Energetska kriza

ACER: nestabilnost cena električne energije će se povećati narednih godina

double exposure wind turbine and oil refinery investment stock graph concept.

Foto: iStock

Objavljeno

02.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Trenutna energetska kriza je u suštini izazvana visokim skokom cena prirodnog gasa koji utiče na cene električne energije, i ako države nameravaju da intervenišu na tržištu električne energije, trebalo bi da rešavaju ovaj glavni uzrok umesto da menjaju pravila na tom tržištu, saopštila je evropska Agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER).

ACER je objavio finalni izveštaj o visokim cenama energije i veleprodajnom tržištu električne energije u Evropskoj uniji u kojem navodi da trenutni dizajn tržišta nije odgovoran za energetsku krizu i prognozira povećanje nestabilnosti cena električne energije u narednim godinama.

ACER je predložio i 13 mera koje bi poboljšale funkcionisanje veleprodajnog tržišta u budućnosti.

Inače, izveštaj je zatražila Evropska komisija u okviru paketa mera za ublažavanje posledica drastičnog poskupljenja električne energije i gasa. ACER je u novembru objavio svoj preliminarni izveštaj.

ACER izvestaj energetska kriza nestabilnost cena elektricne energije ce se povecati narednih godina

Loše osmišljene mere mogu ugroziti ostvarene koristi od tržišta električne energije

ACER smatra da trenutni model veleprodajnog tržišta električne energije osigurava efikasno i sigurno snabdevanje električnom energijom u relativno normalnim tržišnim uslovima, i da ga ne bi trebalo menjati. Neka dugoročna poboljšanja će morati da se uvedu kako bi postojeći tržišni okvir omogućio ambicioznu putanju dekarbonizacije u EU u narednih 10-15 godina.

Loše osmišljene vanredne mere ili pogrešni cenovni signali usled narušavanja tržišnih mehanizama za formiranje cena mogu da unazade integraciju tržišta u EU i konkurenciju, čime bi se ugrozile koristi koje su dosad postignute i verovatno povećali troškovi buduće energetske tranzicije, saopštio je ACER.

U poslednjoj deceniji te koristi za potrošače se procenjuju na 34 milijarde evra.

Koje su mere za smanjenje cene gasa?

Što se tiče mera za ublažavanje uticaja visokih cena koje preduzimaju države članice, ACER veruje da što je veća intervencija to je veća mogućnosti da se naruši tržište, posebno na srednji i duži rok.

Potrebu za intervencijama na tržištu električne energije u sadašnjim okolnostima treba pažljivo razmotriti, a ako se kreatori politika odluče da to urade, trebalo bi da se pozabave osnovnim uzrokom problema (trenutnim cenama gasa), a ne merama na tom tržištu, navodi se u izveštaju.

Novi snabdevači gasa ili snabdevanje po nižim cenama mogli bi da potisnu cene gasa na dole

Mere za rešavanje osnovnog uzroka uključuju ubrzano smanjenje potražnje za gasom (povećanje energetske efikasnosti, zamena drugim gorivima) i/ili dodatni napori da se utiče na smanjenje cena (novi snabdevači gasa ili isporuke po nižim cenama), uz zadržavanje cena koje i dalje obezbeđuju potrebne isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG). Ovi napori bi, kako tvrdi ACER, verovatno zahtevali intenzivan dijalog između vlada u EU i ključnih dobavljača gasa.

Agencija je navela i više strukturnih mera, koje se kao opcije razmatraju u akademskim krugovima, a u cilju zaštite kupaca od budućih situacija u kojima će duže vreme cene biti visoke.

Energetska međuzavisnost među državama članicama EU će rasti

U izveštaju se podvlači da će integracija tržišta električne energije zemalja članica EU biti ključna za sprovođenje dekarbonizacije energetskog sektora uz manje troškove. Integracija će obezbediti sigurnost snabdevanja tako što će članice moći da se oslone jedna na drugu u vanrednim situacijama.

Sve važniji cilj je povećana energetska nezavisnost u odnosu na određene treće zemlje, ali njegovo ostvarenje će u isto vreme zahtevati povećanje energetske međuzavisnosti među državama članicama EU, saopštio je ACER.

Nestabilnost cena električne energije će se verovatno povećati u godinama koje dolaze

U novim okolnostima, tržišni okvir će morati da omogući masovno prihvatanje proizvodnje sa niskim emisijama CO2, a posebno proizvodnje iz obnovljivih izvora koju karakterišu visoki početni troškovi ulaganja, uz obezbeđivanje da fleksibilni resursi dopunjuju nestabilnu proizvodnju iz obnovljivih izvora, gde i kada je to potrebno.

Nestabilnost cena električne energije će se verovatno povećati u godinama koje su pred nama, što ukazuje na rastuće potrebe sistema za fleksibilnošću, navodi se u izveštaju.

ACER je označio nekoliko oblasti na kojima bi trebalo više raditi kako bi se ojačao postojeći model tržišta električne energije:

  • poboljšati funkcionisanje kratkoročnih tržišta električne energije,
  • sprovesti energetsku tranziciju kroz efikasna dugoročna tržišta,
  • povećati fleksibilnost elektroenergetskog sistema,
  • zaštititi potrošače od preterane volatilnosti uz postizanje neizbežnih kompromisa,
  • borba protiv netržišnih barijera i političkih prepreka,
  • priprema za buduće visoke cene energije u mirnodopskoj situaciji.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

2. maj 2022. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

2. maj 2022. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

2. maj 2022. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

2. maj 2022. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković