OIE

Ekološko pivo ima bolji ukus ili kako se pivare dekarbonizuju

Elektrifikacija vrenja piva uz pomoć toplotnih pumpni

Foto: iStock

Objavljeno

05.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Godišnje se proizvede dve milijarde hektolitara piva, što je količina koja  zahteva puno resursa. Pivare širom sveta počele su da u svoje poslovanje uvode inovacije kako bi postigle dekarbonizaciju i efikasnije koristile neophodne resurse. Toplotne pumpe su jedno od najboljih rešenja. Otpadnu toplotu niskog kvaliteta pretvaraju u toplotu koja je pivari na različite načine neophodna za rad.

Britanska kompanija Futraheat koja proizvodi toplotne pumpe, udružila se sa firmom Hepworth Brewery kako bi radila na prototipu svoje Greensteam toplotne pumpe. Projekat se sprovodi u okviru takmičenja koje organizuje program Industrijski akcelerator energetske efikasnosti (eng: The Industrial Energy Efficiency Accelerator-IEEA).

Toplotna pumpa smanjuje potrošnju enegije do 90 odsto

Toplotna pumpa Greenstream po prvi put će biti isprobnana u pivari Hepworth. Iz kompanije kažu da će reciklažom toplote, ova pumpa smanjiti potrošnju energije i do 90 odsto. Greenstream koristi potpuno novi patent turbo kompresora koji će otpadnu toplotu niskog kvaliteta, podići do 150 stepeni, kako bi se ponovo mogla da koristi na licu mesta.

Hepwort
Foto: Hepworth Brewery

Pivara trenutno koristi kotao na naftu kako bi dobila potrebnu toplotu. Njegovom zamenom toplotnom pumpom, uštedeće 40 odsto goriva i smanjiće svoje emisije CO2 za 100 odsto, jer će se pumpa napajati energijom iz obnovljivih izvora.

Holandska pivara Gulpener najodrživija na svetu

Hepworth, nije jedina pivara koja je krenula put održivosti. Mala pivara Gulpener u holandskom mestu Gulpen je, kako tvrde, najodrživija na svetu. Ako bismo poslovanje ove pivare izrazili kroz faktore vezane za životnu sredinu, društvene politike i korporativno upravljanje (eng. environmental, social, and corporate governance – ESG), poslužila bi kao odličan primer nekim većim kompanijama.

Još 1996. tadašnji vlasnik pivare, napravio je dogovor sa farmerima koji su osnovali zadrugu, kako bi svako od njih proizvodio određene žitarice u određenoj količini i određenog kvaliteta uz garanciju da će ih pivara otkupiti po dogovorenoj ceni.

Danas je pivara povezana sa toplotnom pumpom, te joj fosilna goriva za proizvodnju nisu potrebna. Plan je da do 2030. dekarbonizuje čitav lanac proizvodnje.

Gulpener
Foto: Gulpener Brewery

„Kada je pivo ekološki prihvatljivo, ima bolji ukus“

Bavarska pivara Ayinger koristi toplotne pumpe i kogeneraciju, odnosno istovremenu proizvodnju električne i toplotne energije kao bi oprala flaše uz uštedu energije i vode. Ostvarena ušteda energije iznosi jedan gigavat-sat godišnje.

I švajcarska pivara Feldschlösschen, koristi toplotnu pumpu kako bi zagrejala i ohladila vodu potrebnu za pasterizovanje ogromnog broja limenki piva koje proizvede. Na ovaj način kompanija je smanjila svoju godišnju emisiju CO2 za 275 tona.

Feldschlösschen Brewery
Foto: Feldschlösschen Brewery

Najstarija nezavisna pivara u Melburnu 3 gavrana (3 Ravens) takođe koristi toplotnu pumpu. Njihov moto glasi: „Kada je zanatsko pivo i ekološki prihvatljivo, ima bolji ukus“. U daljem radu, planiraju da se povežu sa drugim pivarama kako bi im preneli znanje i tehnologije koje oni koriste za uštedu energije i smanjenje sopstvenog ugljeničnog otiska.

Zamena tradicionalnih kotlova električnim koji nemaju emisije

Iz Australije putujemo u Ameriku, gde pivara New Belgium Brewing u Koloradu, planira da smanji svoje emisije gasova sa efektom staklene bašte tako što će kotao na prirodni gas zameniti električnim kotolom koji se napaja strujom iz obnovljivih izvora, odnosno iz solarne elektrane koja je postavljena na krov pivare još 2009. godine.

U ovom će im pomoći startap AtomsZero. AtomsZero se bavi proizvodnjom modularnih elektičnih kotlova koji funkcionišu po principu po kam funkcionišu i toplotne pumpe. Kotao uzima toplotu iz vazduha i pretvara je u paru.

New Belgium
Foto: New Belgium Brewing

Heineken radi na sličnom projektu sa firmom Eneco kako bi postigao potpunu elektrifikaciju i ugljeničnu neutralnost celog lanca proizvodnje do 2040. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

5. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

5. jul 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

5. jul 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. jul 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji