OIE

Energetska tranzicija u Evropskoj uniji na dobrom putu

Foto: Pixabay

Objavljeno

02.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Drugi izveštaj o stanju Energetske unije pokazuje da energetska tranzicija u Evropskoj uniji (EU) teče po planu.

Prema saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije, EU je na pravom putu da postigne ciljeve zadate za 2020. godinu kada je reč o emisiji gasova sa efektom staklene bašte, energetskoj efikasnosti i obnovljiviim izvorima energije.

U saopštenju se navodi da su modernizacija privrede EU i era prelaska na rešenja koja emituju manje količine ugljen-dioksida (CO2) upravo u toku.

„Energetska unija ne bavi se samo energetikom i klimom, reč je o ubrzavanju modernizacije celokupne evropske privrede koju treba učiniti niskougljeničnom i energetski efikasnom na društveno pravedan način. Sada kada imao veliki deo relevantnih zakonskih rešenja ispred nas, 2017. godina bi trebalo da bude godina njihove realizacije,“ rekao je Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije zadužen za Energetsku uniju.

Migel Arias Kanjete, komesar za Klimatsku akciju i energetiku istakao je da je EU na pravom putu da ispuni klimatske i energetske ciljeve za 2020. godinu, kao i da za prelazak na čistu energiju ne postoji alternativa.

„Činjenice govore same za sebe: cena obnovljivih izvora energije je sada konkurentna, a ponekad i niža od cene fosilnih goriva. Ovaj sektor zapošljava preko milion ljudi u Evropi, privlači više investicija nego mnogi drugi, a naš uvoz fosilnih goriva smanjen je za 16 milijardi evra,“ rekao je Kanjete.

Izveštaj o energetskoj efikasnosti

Komisija je objavila izveštaj o napretku država članica za 2016. godinu kada je u pitanju energetska efikasnost. Energetska efikasnost prepoznata je kao ključni element tranzicije ka čistoj energiji. U izveštaju se navodi da je Komisija optimistična kada je reč o ispunjenju ciljeva za 2020. godinu koji podrazumevaju povećanje energetske efikasnosti za 20 odsto.

Prema izveštaju, većina zemalja EU povećala je potrošnju energije u odnosu na bruto domaći proizvod u periodu od 2005. do 2014. godine kada je reč o industriji i sektoru usluga. U sektoru stanovanja koji čini 40 odsto potrošnje energije u Evropi, u većini država članica smanjena je prosečna potrošnja energije po kvadratnom metru u periodu od 2005. do 2014. godine. Transport je jedini sektor u kome je došlo do povećanja ukupne potrošnji energije u 2014. u poređenju sa 2013. godinom.

Komisija je predložila niz konkretnih mera u novom paketu „Čista energija za sve Evropljane“ koje bi trebalo da osiguraju da materijalno ugroženi potrošači ne budu prepušteni sami sebi. Renoviranje postojećih objekata biće u fokusu i narednih godina kao jedan od načina da se postignu klimatski ciljevi EU. Dugoročna strategija renoviranja zgrada u državama članicama doprineće smanjenju energetskog siromaštva i pomoći će domaćinstvima da postignu isti ili bolji nivo komfora za manje novca.

Izveštaj o obnovljivim izvorima energije

EU je postigla udeo od 16 odsto obnovljivih izvora energije (OIE) u finalnoj potrošnji u 2014, a procenjuje se da je udeo u 2015. godini gotovo 16,4 odsto, navodi se u izveštaju. EU kao celina je na dobrom putu da dostigne cilj od 20 odsto učešća OIE do 2020. godine. Kao i kada je reč o ciljevima za energetsku efikasnosti, države članice će morati da se potrude da postignu svoje ciljeve na nivou zemalja.

Kada je u pitanju razvoj obnovljivih izvora energije, u 2011. godini iz obnovljivih izvora dobijeno je 21,7 odsto električne energije, a tri godine kasnije ova brojka je porasla na 27,5 odsto. Očekuje se da će se ukupna količina električne energije dobijene iz OIE dostići 50 odsto do 2030. godine.


Pregled napretka zemalja članica prema ciljevima EU za 2020. godinu u oblasti obnovljive energije (%)

U izveštaju o OIE navodi se da su cene fotonaponskih modula pale za 80 odsto u periodu od kraja 2009. do kraja 2015. godine, tako da su OIE dostupni po konkurentnim cenama, a ponekad su čak i jeftiniji od fosilnih goriva.

Ukupan promet u sektoru obnovljive energije sa više od milion zaposlenih u 2014. godini bio je oko 144 milijarde evra. Međutim, izveštaj pokazuje da su investicije u EU pale za više od polovine od 2011. godine na 44 milijarde evra koliko je u OIE uloženo prošle godine.

Prvi izveštaj o stanju Energetske unije objavljen je 2015. godine. Izveštaji prate napredak koji je ostvaren u stvaranju Energetske unije sa naglaskom na probleme kojima je potrebno posvetiti više pažnje u budućnosti. Oni takođe prate sprovođenje ključnih prioriteta Junkerove Komisije. Komisija je najavila turneju Energetske unije koja bi trebalo da dodatno utiče na ovaj proces.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. februar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

2. februar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

2. februar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

2. februar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike