OIE

Turski Soyak želi da investira u geotermalnu energiju u Hrvatskoj

Turska-Soyak-investicija-geotermalna-energija-Hrvatska

Slika: Sastanak investitora i predstavnika dve hrvatske opštine

Objavljeno

31.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Turska kompanija Soyak zainteresovana je da investira u korišćenje geotermalne energije u Hrvatskoj u opštinama Legrad i Đelekovec.

Predstavnici turske kompanije u Opštini Legrad razgovarali su sa predstavnicima dve opštine kako bi razmotrili mogućnosti ulaganja u geotermalni projekat, saopštila je Opština Legrad.

Turska firma se prijavila na javni poziv za za dobijanje koncesije za korišćenje geotermalne energije

S obzirom da je u junu 2020. Agencija za ugljikovodike raspisala javni poziv za dobijanje koncesije za eksploataciju  geotermalne energije, kompanija je odlučila da se javi na taj poziv. Agencija je investitorima na raspolaganje stavila četiri istražna prostora.

Namera turske firme je da iskorisiti geotermalnu energiju na polju Legrad-1, saopštila je Opština.

Inače, obe opštine – Legrad i Đelekovec, dale su turskoj kompaniji pismenu i usmenu podršku za projekat.

Soyak u Turskoj ima hidroelektrane snage 150 MW i geotermalne elektrane snage 60 MW

Kompaniju su na sastanku u Opštini Legrad predstavljali članovi Uprave Taskin Kizilok i Can Soyak, kao i Danica Maljković, njihov tehnički savetnik u Hrvatskoj sa Energetskog instituta Hrvoje Požar. Ispred opština Legrad i Đelekovec sastanku su prisustvovali opštinski načelnik Ivan Sabolić i opštinska načelnica Štefica Sirutka.

Turska kompanija Soyak bavi se ulaganjem u energiju, izgradnju stambenih zgrada, prevozom tereta i proizvodnjom cementa. U Turskoj poseduju hidroelektrane sa instalisanom snagom od 150 MW i geotermalne elektrane snage 60 MW. U Hrvatskoj su otvorili firmu prošle godine kako bi investirali u energetske projekte.

Prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj otvorena je prošle godine u Cigleni kod Bjelovara, firma Geo Power Zagocha planira da izgradi još jednu u opštini Čađavica, dok Opština Babina Greda takođe namerava da koristi geotermalnu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija o daljinskog energetici Novi Sad 13. oktobar Bojan Bogdanovic EBRD

13. oktobra u Novom Sadu konferencija “OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja”

07 октобра 2022 - Novi Sad sledeće nedelje dočekuje ekspertsku zajednicu i zainteresovanu javnost za daljinsku energetiku. Vodeći stručnjaci...

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

OX2 razvija proektat vetroelektrana od 5 GW u Baltičkom moru

Kod Olandskih ostrva na Baltiku biće izgrađene najveće vetroelektrane na moru

05 октобра 2022 - Kompanije OX2 i Alandsbanken Fondbolag razvijaju priobalni projekat vetra u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom...

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica