OIE

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

Foto: iStock

Objavljeno

01.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je odobrila bezmalo 720 miliona evra subvencija za sedam projekata zelenog vodonika odabranih na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik, koja ima za cilj da podstakne proizvodnju obnovljivog vodonika u Evropskoj uniji. Vodonik kojeg proizvedu odabrani ponuđači koristiće se u sektorima kao što su čelik, hemijska industrija, pomorski transport i proizvodnja đubriva, što će doprineti dekarbonizaciji evropske industrije, saopštila je komisija.

Pobednički projekti, koji su izabrani među ukupno 132 ponude, će proizvoditi obnovljivi vodonik u četiri evropske zemlje – Portugalu, Španiji, Norveškoj i Finskoj. Oni će dobiti subvencije kako bi pokrili razliku između troškova proizvodnje i tržišne cene vodonika, koju trenutno diktiraju proizvođači koji koriste neobnovljive izvore, navodi se u saopštenju komisije.

Na izabranim projektima planira se proizvodnja ukupno 1,58 miliona tona obnovljivog vodonika tokom deset godina, čime će se izbeći više od 10 miliona tona emisija CO2, navodi se u saopštenju.

Sedam odabranih ponuđača trebalo bi da proizvede 1,58 miliona tona zelenog vodonika tokom deset godina

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson rekla je da rezultati prve aukcije Evropske banke za vodonik pokazuju da postoji veliko interesovanje industrije za proizvodnju i korišćenje vodonika.

„Odabrani projekti će nam pomoći da ostvarimo energetske i klimatske ciljeve EU za 2030. godinu, dok će istovremeno otvoriti nove prilike za zelene poslove. Druga aukcija banke za vodonik kasnije ove godine biće još jedna uzbudljiva prilika za evropsku industriju i nadam se da ću tada videti slično interesovanje,“ izjavila je.

Evropska komisija planira drugu aukciju krajem godine

Učesnici u prvoj aukciji dali su ponude od 0,37 do 0,48 evra po kilogramu proizvedenog obnovljivog vodonika, a subvencije po projektu kreću se od osam do 245 miliona evra. Subvencije će se finansirati iz prihoda Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS).

Najveći od odabranih projekata je MP2X u gradu Sinesu u Portugalu, gde se planira proizvodnja 511.000 tona obnovljivog vodonika tokom deset godina. Projekat sprovodi konzorcijum MadoquaPower2X, kog čine Madoqua Renewables, Power2X i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

Najveći projekti su u Portugalu i Španiji

Drugi po veličini je projekat Catalina u provinciji Teruel na severoistoku Španije, čiji je cilj proizvodnja 480.000 tona zelenog vodonika. Subvencija je dodeljena kompaniji Renato Ptx Holdco, koja razvija taj projekat.

Očekuje se da će ugovori biti potpisani do novembra 2024. godine, a odabrani projekti će morati da počnu da proizvode obnovljivi vodonik u roku od pet godina.

EU odobrila nacionalne subvencije za još projekata zelenog vodonika

U Nemačkoj će najbolje rangiranim domaćim projektima koji se nisu kvalifikovali za podršku na nivou EU biti ponuđeno 350 miliona evra subvencija na nacionalnom nivou u okviru mehanizma nazvanog aukcije kao usluga (auctions-as-a-service), koji je deo inicijative Evropske banke za vodonik.

Evropska komisija, koja je odobrila takvo finansiranje u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći, saopštila je da je ono omogućeno svim zemljama članicama. Taj mehanizam omogućava državama da za dodelu državne pomoći koriste platformu EU za aukcije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

1. maj 2024. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

kineski-norinco-zeli-da-preuzme-projekat-solarne-elektrane-od-125-mw-u-bih

Kineski Norinco želi da preuzme projekat solarne elektrane od 125 MW u BiH

1. maj 2024. - Norinco International planira da kupi 80% firme Aurora Solar, koja je dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 125 MW kod Stoca

Emisije-iz-energetike-i-upotreba-fosilnih-goriva-obaraju-rekorde

Emisije iz energetike i upotreba fosilnih goriva obaraju rekorde

1. maj 2024. - Svetske emisije iz energetskog sektora su 2023. porasle 2% i prvi put premašile 40 gigatona CO2 na godišnjem nivou

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

1. maj 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije