OIE

Kina izgradila drugu hidroelektranu po snazi na svetu

Kina izgradila drugu po velicini hidroelektranu na svetu

Foto: China Three Gorges Corp.

Objavljeno

28.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Puštena je u rad i poslednja turbina u okviru hidroelektrane Baihetan kompanije China Three Gorges Corp. Sa ukupno 16 gigavata kapaciteta, ona je druga na celom svetu.

Na Jangcekjangu u Kini se nalazi najveća kaskada hidroelektrana na svetu. Državna kompanija China Three Gorges Corp, koja je na toj reci već upravljala hidrocentralom Tri klisure (Three Gorges) od 22,5 gigavata, najvećom elektranom na svetu uopšte, dovršila je instaliranje postrojenja Baihetan od 16 gigavata, koje je tako zauzelo drugo mesto u obe kategorije!

Nova brana, koja drži 20,6 milijardi kubnih metara vode, nalazi se na reci Đinša na jugozapadu zemlje. To ime zapravo obuhvata gornji tok Jangcekjanga.

U okviru ovog objekta na granici pokrajina Junan i Sičuan postavljeno je 16 turbina. One mogu da proizvedu 62,4 teravat-sata električne energije godišnje, što odgovara potrošnji 75 miliona ljudi u najmnogoljudnijoj državi ili 90,4 miliona standardnog uglja za termoelektrane.

Ukupna snaga hidroenergetskog kompleksa na Jangcekjangu iznosi 71,7 gigavata

Radovi su počeli 2017, a prvi generatori su krenuli s radom u junu 2021. godine. Nivo vode je u međuvremenu dostigao planiranih 825 metara. Poslednja turbina je montirana u maju ove godine.

Kaskada se niže na 1.800 kilometara toka Jangcekjanga. Sastoji se od šest hidrocentrala sa ukupno 110 turbina i zapanjujućih 71,7 gigavata zbirne snage. Taj kompleks je značajan za prenos struje iz zapadnih regiona Kine, bogatih resursima, u privredne centre i gusto naseljena područja na istoku gde je velika potrošnja energije.

Postavljanje standarda za energetsku tranziciju

Kina je, inače, pre dve godine otkrila planove za podizanje niza hidroelektrana na reci Jarlung Cangpo, kako se Bramaputra naziva u gornjem toku. Najava o postrojenjima ukupne snage 60 gigavata izazvala je burnu reakciju Indije zbog zabrinutosti da će joj tako biti smanjen dotok vode.

Kina se posvetila postavljanju globalnih standarda u zelenoj energetici i tehnologiji baterija i drugih rešenja za skladištenje struje, u okviru strategije za smanjenje upotrebe uglja i spuštanja neto emisija gasova s efektom staklene bašte na nulu najkasnije 2060. godine. Tamo je nedavno otvoreno najveće postrojenje sa protočnim vanadijumskim baterijama. Grad Čaodžou u pokrajini Guangdung je nedavno objavio plan za vetroelektranu na moru od 43,3 gigavata u Tajvanskom moreuzu.

U okviru najvećeg svetskog projekta reverzibilne hidroelektrane je upravo aktivirana sedma od dvanaest turbina

U novembru je u blizini Haijanga na istoku Kine puštena u rad prva komercijalna plutajuća solarna elektrana na moru. Pritom je povezana sa vetroturbinom ukopanom u dno, pa zajedno tako čine i prvu hibridnu elektranu tog tipa.

Državna firma State Grid Corp. of China (SGCC) je prošle nedelje aktivirala sedmu od dvanaest turbina u svojoj reverzibilnoj hidroelektrani Fengning, koja je projektovana da postane najveća na Zemlji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropa baterije skladistenje energije rekord

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

28. decembar 2022. - Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023.

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

28. decembar 2022. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

28. decembar 2022. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

28. decembar 2022. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec