Otpad

EU odlučila: univerzalni punjač za sve mobilne uređaje

EU odlucila univerzalni punjac sve mobilne uredaje

Foto: Tomekwalecki from Pixabay

Objavljeno

02.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija radi na zakonskom rešenju za jedinstveni standard za priključke za punjenje smartfona, tablet računara, kamera, slušalica, zvučnika i konzola za video igre. Savet EU je odlučio da s Evropskim parlamentom pregovara o proglašavanju formata USB-C za univerzalni priključak za punjenje, kako bi se smanjila količina elektronskog otpada.

Godine pregovora i inicijativa u okviru Evropske unije dovele su do pada broja vrsta punjača za potrošačku elektroniku sa tridesetak na samo tri dominantna. Savet EU i Evropska komisija su sada konačno odabrale USB-C za zajednički format za portove za punjenje.

Svih 27 zemalja članica se u okviru Odbora stalnih predstavnika (Coreper) pri Savetu EU složilo da pitanje treba rešiti zakonski i odlučilo da se otpočnu pregovori s Evropskim parlamentom čim se on bude izjasnio o svojoj poziciji. U predlogu stoji i da punjači neće nužno biti prodavani zajedno s mobilnim uređajima i da će to morati jasno da bude naznačeno na pakovanju.

Evropska komisija je procenila da se bez nepotrebne kupovine punjača može uštedeti 250 miliona evra i da će mere u razradi smanjile količinu elektronskog otpada za hiljadu tona godišnje.

Odluka će najviše uticati na Apple

Za Android uređaje se uglavnom koristi USB-C, a konkurenti su mu Appleov standard i USB Micro-B, koji već gubi udeo. To znači da će zakonodavni okvir u pripremi posebno uticati na proizvođača iPhonea. Međutim, neki od Appleovih uređaja već imaju priključke USB-C.

Predložene mere mogu da uštede potrošačima 250 miliona evra i smanje količinu elektronskog otpada za hiljadu tona godišnje, procenjuje Evropska komisija

Odluka Saveta EU se tiče mobilnih telefona, tablet računara, foto-aparata i kamera koji nisu za profesionalnu upotrebu, slušalica i portabl konzola za video igre i zvučnika.

Evropska komisija je predlog uputila u septembru, nakon što je u svojoj studiji utvrdila da unutrašnje tržište ne koristi svoj puni potencijal jer „nastavak fragmentisanosti tržišta interfejsa za punjenje i komunikacionih protokola za punjenje… dovodi do manjka pogodnosti za potrošače i povećanja količine e-otpada“.

Neobavezujući sporazumi proizvođača nisu doneli željeni rezultat

To telo, izvršni organ EU, takođe je zaključilo da postojeće neobavezujuće inicijative nisu dovele do potrebnog napretka. Naime, Evropska komisija je još 2009. privolela velike proizvođače potrošačke elektronike da potpišu neobavezujući dogovor da će raditi na jedinstvenom rešenju, što je doprinelo pomenutom smanjenju broja vrsta priključaka za punjenje mobilnih uređaja.

Savet EU je preporučio da se harmonizuju i druge tehnologije na tom polju, poput bežičnog punjenja.

Što se tiče sektora potrošačke elektronike, procenjuje se da će prodaja repariranih mobilnih telefona i laptopa do 2024. dostići 65 milijardi dolara godišnje. Na primer, Startap firma Recommerce je nedavno ušla na tržište Rumunije i namerava da odatle proširi poslovanje na desetak zemalja u regionu. Pored reciklaže, popravljanje i prerađivanje robe, mašina i uređaja je izuzetno važno da se ograniči stvaranje otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi regionalni centri za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu

Novi regionalni centri za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu

15 јуна 2022 - Projekat izgradnje regionalnih i reciklažnih centara rešiće problem u 50 gradova i opština, kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine

Ambalazni otpad Srbija 2022

Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koju građani plaćaju

13 јуна 2022 - Ambalažni otpad možda nije po generisanim količinama najzastupljenija vrsta otpada u Srbiji, ali sigurno baš njega ima najviše na mestima na kojima ga ne treba biti: razasut je po naseljima, izletištima, rekama i prirodi, a mikroplastika završava u ljudima, ali i placenti  beba.

ugovor o otkupu struje Danske Commodities Cory spalionica otpada

Potpisan ugovor o otkupu struje između trgovca i spalionice otpada

10 јуна 2022 - Potpisnici su trgovac energijom Danske Commodities i kompanija Cory, koja ima spalionicu otpada na obali Temze u predrađu Londona

Hrvatska alternativno gorivo termoelektranu Plomin 1

Hrvatska razmatra alternativno gorivo za nekadašnju termoelektranu Plomin 1

07 јуна 2022 - Izabrani konzorcijum će utvrditi najbolje raspoložive tehnike za upotrebu gasa, biomase i otpada u trenutno neaktivnoj elektrani Plomin 1