x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EPCG i Vlada Crne Gore isplatili 212 miliona evra italijanskoj kompaniji A2A

08.11.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Dragica Sekulić (Ministarstvo ekonomije)
EPCG i Vlada Crne Gore isplatili 212 miliona evra italijanskoj kompaniji A2A

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je dosad italijanskoj kompaniji A2A za otkup sopstvenih akcija isplatila 103,65 miliona evra, dok je iz državnog budžeta za tu svrhu isplaćeno 108,86 miliona evra, saopštila je Dragica Sekulić, ministarka ekonomije, prenela je RTCG.

Ona je u Skupštini, odgovarajući na pitanje posalanika Demokratske partije socijalista (DPS), Bogdana Fatića, rekla da su primetni brojni benefiti izlaska italijanskog partnera iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG, što se desilo 1. jula 2017.

Vlada Crne Gore je po osnovu vlasništva u EPCG naplatila 91 milion evra dividende

“Trošak put opcije smo sa 250 miliona evra smanjili na 230 miliona. Vlasništvo u EPCG smo povratili umesto za sedam za dve godine i po osnovu vlasništva u kompaniji naplatili 91 milion evra dividende”, objasnila je ona.

Ministarka je podsetila da je Vlada u pregovorima prvobitno dogovorila izlazak kompanije A2A i prodaju akcija za ukupno 250 miliona evra, uz mogućnost otplate u sedam rata, počev od 1. maja prošle godine.

Kompanija A2A je crnogorsku elektroprivredu kupila 2009. godine za 436 miliona evra

Posle pregovora došlo se do cifre od 230 miliona evra i isplate i četiri polugodišnje rate, dodala je ona, i navela da je dve rate trebalo da isplati država, a dve EPCG.

A2A je 2009. kupio 41,75 odsto akcija u EPCG za 436 miliona evra, odnosno 8,4 evra po deonici, i dobio pravo upravljanja kompanijom.

U julu 2017. italijanska kompanija A2A zvanično je započela proces istupanja iz EPCG, ponudivši  Vladi Crne Gore da preuzme akcije za 250 miliona evra.

U decembru iste godine Ministarstvo ekonomije je saopštilo da su u toku razgovori sa nekoliko potencijalnih investitora ili finansijskih institucija kako bi obezbedili podršku za preuzimanje akcija A2A u EPCG, ali od toga se odustalo.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.