Energetska efikasnost

EUSEW nagrade za održivu energetiku: Počelo glasanje za nagradu javnosti

EUSEW-nagrada-za-odrzivu-energetiku-glasanje

Foto: Flickr/EUSEW

Objavljeno

15.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Počelo je glasanje za nagradu javnosti koja će biti dodeljena jednom od 12 projekata koji su se plasirali u finale ovogodišnjeg takmičenja za EU nagrade za održivu energetiku. Nagrade su deo Nedelje održive energetike Evropske unije (EUSEW), u organizaciji Evropske komisije (Generalnog direktorata za energetiku i EASME), koja će se održati od 17. do 21. juna.

Osim što se takmiče za nagradu javnosti za 2019. godinu, 12 finalista se bori i za nagrade u kategorijama Angažman, Liderstvo, Inovacije i Mladi.

U svakoj od kategorija se takmiči po troje finalista.

Teme projekata koji su se plasirali u finale su sledeće:

  • U kategoriji Angažman – mobilnost bez fosilnih goriva, inovativni odgovor na izazove sa kojima se susreću ostrva i udeo obnovljivih izvora energije (OIE) u potrošnji od 100%;
  • U kategoriji Inovacije – obnova zgrada sa ciljem dostizanja nulte neto potrošnje energije, energija okeana kao OIE i hidrogen.
  • U kategoriji Liderstvo – energetska tranzicija, zelene hipoteke sa niskim troškovima otplate i rešenje za grejanje u gradovima;
  • U kategoriji Mladi – škole koje utiru put ka niskougljeničnoj privredi, bajke za decu koje podučavaju o energetskoj efikasnosti i edukovanje studenata na temu energetske efikasnosti.

Jedini finalista iz jugoistočne Evrope je Smarter Finance for Families, inovativni program zelenih hipoteka za domaćinstva koji sprovodi Savet zelene gradnje Rumunije.

EUSEW je najveći događaj posvećen obnovljivim izvorima energije (OIE) i efikasnom korišćenju energije u Evropi, a ove godine održava se pod sloganom „Kreiranje evropske energetske budućnosti“.

Balkan Green Energy News, kao medijski partner EUSEW-a, predstavio je 3 od 12 finalista 2018. godine –WisegridProgram energetske rekonstrukcije 300 škola i Regionalnu energetsku agenciju sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Prethodne godine, pobednici su bili Wisegrid, Bio.Energy.Parc.Saerbeck, Peace_Alps i Czech Sustainable Houses.

U 2017. nagrađeni su Greek Tilos project, Home Energy Saving Kit, Europe-wide CELSIUS project, i SINBIO, a u 2016 EcoGrid EU, Opština Pokupsko u Hrvatskoj i Green Brewery Göss.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

15. maj 2019. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

15. maj 2019. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

15. maj 2019. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

15. maj 2019. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja