OIE

Elektrane na obnovljive izvore u Kini premašile 50 odsto ukupnog kapaciteta

Elektrane na obnovljive izvore u Kini premašile 50 odsto ukupnog kapaciteta

Foto: Frimufilms on Freepik

Objavljeno

26.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Snaga elektrana na obnovljive izvore u Kini dostigla je preko 1,45 teravata ili 50 procenata, a solarne i vetroelektrane zajedno čine 970 gigavata.

Kapacitet proizvodnje električne energije iznosio je na kraju novembra 2,85 teravata ili 13,6 odsto više nego godinu dana pre toga, prenela je državna agencija Xinhua, pozivajući se na Nacionalnu upravu za energetiku (NEA). Od toga je 1,45 teravata bilo na obnovljive izvore, što znači da su prvi put premašili polovinu – taj segment prevashodno čine vetroelektrane, solar, hidrocentrale i postrojenja na biomasu.

Taj prag je dostignut još pre kraja juna, kako izveštavaju domaći mediji, po istim zvaničnim podacima. Solarne elektrane su zajedno prošlog meseca imale 560 gigavata, što je godišnji rast od neverovatnih 49,9 odsto, piše u članku. U zemlji je bilo ukupno 410 gigavata u vetroelektranama ili 17,6 procenata više nego na kraju novembra 2022. godine.

Udeo vetra i solara u potrošnji struje u Kini zajedno iznosi više od 15 procenata

Međutim, NEA predviđa da će obnovljivi izvori u potrošnji struje u Kini ove godine učestvovati sa samo jednom trećinom i da će dostići tri petavat-sata. Ukupni udeo vetra i solara je nešto viši od 15 odsto, objavio je ranije Državni savet, najviše izvršno telo zemlje. Naime, iskorišćenost kapaciteta takvih postrojenja zavisi od meteoroloških uslova – solarni paneli proizvode struju samo pri jačem dnevnom svetlu.

Pomenuta medijska kuća je podsetila da se u Kini proizvodi 50 odsto opreme za vetroturbine kao i 80 procenata fotonaponskih modula.

Pre kraja novembra je puštena u rad prva faza, 45,16 gigavata, kompleksa elektrana na obnovljive izvore u pustinji Gobi i sličnim sušnim i rubnim područjima, otkrila je NEA. Osim toga je saopštila da su u izgradnji drugi i treći deo, čiji kapacitet zajedno iznosi više od 50 gigavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

26. decembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

26. decembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

26. decembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

26. decembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače