Klimatske promene

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Foto: Miriam Künzli/Ex-Press/Greenpeace

Objavljeno

12.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena jer je to njihovo pravo u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Sud u Strazburu se i ranije pozivao na pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života u predmetima zaštite životne sredine, ali sada je to prvi put uradio u sporu koji se odnosi na klimatska pitanja.

Udruženje Starije žene Švajcarske za zaštitu klime (KlimaSeniorinnen Schveiz), koje predstavlja više od 2.500 žena starih 64 i više godina, preduzelo je akciju protiv svoje vlade zbog, kako tvrdi, kršenja ljudskih prava svojih članica, tačnije zato što nije postavila dovoljno dobre klimatske ciljeve.

Posle gubitka sporova pred švajcarskim sudovima, sada je ostvarilo istorijsku pobedu na Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR).

Ovo je prvi put da transnacionalni sud specijalizovan za ljudska prava direktno podržava ljudsko pravo na zaštitu od klimatskih promena, saopštila je ta organizacija. Evropske nevladine organizacije ocenjuju da bi presuda mogla da bude presedan za klimatske pravne slučajeve zasnovane na argumentima o ljudskim pravima.

Sud je utvrdio povredu člana 8 – pravo na privatni i porodični život

Veliko veće Suda u Strazburu presudilo je u predmetu Verein KlimaSeniorinnen Schweiz and Others v. Switzerland da vlada krši ljudska prava starijih žena ne preduzimajući neophodne korake u borbi protiv globalnog zagrevanja, saopštilo je Udruženje i dodalo da je Veće utvrdilo da je prekršen član 8 – pravo na privatni i porodični život.

Sud je, kako dodaju, svojom odlukom potvrdio da sve češći i intenzivni toplotni talasi izazvani klimatskim promenama predstavljaju stvarnu i ozbiljnu pretnju po zdravlje i privatni i porodični život starijih žena.

Presuda predstavlja presedan za svih 46 članica Saveta Evrope

U svojoj presudi, ECHR postavlja posebne zahteve koje Švajcarska mora da ispuni da bi popravila propuste u zaštiti od klimatskih promena, napominje Udruženje.

Takođe je istaklo i dalekosežne implikacije presude.

Reć je o presedanu za svih 46 članica Saveta Evrope građani mogu zatražiti od svojih vlada da preispitaju i, ako je potrebno, ojačaju svoju klimatsku politiku na osnovu principa koje je razvio ECHR za zaštitu ljudskih prava, naglasili je udruženje KlimaSeniorinnen Schveiz .

ECHR je potvrdio da je zaštita od klimatskih promena ljudsko pravo

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska
Foto: KlimaSeniorinnen Schveiz

Kopredsednica Udruženja Rozmari VidlerValti izjavila je da presuda nije samo njihova pobeda, već pobeda za sve generacije.

Posebno, kako je istakla, za portugalsku omladinu, čija će generacija dugoročno imati koristi od  poboljšane klime.

Prisustvo mladih ljudi u sudnici pokazalo je sudijama lice ljudskih prava za budućnost, rekla je ona.

Treba reći da je Sud odbacio sličan klimatski slučaj koji je podnelo šest mladih Portugalaca.

Prema rečima druge kopredsednice An Marer, ​​nakon devet godina borbe, Sud je potvrdio da je zaštita klime ljudsko pravo.

„Odluka suda je obavezujuća za Savezno veće i Parlament. Ljudska prava su osnova svake demokratije i očekujemo od političara svih boja da se pridržavaju presude“ rekao je Georg Klingler, inicijator i koordinator projekta u organizaciji Greenpeace Svitzerland.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropljani klimatske promene anketa imigracija democracy perception index 2024

Evropljanima je sada imigracija veći problem nego klimatske promene – anketa

12. april 2024. - Evropljani su više zabrinuti zbog imigracije nego klimatskih promena, dok manje od 15 odsto anketiranih...

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

12. april 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

12. april 2024. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

12. april 2024. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV