Otpad

EU odlučila: univerzalni punjač za sve mobilne uređaje

EU odlucila univerzalni punjac sve mobilne uredaje

Foto: Tomekwalecki from Pixabay

Objavljeno

02.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija radi na zakonskom rešenju za jedinstveni standard za priključke za punjenje smartfona, tablet računara, kamera, slušalica, zvučnika i konzola za video igre. Savet EU je odlučio da s Evropskim parlamentom pregovara o proglašavanju formata USB-C za univerzalni priključak za punjenje, kako bi se smanjila količina elektronskog otpada.

Godine pregovora i inicijativa u okviru Evropske unije dovele su do pada broja vrsta punjača za potrošačku elektroniku sa tridesetak na samo tri dominantna. Savet EU i Evropska komisija su sada konačno odabrale USB-C za zajednički format za portove za punjenje.

Svih 27 zemalja članica se u okviru Odbora stalnih predstavnika (Coreper) pri Savetu EU složilo da pitanje treba rešiti zakonski i odlučilo da se otpočnu pregovori s Evropskim parlamentom čim se on bude izjasnio o svojoj poziciji. U predlogu stoji i da punjači neće nužno biti prodavani zajedno s mobilnim uređajima i da će to morati jasno da bude naznačeno na pakovanju.

Evropska komisija je procenila da se bez nepotrebne kupovine punjača može uštedeti 250 miliona evra i da će mere u razradi smanjile količinu elektronskog otpada za hiljadu tona godišnje.

Odluka će najviše uticati na Apple

Za Android uređaje se uglavnom koristi USB-C, a konkurenti su mu Appleov standard i USB Micro-B, koji već gubi udeo. To znači da će zakonodavni okvir u pripremi posebno uticati na proizvođača iPhonea. Međutim, neki od Appleovih uređaja već imaju priključke USB-C.

Predložene mere mogu da uštede potrošačima 250 miliona evra i smanje količinu elektronskog otpada za hiljadu tona godišnje, procenjuje Evropska komisija

Odluka Saveta EU se tiče mobilnih telefona, tablet računara, foto-aparata i kamera koji nisu za profesionalnu upotrebu, slušalica i portabl konzola za video igre i zvučnika.

Evropska komisija je predlog uputila u septembru, nakon što je u svojoj studiji utvrdila da unutrašnje tržište ne koristi svoj puni potencijal jer „nastavak fragmentisanosti tržišta interfejsa za punjenje i komunikacionih protokola za punjenje… dovodi do manjka pogodnosti za potrošače i povećanja količine e-otpada“.

Neobavezujući sporazumi proizvođača nisu doneli željeni rezultat

To telo, izvršni organ EU, takođe je zaključilo da postojeće neobavezujuće inicijative nisu dovele do potrebnog napretka. Naime, Evropska komisija je još 2009. privolela velike proizvođače potrošačke elektronike da potpišu neobavezujući dogovor da će raditi na jedinstvenom rešenju, što je doprinelo pomenutom smanjenju broja vrsta priključaka za punjenje mobilnih uređaja.

Savet EU je preporučio da se harmonizuju i druge tehnologije na tom polju, poput bežičnog punjenja.

Što se tiče sektora potrošačke elektronike, procenjuje se da će prodaja repariranih mobilnih telefona i laptopa do 2024. dostići 65 milijardi dolara godišnje. Na primer, Startap firma Recommerce je nedavno ušla na tržište Rumunije i namerava da odatle proširi poslovanje na desetak zemalja u regionu. Pored reciklaže, popravljanje i prerađivanje robe, mašina i uređaja je izuzetno važno da se ograniči stvaranje otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

2. februar 2022. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?

Vremenska prognoza: mogući pljuskovi sa puno plastike!

Vremenska prognoza: mogući pljuskovi sa puno plastike!

2. februar 2022. - Za vreme pregovora o međunarodnom sporazumu za zaustavljanje zagađenja plastikom, u Parizu je prikazana vremenska prognoza količine mikroplastike koja padne na Grad svetlosti

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

2. februar 2022. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda

ers spaljivanje otpada rdf te gacko-procena-uticaja

ERS razmatra spaljivanje otpada u termoelektrani Gacko

2. februar 2022. - Kompanija je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dostavila prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu