Električna energija

Energetski intenzivne kompanije u Sloveniji uložiće 450 miliona evra u dekarbonizaciju

slovenija industrija dekarbonizacija privredna komora sastanak

Foto: Ministarstvo privrede, turizma i sporta/Facebook

Objavljeno

18.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Dvadeset energetski intenzivnih kompanija u Sloveniji uložiće više od 450 miliona evra u dekarbonizaciju do 2030. godine, poruka je Strateškog saveta Privredna komora Slovenije (Gospodarska zbornica Slovenije – GZS) za energetsku tranziciju.

Slovenačka privreda podržava energetsku tranziciju i za nju se ubrzano priprema, ali joj je potrebna pomoć države, pokazala je studija koju je naručilo Ministarstvo privrede, turizma i sporta.

Studija analizira potencijale slovenačke industrije, sa naglaskom na energetski intenzivnu industriju, za dekarbonizaciju i zelenu tranziciju.

slovenija industrija dekarbonizacija privredna komora vesna nahtigal_cr
Foto: Ministarstvo privrede, turizma i sporta/Facebook

Vesna Nahtigal, generalna direktorka GZS-a, rekla je prilikom predstavljanja studije, da Slovenija ima još dosta neiskorišćenog potencijala u oblasti proizvodnje električne energije, pa Komora ne vidi problem zašto energetski intenzivnoj industriji ne bio mogla da se obezbedi energija po konkurentnim cenama.

Prebil Bašin: Veliki potencijal za smanjenje potrošnje električne energije kroz razvoj cirkularne ekonomije, nove tehnologije i hvatanje ugljenika

Nahtigal je istakla da je važno postojanje ove industrije kako Slovenija ne bi uvozila „prljave“ materijale iz drugih delova sveta i pravila se da je uradila nešto dobro za životnu sredinu.

Petra Prebil Bašin, direktorka Udruženja metalnih i nemetalnih sirovina GZS-a, istakla je da energetski intenzivna preduzeća u Sloveniji spadaju u sam vrh u Evropi u smislu visokih standarda koje već postižu u oblasti održivosti i uštede energije.

Ali, predstavnici slovenačke industrije smatraju da još postoji veliki potencijal za smanjenje potrošnje električne energije, i to kroz razvoj cirkularne ekonomije, novih tehnologija i hvatanja ugljenika, navela je ona.

Ključne prepreke u korišćenju ovih omgućnosti su javno mnjenje koje još ne prepoznaje otpad kao sirovinu, nejasna zakonska regulativa i dugotrajne procedure za instalaciju novih tehnologija.

Ključno je, međutim, kako je istakla Prebil Bašin, ulaganje u energetsku infrastrukturu, od novih elektrana do mreže.

Tri zaključka

slovenija industrija dekarbonizacija privredna komora_cr
Foto: GZS

Strateški saveta GZS-aza energetsku tranziciju usvojio je i tri zaključka:

  1. Industrija ima planove, viziju i projekte za prelazak na rad sa neto nultim emisijama ugljenika. Do 2030. godine 20 energetski intenzivnih kompanija uložiće više od 450 miliona evra u dekarbonizaciju.
  2. Privreda želi aktivan dijalog sa donosiocima odluka i podršku vlade za sprovođenje aktivnosti u pravcu zelene tranzicije, pa Strateški savet podstiče sve zainteresovane strane da učestvuju u podizanju svesti javnosti o hitno potrebnim ulaganjima u energetsku infrastrukturu i nacionalne izvore energije, koji će obezbediti energetsku nezavisnost.
  3. Uska grla u dekarbonizaciji su uglavnom finansiranje, zaštita životne sredine i dobijanje dozvola, nejasno zakonodavstvo, nedostatak kadrova i znanja.

Predstavljanju studije prisustvovali su i Bojan Kumer, ministar životne sredine, klime i energetike, i Matevž Frangež, državni sekretar u Ministarstvu privrede, turizma i sporta, koji je za 2024. najavio više konkursa za dodelu subvencija za dekarbonizaciju industrije, od kojih je najvredniji javni poziv od 42 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

18. januar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

18. januar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

18. januar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

18. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti