Energetska kriza

Evropske cene CO2 u oštrom padu zajedno s gasom, nakon uspona blizu rekorda

Evropske cene CO2 ostrom padu gasom uspona rekorda

Foto: Geralt from Pixabay

Objavljeno

10.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Strahovanje od recesije se odrazilo čak i na tržište emisija ugljenika, iako nema novih pretnji za eskalaciju rata u Ukrajini niti oko odmeravanja snaga između EU i Rusije koje se tiče fosilnih goriva iz te zemlje. Cena ekvivalenta CO2 u okviru EU ETS-a se survala više od pet odsto posle uzleta na nivo blizu nedavnih rekorda.

Cene evropskih dozvola za ispuštanje ugljen-dioksida i drugih gasova s efektom staklene bašte su prošle nedelje bile na putu da prevaziđu dosad najviše nivoe, postavljene u februaru s povećanjem potražnje za fosilnim gorivima zbog energetske krize i zbog očekivane invazije Rusije na Ukrajinu. Ipak, juče se smer preokrenuo uporedo sa sveobuhvatnim padom zabeleženim na svetskim berzama akcija i sirovina uključujući naftu i gas.

Strahovanje od globalne recesije je gurnulo cene fosilnih goriva naniže, što se prelilo na Sistem Evropske unije za trgovanje emisijama (EU ETS). Referentni terminski ugovor za decembar na berzi ICE Endex srušio se više od pet procenata na tek nešto ispod 87 evra po toni ekvivalenta ugljen-dioksida, u poređenju sa dosad najvišim nivoom na zatvaranju od 96,93 evra, postignutim 8. februara.

EU reformiše svoje tržište sertifikata za emisije ugljenika

Padu cena ugljenika je doprinelo što su rezultati poslednje aukcije u okviru mehanizma EU ETS bili slabiji od očekivanih. Učesnici na tržištu su i dalje usredsređeni na rat u Ukrajini. Čini se da poslednjih dana nije bilo direktnih pretnji da će sukob eskalirati, a EU još nije postigla konsenzus oko predloga da se zaustavi uvoz ruske nafte.

Ukoliko Kremlj prekine isporuke prirodnog gasa u Evropu, posledično smanjenje potrošnje bi dovelo do slabljenja potražnje za dozvolama za CO2 i povećalo rizik od recesije

Bloomberg je preneo da ruski Gazprom pokušava da uveri evropske klijente da mogu da nastave da plaćaju njegov gas preko Gazprombanke, koja onda konvertuje sredstva u rublje, iako je Evropska komisija ranije saopštila da je to kršenje sankcija. Tu treba dodati i rizik da će Kremlj prekinuti da isporučuje gas u Evropu.

Uvođenje zabrane kupovine ruskog uglja ostaje zakazano za 10. avgust. Sa strane uzlaznih pritisaka na cene CO2, Evropski parlament se sprema za glasanje o predlogu za reformisanje tržišta ugljenika, koje bi moglo da dovede do proširivanja sistema na saobraćaj i zgradarstvo.

Investitori ulivaju novac u zelenu energiju, tržište emisija ugljenika

Manuela Sperandeo, direktorka za indeksiranje sektora održivog razvoja u firmi BlackRock, izjavila je da ulivanje sredstava u berzanske proizvode (ETP-ove) u tom domenu nastavlja da se povećava. To je verovatno znak rasta interesovanja investitora za zelenu energiju kao i za tržište sertifikata za emisije gasova s efektom staklene bašte.

Na tržištima takođe računaju na najavljeno uvođenje privremenog ograničavanja cena prirodnog gasa i uglja za elektrane u Portugalu i Španiji. Napori EU da se oslobodi ruskih fosilnih goriva remeti lance snabdevanja i verovatno će dovesti do nestašica.

Osim toga, evropske zemlje se okreću domaćim resursima poput podmorskih gasnih nalazišta, što može da odloži energetsku tranziciju. One traže ugalj, gas i naftu na drugim stranama, što bi trebalo da održi cene na visokom nivou i posredno pojača uzlazni pritisak na kotacije u okviru EU ETS-a, ukoliko potražnja za energentima ne bude ozbiljno pala usled usporavanja privrede.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bezbednost telekomunikacija restrikcija struje Evropa

Bezbednost telekomunikacija u slučaju restrikcija struje – evo šta Evropa radi

04 октобра 2022 - Neadekvatna priprema za restrikcije struje u Evropi može da dovede do prekida u telekomunikacijama, vodosnabdevanju i drugim sektorima

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku

Pobednicka koalicija Italiji zagovara gas nuklearnu energiju

Pobednička koalicija u Italiji zagovara gas, nuklearnu energiju

28 септембра 2022 - Desničarski savez kojeg predvodi Đorđa Meloni zalaže se za povećanje domaće proizvodnje gasa i korišćenje nuklearne energije