OIE

U Kini predstavljen prototip najveće vetroturbine na svetu

CSSC Haizhuang U Kini predstavljen prototip najvece vetroturbine na svetu

Foto: CSSC Haizhuang Wind Power

Objavljeno

10.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

10.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

CSSC Haizhuang Wind Power je prikazao svoj napredak u konstruisanju prototipa dosad najsnažnijeg modela vetroturbine na globalnom nivou. Predviđena za instaliranje na moru, mašina je projektovana za 18 megavata. Ova kompanija je istakla da cilja stopu učešća domaće proizvodnje glavnih komponenti od 99 odsto.

Kina je na putu ka još jednom u nizu dostignuća i svetskih rekorda u oblasti zelene energije. Ubrzo nakon što je China Three Gorges New Energy u pustinji u Unutrašnjoj Mongoliji otpočeo radove na prvoj fazi kompleksa elektrana od 16 gigavata, uglavnom na energiju sunca i vetra, jedna druga državna kompanija se pohvalila prototipom ogromne turbine koji razvija za vetroelektrane na moru.

CSSC Haizhuang Wind Power, sa sedištem u Čungkingu, prikazao je kućište za model H260-18MW. Sa 18 megavata nominalnog kapaciteta, ta turbina bi trenutno bila mnogo veća od bilo kojeg modela na kojem se trenutno radi bilo gde u svetu.

https://youtu.be/6670vZB6tis

Procenjeni učinak je manje impresivan

Ipak, očekivana godišnja proizvodnja nije toliko visoka. CSSC Haizhuang je procenio da sa svojim rešenjem može da generiše 74 gigavat-sata, a njegov konkurent MingYang se sprema da na tržište izbaci turbinu za koju kaže da će davati 80 gigavat-sati. Svoj model je nazvao MYSE 16.0-242. Varijantu od 16.6 megavata se sprema da upotrebi u jednom projektu u Južnom kineskom moru.

Radi poređenja, model GE Haliade X 14.7 MW-220, za kojeg General Electric tvrdi da je trenutno najsnažnija vetrenjača sa svim sertifikatima, projektovana je za godišnju bruto proizvodnju od 76 gigavat-sati. China Three Gorges (CTG) i Goldwind su nedavno pokrenuli proizvodnju sistema od 16 megavata, procenjene prosečne proizvodnje od preko 66 gigavat-sati.

Vestas je krajem prošlog meseca saopštio da je instalirao i počeo testiranje svog prototipa V236-15.0 MW, s predviđenom proizvodnjom od 80 gigavat-sati godišnje.

Prečnik rotora će iznositi 260 metara

CSSC Haizhuang posluje u okviru državnog konglomerata China State Shipbuilding Corp, koji se prevashodno bavi brodogradnjom. Za proizvođače turbina za vetroelektrane na vodi važno je da imaju pristup obali i plovilima i tehnologiji za instaliranje. Model H260-18MW će imati raspon elisa od 26o metara, pa je njihov prevoz među glavnim izazovima.

Kompanija je saopštila da su sestrinske CSSC-ove firme zadužene za glavne komponente, uključujući elise, reduktor i generator, i da će stopa domaćeg učešća u proizvodnji dostići 99 procenata.

Ista firma je prošle godine pustila u rad prvu plutajuću vetroturbinu za duboko more u Kini. Fu Yao je snage 6,2 megavata.

Komentara: (1)
Dragan / 17.06.2023.

Bravo impresivno ali i sa drugom kinetičkom energijom duplo manjim gabaritom i manje uloženih sredstava na kopnu ista energija

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Knjeginjic-lafarge-bef-2024

Knjeginjić: Lafarge Srbija ima znanje i investicije za dekarbonizaciju, potrebna samo regulatorna podrška

10. januar 2023. - Kompaniji Lafarge Srbija ne nedostaje znanja i investicija da se prilagodi novim uslovima poslovanja nakon uvođenja takse EU na emisije CO2

alcazar energy daniel calderon zapadni balkan bef 2024

Alcazar planira nove akvizicije na Zapadnom Balkanu, želi da dostigne 1.000 MW

10. januar 2023. - Alcazar Energy trenutno razvija projekte vetroelektrana sa snagom od skoro 500 MW na Zapadnom Balkanu

Fortis Group siri prisustvo Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana Pancevu Velimir Gavrilovic Beogradski energetski forum

Fortis Group širi prisustvo na Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana u Pančevu

10. januar 2023. - Fortis Group kupuje dve biogasne elektrane u Pančevu, objavio je operativni direktor Velimir Gavrilović na Beogradskom energetskom forumu

krsko 2 slovenija nuklearka cena struje trosak

GEN energija: 1.000 MW nuklearke Krško 2 koštaće najmanje 9,3 milijarde evra

10. januar 2023. - Finansijska struktura za Krško 2 biće poznata i utvrđena, kako je navela GEN energija, pre donošenja konačne investicione odluke 2028.