Električna energija

EPCG i Vlada Crne Gore isplatili 212 miliona evra italijanskoj kompaniji A2A

EPCG Vlada A2A

Slika: Dragica Sekulić (Ministarstvo ekonomije)

Objavljeno

08.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je dosad italijanskoj kompaniji A2A za otkup sopstvenih akcija isplatila 103,65 miliona evra, dok je iz državnog budžeta za tu svrhu isplaćeno 108,86 miliona evra, saopštila je Dragica Sekulić, ministarka ekonomije, prenela je RTCG.

Ona je u Skupštini, odgovarajući na pitanje posalanika Demokratske partije socijalista (DPS), Bogdana Fatića, rekla da su primetni brojni benefiti izlaska italijanskog partnera iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG, što se desilo 1. jula 2017.

Vlada Crne Gore je po osnovu vlasništva u EPCG naplatila 91 milion evra dividende

„Trošak put opcije smo sa 250 miliona evra smanjili na 230 miliona. Vlasništvo u EPCG smo povratili umesto za sedam za dve godine i po osnovu vlasništva u kompaniji naplatili 91 milion evra dividende“, objasnila je ona.

Ministarka je podsetila da je Vlada u pregovorima prvobitno dogovorila izlazak kompanije A2A i prodaju akcija za ukupno 250 miliona evra, uz mogućnost otplate u sedam rata, počev od 1. maja prošle godine.

Kompanija A2A je crnogorsku elektroprivredu kupila 2009. godine za 436 miliona evra

Posle pregovora došlo se do cifre od 230 miliona evra i isplate i četiri polugodišnje rate, dodala je ona, i navela da je dve rate trebalo da isplati država, a dve EPCG.

A2A je 2009. kupio 41,75 odsto akcija u EPCG za 436 miliona evra, odnosno 8,4 evra po deonici, i dobio pravo upravljanja kompanijom.

U julu 2017. italijanska kompanija A2A zvanično je započela proces istupanja iz EPCG, ponudivši  Vladi Crne Gore da preuzme akcije za 250 miliona evra.

U decembru iste godine Ministarstvo ekonomije je saopštilo da su u toku razgovori sa nekoliko potencijalnih investitora ili finansijskih institucija kako bi obezbedili podršku za preuzimanje akcija A2A u EPCG, ali od toga se odustalo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

8. novembar 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

8. novembar 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

8. novembar 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

8. novembar 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji