OIE

TENDER: Istražni prostori za geotermalne vode u Hrvatskoj

TENDER Istrazni prostori geotermalne vode u Hrvatskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za ugljikovodike pokrenula je nadmetanje za četiri istražna prostora s ciljem da se geotermalne vode u Slavoniji, Podravini i Međimurju u Hrvatskoj iskoriste u energetske svrhe.

Na geografskom području Dravske potoline ili depresije dokazan je značajan geotermalni potencijal, navodi hrvatska Agencija za ugljikovodike uz objavu konkursa za četiri polja. Potencijal istražnih prostora utvrđen je davnašnjim bušenjima za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i gasa, što umnogome obara rizik i troškove budućim investitorima, navodi se u saopštenju. Geotermalne vode na tim mestima u Slavoniji, Podravini i Međimurju u Hrvatskoj mogu da se iskoriste za struju i grejanje.

Konkurs traje do 1. septembra. Agencija navodi da temperatura na svim lokacijama prelazi sto stepeni Celzijusa i da je time zadovoljen uslov za proizvodnju električne energije. Ukupan potencijalni kapacitet za struju procenjuje se na 50 megavata, a može se iskoristiti i četiri puta više toplotne energije.

Krpan: Geotermalna energija je simbol tranzicije iz fosilnih prema obnovljivim izvorima energije jer se koriste znanje i iskustvo prikupljeno u eksploataciji ugljovodonika

Predsednik uprave Marijan Krpan istakao je da je geotermalna energija simbol tranzicije iz fosilnih prema obnovljivim izvorima energije jer prilikom istraživanja koristi znanje i iskustvo prikupljeno u eksploataciji ugljovodonika. Hrvatska ima visoki geotermalni gradijent, u proseku gotovo dvostruko veći od ostatka evropskog kontinenta, kažu u agenciji.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je zaduženo za ovo nadmetanje.

Polje Ernestinovo od 76,66 kvadratnih kilometara ima bušotine iz 1985. i 1989. godine, a temperatura vode je do 165 stepeni. U Legradu, na 20,89 kvadratnih kilometara, prvo bušenje je završeno 1961. godine, a temperatura ide do 212. podeljka.

Četiri istražna polja prostiru se na 207.11 kvadratnih kilometara u Dravskoj potolini

Treće polje je Lunjkovec-Kutnjak na 99,97 kvadratnih kilometara, bušotinama iz 1976. i 1969. godine i temperaturom do 145 stepeni. Merhatovec se prostire na 9,59 kvadratnih kilometara. Tamo su bušotine iz 1979. in 1986. godine, a temperatura ide do 150 stepeni Celzijusa.

Treba napomenuti i da je koncesionar Geotermalnog polja Zagreb GPC Instrumentation Process predao projekat razrade i eksploatacije bušotina Agenciji za ugljikovodike za dugotrajnu koncesiju, s ciljem da izgradi Terme Zagreb u Blatu.

Po nekim procenama, geotermalna energija bi mogla da pokrije sve potrebe glavnog grada Hrvatske za grejanjem.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

5. jun 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

5. jun 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

5. jun 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

5. jun 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije