OIE

U Kini predstavljen prototip najveće vetroturbine na svetu

CSSC Haizhuang U Kini predstavljen prototip najvece vetroturbine na svetu

Foto: CSSC Haizhuang Wind Power

Objavljeno

10.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

CSSC Haizhuang Wind Power je prikazao svoj napredak u konstruisanju prototipa dosad najsnažnijeg modela vetroturbine na globalnom nivou. Predviđena za instaliranje na moru, mašina je projektovana za 18 megavata. Ova kompanija je istakla da cilja stopu učešća domaće proizvodnje glavnih komponenti od 99 odsto.

Kina je na putu ka još jednom u nizu dostignuća i svetskih rekorda u oblasti zelene energije. Ubrzo nakon što je China Three Gorges New Energy u pustinji u Unutrašnjoj Mongoliji otpočeo radove na prvoj fazi kompleksa elektrana od 16 gigavata, uglavnom na energiju sunca i vetra, jedna druga državna kompanija se pohvalila prototipom ogromne turbine koji razvija za vetroelektrane na moru.

CSSC Haizhuang Wind Power, sa sedištem u Čungkingu, prikazao je kućište za model H260-18MW. Sa 18 megavata nominalnog kapaciteta, ta turbina bi trenutno bila mnogo veća od bilo kojeg modela na kojem se trenutno radi bilo gde u svetu.

Procenjeni učinak je manje impresivan

Ipak, očekivana godišnja proizvodnja nije toliko visoka. CSSC Haizhuang je procenio da sa svojim rešenjem može da generiše 74 gigavat-sata, a njegov konkurent MingYang se sprema da na tržište izbaci turbinu za koju kaže da će davati 80 gigavat-sati. Svoj model je nazvao MYSE 16.0-242. Varijantu od 16.6 megavata se sprema da upotrebi u jednom projektu u Južnom kineskom moru.

Radi poređenja, model GE Haliade X 14.7 MW-220, za kojeg General Electric tvrdi da je trenutno najsnažnija vetrenjača sa svim sertifikatima, projektovana je za godišnju bruto proizvodnju od 76 gigavat-sati. China Three Gorges (CTG) i Goldwind su nedavno pokrenuli proizvodnju sistema od 16 megavata, procenjene prosečne proizvodnje od preko 66 gigavat-sati.

Vestas je krajem prošlog meseca saopštio da je instalirao i počeo testiranje svog prototipa V236-15.0 MW, s predviđenom proizvodnjom od 80 gigavat-sati godišnje.

Prečnik rotora će iznositi 260 metara

CSSC Haizhuang posluje u okviru državnog konglomerata China State Shipbuilding Corp, koji se prevashodno bavi brodogradnjom. Za proizvođače turbina za vetroelektrane na vodi važno je da imaju pristup obali i plovilima i tehnologiji za instaliranje. Model H260-18MW će imati raspon elisa od 26o metara, pa je njihov prevoz među glavnim izazovima.

Kompanija je saopštila da su sestrinske CSSC-ove firme zadužene za glavne komponente, uključujući elise, reduktor i generator, i da će stopa domaćeg učešća u proizvodnji dostići 99 procenata.

Ista firma je prošle godine pustila u rad prvu plutajuću vetroturbinu za duboko more u Kini. Fu Yao je snage 6,2 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

10. januar 2023. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

10. januar 2023. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

10. januar 2023. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

10. januar 2023. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost