OIE

Turski Soyak želi da investira u geotermalnu energiju u Hrvatskoj

Turska-Soyak-investicija-geotermalna-energija-Hrvatska

Slika: Sastanak investitora i predstavnika dve hrvatske opštine

Objavljeno

31.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Turska kompanija Soyak zainteresovana je da investira u korišćenje geotermalne energije u Hrvatskoj u opštinama Legrad i Đelekovec.

Predstavnici turske kompanije u Opštini Legrad razgovarali su sa predstavnicima dve opštine kako bi razmotrili mogućnosti ulaganja u geotermalni projekat, saopštila je Opština Legrad.

Turska firma se prijavila na javni poziv za za dobijanje koncesije za korišćenje geotermalne energije

S obzirom da je u junu 2020. Agencija za ugljikovodike raspisala javni poziv za dobijanje koncesije za eksploataciju  geotermalne energije, kompanija je odlučila da se javi na taj poziv. Agencija je investitorima na raspolaganje stavila četiri istražna prostora.

Namera turske firme je da iskorisiti geotermalnu energiju na polju Legrad-1, saopštila je Opština.

Inače, obe opštine – Legrad i Đelekovec, dale su turskoj kompaniji pismenu i usmenu podršku za projekat.

Soyak u Turskoj ima hidroelektrane snage 150 MW i geotermalne elektrane snage 60 MW

Kompaniju su na sastanku u Opštini Legrad predstavljali članovi Uprave Taskin Kizilok i Can Soyak, kao i Danica Maljković, njihov tehnički savetnik u Hrvatskoj sa Energetskog instituta Hrvoje Požar. Ispred opština Legrad i Đelekovec sastanku su prisustvovali opštinski načelnik Ivan Sabolić i opštinska načelnica Štefica Sirutka.

Turska kompanija Soyak bavi se ulaganjem u energiju, izgradnju stambenih zgrada, prevozom tereta i proizvodnjom cementa. U Turskoj poseduju hidroelektrane sa instalisanom snagom od 150 MW i geotermalne elektrane snage 60 MW. U Hrvatskoj su otvorili firmu prošle godine kako bi investirali u energetske projekte.

Prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj otvorena je prošle godine u Cigleni kod Bjelovara, firma Geo Power Zagocha planira da izgradi još jednu u opštini Čađavica, dok Opština Babina Greda takođe namerava da koristi geotermalnu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom