Energetska efikasnost

EIB nastavlja podršku podizanju energetske efikasnosti stambenih zgrada u Bukureštu

Bukurest stambene zgrade energetska efikasnost

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Dva projekta energetske obnove stambenih zgrada u rumunskoj prestonici dobila su finansijsku podršku Evropske investicione banke (EIB).

Evropska investiciona banka (EIB) objavila je da pozajmljuje 13,5 miliona evra za potrebe finansisranja druge faze programa toplotne rehabilitacije stambenih zgrada u gradskoj opštini Sektor 6 u Bukureštu. To je prva tranša ranije odobenog kredita EIB-a, čiji je ukupni iznos 40 miliona evra. Ovime je obnovljena uspešna saradnja EIB-a i Sektora 6 iz 2010. godine, a očekuje se da će ovim projektom biti postignuta ušteda od oko 50% u potrošnji energije za grejanje ovih zgrada. Ukupni troškovi projekta će dostići 54 miliona evra, navodi se u saopštenju EIB-a objavljenom 21. decembra. „U znak podrške ovom važnom projektu energetske efikasnosti u Bukureštu, Banka je podigla svoje učešće u finansiranju troškova na 75%“, navode u EIB. Očekuje se da Sektor 6 pokrije preostalih 25% troškova.

EIB je objavila informaciju i o zajmu od 22 miliona evra za potrebe finansiranja druge faze sličnog programa obnove stambenih zgrada u gradskoj opšini Sektor 2. Cilj ovog projekta  koji je počeo 2012. godine, jeste obnova 95 stambenih zgrada tokom 2017. i 2018. godine. EIB takođe finansira 75% troškova ovog projekta, navodi se u drugom saopštenju objavljenom  22. decembra.

„Projekat će pomoći u smanjenju potrošnje energije u zgradama za oko 50%, a ukoliko se program sprovede u potpunosti, ukupno će se godišnje uštedeti 45 GWh. To će doprineti preko potrebnoj modernizaciji zgrada, poboljšaće komfor života u zgradama, smanjiti emisije ugljen-dioksida, podići životni standard stanovnika Bukurešta i podstaći buduće projekte modernizacije i mere rehabilitacije“, kažu u EIB.

EIB je do danas obezbedila sredstva u vrednosti od 460 milina evra za finansiranje projekata energetske efikasnosti u višespratnim stambenim zgradama u različitim krajevima Bukurešta. Projekti su osmišljeni s namerom da pomognu implementaciju rumunskog Nacionalnog plana akcije za energetsku efikasnost, i da bi država ispunila svoje obaveze prema Direktivi za energetsku efikasnost zgrada Evropske Unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

25. decembar 2016. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

25. decembar 2016. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

25. decembar 2016. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

25. decembar 2016. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.