OIE

Elektroprivreda Republike Srpske dobila koncesiju za solarnu elektranu Trebinje 2

trebinje 2 solarna elektrana ers ugovor djokic petrovic

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike RS

Objavljeno

16.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske dobila je koncesiju za gradnju solarne elektrane Trebinje 2 snage 53 megavata (MW).

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) je već dobila koncesiju za instalaciju fotonaposnke elektrane Trebinje 1, i to pre dve godine, pa je ovo njen drugi projekat za koriščenje solarne energije.

Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne fotonaponske elektrane Trebinje dva potpisali su Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, i Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj ERS-a, saopštilo je Ministarstvo.

Koncesija je dodeljena na period od 50 godina

Ukupna vrednost investicije je 84,2 miliona konvertibilnih maraka (oko 41 miliona evra).

Ministar Đokić izjavioje da je planirana izgradnja solarne elektrane instalisane snage 53,63 MW, dok je očekivana godišnja proizvodnja 85,5 gigavat-sati (GWh). Koncesija je dodeljena na maksimalan period od 50 godina.

ERS je u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu, a kada krene proizvodnja struje davaće koncesionu naknadu od 0,0055 KM (0,0028 evra) po kilovat-satu, od čega će 95 odsto ići u budžet Opštine Trebinje.

Inače, Trebinje 1, projekat za koji je ERS dobio koncesiju oktobra 2020. još nije počeo da se gradi. U međuvremenu je ERS saopštio da će mađarska kompanija Lugos Renewables postati vlasnik 70 odsto ove elektrane, dok će ostatak akcija imati ova državna kompanija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

16. novembar 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

16. novembar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

16. novembar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

16. novembar 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije