Energetska kriza

Evropske cene CO2 u oštrom padu zajedno s gasom, nakon uspona blizu rekorda

Evropske cene CO2 ostrom padu gasom uspona rekorda

Foto: Geralt from Pixabay

Objavljeno

10.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Strahovanje od recesije se odrazilo čak i na tržište emisija ugljenika, iako nema novih pretnji za eskalaciju rata u Ukrajini niti oko odmeravanja snaga između EU i Rusije koje se tiče fosilnih goriva iz te zemlje. Cena ekvivalenta CO2 u okviru EU ETS-a se survala više od pet odsto posle uzleta na nivo blizu nedavnih rekorda.

Cene evropskih dozvola za ispuštanje ugljen-dioksida i drugih gasova s efektom staklene bašte su prošle nedelje bile na putu da prevaziđu dosad najviše nivoe, postavljene u februaru s povećanjem potražnje za fosilnim gorivima zbog energetske krize i zbog očekivane invazije Rusije na Ukrajinu. Ipak, juče se smer preokrenuo uporedo sa sveobuhvatnim padom zabeleženim na svetskim berzama akcija i sirovina uključujući naftu i gas.

Strahovanje od globalne recesije je gurnulo cene fosilnih goriva naniže, što se prelilo na Sistem Evropske unije za trgovanje emisijama (EU ETS). Referentni terminski ugovor za decembar na berzi ICE Endex srušio se više od pet procenata na tek nešto ispod 87 evra po toni ekvivalenta ugljen-dioksida, u poređenju sa dosad najvišim nivoom na zatvaranju od 96,93 evra, postignutim 8. februara.

EU reformiše svoje tržište sertifikata za emisije ugljenika

Padu cena ugljenika je doprinelo što su rezultati poslednje aukcije u okviru mehanizma EU ETS bili slabiji od očekivanih. Učesnici na tržištu su i dalje usredsređeni na rat u Ukrajini. Čini se da poslednjih dana nije bilo direktnih pretnji da će sukob eskalirati, a EU još nije postigla konsenzus oko predloga da se zaustavi uvoz ruske nafte.

Ukoliko Kremlj prekine isporuke prirodnog gasa u Evropu, posledično smanjenje potrošnje bi dovelo do slabljenja potražnje za dozvolama za CO2 i povećalo rizik od recesije

Bloomberg je preneo da ruski Gazprom pokušava da uveri evropske klijente da mogu da nastave da plaćaju njegov gas preko Gazprombanke, koja onda konvertuje sredstva u rublje, iako je Evropska komisija ranije saopštila da je to kršenje sankcija. Tu treba dodati i rizik da će Kremlj prekinuti da isporučuje gas u Evropu.

Uvođenje zabrane kupovine ruskog uglja ostaje zakazano za 10. avgust. Sa strane uzlaznih pritisaka na cene CO2, Evropski parlament se sprema za glasanje o predlogu za reformisanje tržišta ugljenika, koje bi moglo da dovede do proširivanja sistema na saobraćaj i zgradarstvo.

Investitori ulivaju novac u zelenu energiju, tržište emisija ugljenika

Manuela Sperandeo, direktorka za indeksiranje sektora održivog razvoja u firmi BlackRock, izjavila je da ulivanje sredstava u berzanske proizvode (ETP-ove) u tom domenu nastavlja da se povećava. To je verovatno znak rasta interesovanja investitora za zelenu energiju kao i za tržište sertifikata za emisije gasova s efektom staklene bašte.

Na tržištima takođe računaju na najavljeno uvođenje privremenog ograničavanja cena prirodnog gasa i uglja za elektrane u Portugalu i Španiji. Napori EU da se oslobodi ruskih fosilnih goriva remeti lance snabdevanja i verovatno će dovesti do nestašica.

Osim toga, evropske zemlje se okreću domaćim resursima poput podmorskih gasnih nalazišta, što može da odloži energetsku tranziciju. One traže ugalj, gas i naftu na drugim stranama, što bi trebalo da održi cene na visokom nivou i posredno pojača uzlazni pritisak na kotacije u okviru EU ETS-a, ukoliko potražnja za energentima ne bude ozbiljno pala usled usporavanja privrede.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka uvela drugu fazu kriznog plana za gas uzbuna

Nemačka uvela drugu fazu kriznog plana za gas – uzbuna

23 јуна 2022 - Isporuke ruskog gasa smanjene su od 14. juna za 60 odsto. Zasad nisu potrebne redukcije, koje su moguće u trećoj fazi

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku

RWE Commerzbank vetropark srednja preduzeca snabdevanje zelena energija

Nemački RWE i privreda partneri u budućem ofšor vetroparku od 1 GW

22 јуна 2022 - RWE i Commerzbank ponudiće srednjim firmama da se direktno snabdevanju zelenom enegijom iz vetroparka snage jedan gigavat

Kosovo* udeo u buducoj gasnoj elektrani Albaniji

Kosovo* hoće udeo u budućoj gasnoj elektrani u Albaniji

21 јуна 2022 - Kosovo* i Albanija sarađuju na projektu LNG terminala u Valoni, uz mogućnost da Kosovo* kupi udeo u obližnjoj elektrani na gas