Električna energija

Estfeed – bezbedna upotreba podataka pametnih brojila kako bi se smanjili troškovi energije

Objavljeno

27.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Estfeed je platforma za razmenu podataka pametnih brojila iz različitih čvorišta širom Evrope sa energetskim uslugama. Cilj projekta, koji je razvio estonski operator prenosnog sistema ELERING, je povezivanje maloprodajnih tržišta, pružanje novih pametnih usluga i smanjenje troškova energije.

Krajnji potrošači, takođe, pomoću platforme mogu pratiti svoju potrošnju i koristiti je za dobijanje personalizovanih ponuda od snabdevača.

Tekst o projektu objavljen je u okviru European Technology and Innovation Platform Smart Networks for Energy Transition – „ETIP SNET Energetske priče“, čiji je cilj da se građanima približe uspešne primene tehnologija u energetskoj tranziciji, koje su obično razvijene kroz javno finansiranje, uz poseban osvrt na direktnu korist za potrošače.

Kako iskoristiti sirovu naftu 21. veka

Podaci – a posebno big data – smatraju se sirovom naftom 21. veka. Ali, ovaj resurs je dragocen samo ako može da se pretvori u korisne informacije.

Veliki podaci su dragoceni samo ako se mogu pretvoriti u korisne informacije

Na primer, da ih iskoristite da odaberete usluge prema ličnim potrebama ili da promenite ponašanje i snizite troškove energije u skladu sa podacima o obrascima lične potrošnje.

Jedan od glavnih ciljeva energetske politike EU je integracija energetskih tržišta

Maloprodajna tržišta energije (prodaja energije fizičkim i pravnim licima) su u Evropi fragmentirana po regionima i zemljama, pa je jedan od glavnih ciljeva evropske energetske politike njihova integracija kako bi se olakšala energetska tranzicija.

Povezivanje tržišta zahteva da sve  kompanije imaju istu politiku kada je reč o prikupljanju i obradi podataka

Integrisanje maloprodajnih tržišta zahteva da sve evropske energetske kompanije imaju istu politiku kada je reč o prikupljanju i obradi podataka. To znači da bi trebalo da se dogovore osnovna pravila igre, na primer, da su podaci u vlasništvu krajnjeg potrošača koji može da im pristupi i da ih, ako to odluči, deli sa različitim pružaocima energetskih usluga.

Ova pravila su dogovorena u okviru Paketa za čistu energiju EU – koji ima za cilj da se krene ka čistijem evropskom energetskom sistemu.

Visoko sigurna i transparentna platforma za razmenu podataka

Estfeed je platforma koja ima za cilj da poveže podatke pametnih brojila iz različitih čvorišta i izvora širom Evrope sa energetskim servisima koji žele da koriste te podatke, ali samo uz pristanak krajnjeg potrošača.

Platforma omogućava potrošaču da kontroliše svoje podatke o potrošnji energije

U osnovi, to je vrlo sigurna i transparentna platforma za prenos podataka sa sistemom za upravljanje saglasnostima koji omogućava potrošaču da kontroliše svoje podatke o potrošnji energije i da bira sa kim će ih deliti, kao i da ima pregled ko je pristupio podacima.

Pod podacima se podrazumevaju uglavnom podaci pametnih brojila potrošača, na primer, koliko gasa ili električne energije je potrošilo svako domaćinstvo, ali i koliko su proizveli ako imaju sopstvene solarne panele i predaju energiju u mrežu. Ali, to nije sve.

Estfeed omogućava pristup tržišnim cenama električne energije sa berze ili vremenskim prognozama

Estfeed nudi i pristup tržišnim cenama električne energije sa berze ili vremenskim prognozama… – u osnovi svim podacima koji, ako se spoje, pomažu dobavljačima energetskih usluga i ostalim učesnicima na tržištu da optimiziraju svoje usluge i razviju nove pametne usluge.

Prednosti za potrošače

Estfeed omogućava niže troškove energije i osigurava da se podaci ne zloupotrebe, jer potrošači odlučuju ko ih koristi i u koje svrhe.

Snabdevači mogu ponuditi personalizovanije usluge – što dovodi do boljih cena energije za potrošače

Pristupom ličnim podacima potrošača, pružaoci pametnih usluga mogu da pronađu različite modele kako bi ponudili personalizovanije usluge – što dovodi do boljih cena energije za potrošače i sve veće ponude proizvoda i usluga koje mogu koristiti.

Evropska komisija je posvećena uključivanju potrošača na tržište energije kao prozjumera. A, da bi se to desilo, od suštinske je važnosti pristup krajnjeg potrošača podacima, koji se odnose na njegovu potrošnju, ali i proizvodnju energije u solarnim panelima ili vetroturbinama.

Estfeed je već omogućio krajnjim potrošačima da razmenjuju svoje podatke sa pružaocima usluga za optimizaciju potrošnje u zgradama

Što se tiče aplikacija, Estfeed je već omogućio krajnjim potrošačima da razmenjuju svoje podatke sa pružaocima usluga za optimizaciju potrošnju u zgradama kako bi smanjili troškove energije u poslovnim zgradama.

Takođe, omogućava krajnjim potrošačima da iskoriste svoju istoriju potrošnje sa alatima za upoređivanje ponuda svih dobavljača električne energije i gasa u Estoniji kako bi dobili personalizovane ponude i olakšali promenu snabdevača.

Rezultati

Estfeed je počeo da radi u septembru 2017. i svakog meseca otprilike hiljadu novih krajnjih potrošača se prijavi na portal kupaca kako bi proučili svoje podatke o potrošnji električne energije i gasa i dali oko 500 do 1.000 saglasnosti dobavljačima energije za pristup njihovim podacima.

Dobavljači energetskih usluga u Estoniji mogu pristupiti svim brojilima za električnu energiju i gas u ovoj zemlji

Dobavljači energetskih usluga mogu pristupiti svim brojilima za merenje električne energije i gasa u Estoniji (ukupno oko 800.000). Ali, krajnji cilj je mnogo veći.

Pojavio se veliki međunarodni interes za Estfeed i kako ga prilagoditi drugim zemljama

Zbog propisa EU, zahteva za zaštitu i pristup podacima iz Paketa za čistu energiju i GDPR-a, pojavio se veliki međunarodni interes za Estfeed i kako ga prilagoditi drugim zemljama.

Zbog toga Elering uspostavlja evropski savez sa drugim operatorima prenosnog sistema kako bi započeo pružanje usluga pristupa podacima o energiji u Evropi. To će se dobro isplatiti: naime, ako bi se umesto više pojedinačnih primenila samo jedna zajednička platforma uštedelo bi se čak dve milijarde evra u EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

27. januar 2020. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

27. januar 2020. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

27. januar 2020. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

27. januar 2020. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka