Životna sredina

Evropska agencija za životnu sredinu pomaže Energetskoj zajednici u evidentiranju zagađujućih emisija

Evropska agencija za zivotnu sredinu pomaze Energetskoj zajednici u evidentiranju zagadjujucih emisija

Photo: Pixabay

Objavljeno

23.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice sarađivaće sa Evropskom agencijom za životnu sredinu u ispunjavanju obaveze članica da izveštavaju o emisijama velikih ložišta.

„Evropska agencija za životnu sredinu odobrila je Sekretarijatu da koristi njene alate za izveštavanje i procenu podataka, koje će dostaviti članice“, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Od 1. januara 2018. godine u članicama Energetske zajednice počela je primena Direktive o ograničavanju emisija određenih zagađujućih materija u vazduh iz velikih ložišta (LCPD). Članice Energetske zajednice Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Makedonija, Gruzija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Ukrajina obavezne su da smanjuju emisije sumpor-dioksida, azotnih oksida i prašine iz elektrana na fosilna goriva.

Prema Direktivi, operatori, kao i zemlje članice, moraju da prate ove emisije, koje zagađuju životnu sredinu, i da o tome izveštavaju Sekretarijat.

Direktiva se primjenjuje na postrojenja sa snagom istom ili većom od 50 MW.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač ranije je izjavio da će izveštavanje početi kada budu dostupni podaci za 2018. godinu, odnosno početkom 2019.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica

Bezbednost telekomunikacija restrikcija struje Evropa

Bezbednost telekomunikacija u slučaju restrikcija struje – evo šta Evropa radi

04 октобра 2022 - Neadekvatna priprema za restrikcije struje u Evropi može da dovede do prekida u telekomunikacijama, vodosnabdevanju i drugim sektorima

Tople probe od 3. oktobra, grejna sezona od 15. oktobra

Počele tople probe, grejanje od 15. oktobra

04 октобра 2022 - Miroslav Čučković, gradski menadžer, je istakao da će temperature u stanovima tokom zime biti kao i prethodnih godina

epcg gvozd 2024.

EPCG obezbedio finansiranje za vetropark Gvozd

03 октобра 2022 - EPCG je okrivila pandemiju za kašnjenje realizacije projekta gradnje vetroparka Gvozd, čija je planirana snaga 54,6 MW