x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

FEIT prvi fakultet u Makedoniji koji je instalirao fotonaponske panele

23.08.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Facebook/FEIT
FEIT prvi fakultet u Makedoniji koji je instalirao fotonaponske panele

Fakultet elektrotehnike i informacionih tehnologija (FEIT) Univerziteta Sv. Ćirilo i Metodije u Skoplju je postao prvi fakultet u Makedoniji koji je počeo proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju putem fotonaponskih solarnih panela koje je instalirao na krovu zgrade.

Iako mala, ova investicija od 27,500 evra u dva fotonaponska sistema šalje pozitivan signal drugim fakultetima i državnim institucijama s obzirom da će FEIT smanjiti svoje račune za električnu energiju za 3.000-3.500 evra godišnje, čime će rasteretiti državni budžet, a doprineće i smanjenju aerozagađenja u jednom od najzagađenijih gradova Evrope.

Jedan od fotonaponskih sistema, snage 10 KW, je donacija kompanije OKTA, članice grčke naftne kompanije Hellenic Petroleum. OKTA se odnedavno bavi i proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora.

Drugi fotonaponski sistem, snage 22 KW, koji sadrži i sistem za skladištenje energije, je nabavljen kroz projekat PV ESTIA, koji se bavi poboljšanjem integracije sistema za skladištenje energije u zgradama kroz fotonaponske sisteme i finansira se iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske unije, rekao je dekan FEIT Dimitar Taškovski.

Projekat FEIT treba da služi kao primer drugim obrazovnim institucijama da počnu da koriste potencijale obnovljivih izvora energije, rekao je makedonski ministar obrazovanja i nauke Arber Ademi i naglasio da će fotonaponski sistemi na krovu fakulteta omogućiti studentima i da steknu praktično iskustvo i znanja o načinu rada ovih sistema.

Upućen poziv domaćinstvima da se uključe u pilot projekat

FEIT je ranije uputio poziv domaćinstvima da do 1. septembra izraze zainteresovanost za učešće u pilot projektu u okviru PV ESTIA, tokom kog će se meriti potrošnja električne energije u 20 domaćinstava.

Do kraja septembra 2018. godine, u svakom od odabranih domaćinstava biće instaliran merni uređaj koji će meriti potrošnju električne energije tokom tri godine. Tokom trogodišnjeg perioda, domaćinstva će moći da prate potrošnju u realnom vremenu na bežičnom kućnom monitoru ili preko aplikacije (na kompjuteru, tabletu ili smartfonu).

Podaci merenja će biti vlasništvo projekta i koristiće se za izradu jasnog prikaza navika domaćinstava u potrošnji električne energije kroz analizu odgovarajućeg potrošačkog dijagrama.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.