Životna sredina

Evropska agencija za životnu sredinu pomaže Energetskoj zajednici u evidentiranju zagađujućih emisija

Evropska agencija za zivotnu sredinu pomaze Energetskoj zajednici u evidentiranju zagadjujucih emisija

Photo: Pixabay

Objavljeno

23.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice sarađivaće sa Evropskom agencijom za životnu sredinu u ispunjavanju obaveze članica da izveštavaju o emisijama velikih ložišta.

„Evropska agencija za životnu sredinu odobrila je Sekretarijatu da koristi njene alate za izveštavanje i procenu podataka, koje će dostaviti članice“, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Od 1. januara 2018. godine u članicama Energetske zajednice počela je primena Direktive o ograničavanju emisija određenih zagađujućih materija u vazduh iz velikih ložišta (LCPD). Članice Energetske zajednice Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Makedonija, Gruzija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Ukrajina obavezne su da smanjuju emisije sumpor-dioksida, azotnih oksida i prašine iz elektrana na fosilna goriva.

Prema Direktivi, operatori, kao i zemlje članice, moraju da prate ove emisije, koje zagađuju životnu sredinu, i da o tome izveštavaju Sekretarijat.

Direktiva se primjenjuje na postrojenja sa snagom istom ili većom od 50 MW.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač ranije je izjavio da će izveštavanje početi kada budu dostupni podaci za 2018. godinu, odnosno početkom 2019.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dve privatne firme izgubice licence za rad jer nisu obezbedile elektricnu energiju za potrosace

Dva snabdevača električnom energijom ostaju bez licence za rad

27 септембра 2021 - Regulatorna komisija za energetiku i vodne usluge pokrenula je postupak za ukidanje dozvola za rad firmama Mist Energy i UPower.

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija TWEST za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...