OIE

FEIT prvi fakultet u Makedoniji koji je instalirao fotonaponske panele

FEIT prvi fakultet u Makedoniji koji je instalirao fotonaponske panele

Foto: Facebook/FEIT

Objavljeno

23.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Fakultet elektrotehnike i informacionih tehnologija (FEIT) Univerziteta Sv. Ćirilo i Metodije u Skoplju je postao prvi fakultet u Makedoniji koji je počeo proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju putem fotonaponskih solarnih panela koje je instalirao na krovu zgrade.

Iako mala, ova investicija od 27,500 evra u dva fotonaponska sistema šalje pozitivan signal drugim fakultetima i državnim institucijama s obzirom da će FEIT smanjiti svoje račune za električnu energiju za 3.000-3.500 evra godišnje, čime će rasteretiti državni budžet, a doprineće i smanjenju aerozagađenja u jednom od najzagađenijih gradova Evrope.

Jedan od fotonaponskih sistema, snage 10 KW, je donacija kompanije OKTA, članice grčke naftne kompanije Hellenic Petroleum. OKTA se odnedavno bavi i proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora.

Drugi fotonaponski sistem, snage 22 KW, koji sadrži i sistem za skladištenje energije, je nabavljen kroz projekat PV ESTIA, koji se bavi poboljšanjem integracije sistema za skladištenje energije u zgradama kroz fotonaponske sisteme i finansira se iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske unije, rekao je dekan FEIT Dimitar Taškovski.

Projekat FEIT treba da služi kao primer drugim obrazovnim institucijama da počnu da koriste potencijale obnovljivih izvora energije, rekao je makedonski ministar obrazovanja i nauke Arber Ademi i naglasio da će fotonaponski sistemi na krovu fakulteta omogućiti studentima i da steknu praktično iskustvo i znanja o načinu rada ovih sistema.

Upućen poziv domaćinstvima da se uključe u pilot projekat

FEIT je ranije uputio poziv domaćinstvima da do 1. septembra izraze zainteresovanost za učešće u pilot projektu u okviru PV ESTIA, tokom kog će se meriti potrošnja električne energije u 20 domaćinstava.

Do kraja septembra 2018. godine, u svakom od odabranih domaćinstava biće instaliran merni uređaj koji će meriti potrošnju električne energije tokom tri godine. Tokom trogodišnjeg perioda, domaćinstva će moći da prate potrošnju u realnom vremenu na bežičnom kućnom monitoru ili preko aplikacije (na kompjuteru, tabletu ili smartfonu).

Podaci merenja će biti vlasništvo projekta i koristiće se za izradu jasnog prikaza navika domaćinstava u potrošnji električne energije kroz analizu odgovarajućeg potrošačkog dijagrama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

23. avgust 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

23. avgust 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

23. avgust 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

23. avgust 2018. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.