 2020. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

5. jun 2020. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

5. jun 2020. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

5. jun 2020. - Evropa je prošle godine potrošila 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva