Električna energija

EPCG bez ijedne ponude za 10 odsto akcija

EPCG ijedne ponude 10 odsto akcija

Foto: EPCG

Objavljeno

03.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore nije uspela da privuče nijednog investitora do isteka roka 1. avgusta za ponude za vlasnički udeo od deset procenata. Kompanija je s prodajom čekala tri godine otkad je isplatila manjinskog partnera, pa sad može biti prisiljena da otpiše ovaj paket.

Shanghai Electric Power je jedini ozbiljan investitor koji se interesovao za kupovinu 10 odsto EPCG-a, saznaju Vijesti. Međutim, kada je 1. avgusta rok za ponude istekao, nije bilo nijedne koverte za otvaranje.

Pomenuta kineska kompanija je većinski vlasnik Možure, jednog od dva vetroparka koja postoje u Crnoj Gori. Pre nego što je preuzela to postrojenje, projekat je pominjan u istrazi korupcionaške afere na Malti, a ispituje ga i domaće tužilaštvo, podseća ovaj medij.

EPCG je u aprilu objavio da namerava da proda udeo od deset odsto strateškom partneru kojeg izabere. Predsednik odbora direktora Milutin Đukanović demantovao je da je planirana transakcija rezervisana za Elektroprivredu Srbije.

Deset odsto akcija je ponuđeno na prodaju u paketu, tako da bi samo jedan investitor postao manjinski suvlasnik. Ukoliko ne promene ruke do 26. septembra, moraju biti otpisane. Naime, EPCG je udeo otkupio pre tri godine od manjinskog partnera A2A. Te akcije su sada u vlasništvu same kompanije i ne nose pravo glasa.

EPCG tražio preko dva puta više od tržišne cene

Vlada Crne Gore kontroliše 88,7 odsto deonica, ali i 98 odsto glasova, s obzirom na rečenu strukturu. Đukanović je izjavio da će EPCG narednih dana preduzeti korake da izbegne otpis, nominalno vredan 77 miliona evra.

Jedan paket akcija otkupljen od A2A je već bio otpisan

A kompanija je zapravo tražila najmanje 8,63 evra po akciji, što bi 10 odsto udela činilo vrednim malo više od sto miliona evra. Međutim, akcijama se na Montenegroberzi trenutno trguje za po 3,51 evro. Nominalna vrednost je 6,52 evra po deonici.

Ovaj državni proizvođač uglja i struje je 2019. italijanskoj kompaniji A2A za 11,8 miliona akcija isplatio 52,9 miliona evra. Pre nego što je EPCG preuzeo taj udeo, otpisao je paket od 13,1 miliona akcija kojeg je prethodno otkupio od istog partnera.

Đukanović se uzda u razvojne projekte

Đukanović je takođe napomenuo da je kompanija u proteklih 16 meseci „zaposlila veliki broj mladih i stručnih ljudi“ i odbacio kritike te strategije kao neosnovane. Obećao je dalje razvojne projekte i dodao da će EPCG ostati otvoren za kvalitetnu radnu snagu.

Programi za instaliranje solarnih panela Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+ za firme će rezultovati povećanjem proizvodnje za 45 gigavat-sati godišnje, što donosi 18 miliona evra, istakao je.

EPCG je suočen s visokim troškovima na ime uvoza električne energije zbog uticaja izuzetno jake suše na hidroelektrane. Dalje, preduzeće sprovodi skupu rekonstrukciju termoelektrane na ugalj Pljevlja, jedine u Crnoj Gori. Postrojenje će u kasnijoj fazi morati da prekine proizvodnju zbog izvođenja radova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

3. avgust 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

3. avgust 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

3. avgust 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

3. avgust 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra