Energetska efikasnost

EIB nastavlja podršku podizanju energetske efikasnosti stambenih zgrada u Bukureštu

Bukurest stambene zgrade energetska efikasnost

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Dva projekta energetske obnove stambenih zgrada u rumunskoj prestonici dobila su finansijsku podršku Evropske investicione banke (EIB).

Evropska investiciona banka (EIB) objavila je da pozajmljuje 13,5 miliona evra za potrebe finansisranja druge faze programa toplotne rehabilitacije stambenih zgrada u gradskoj opštini Sektor 6 u Bukureštu. To je prva tranša ranije odobenog kredita EIB-a, čiji je ukupni iznos 40 miliona evra. Ovime je obnovljena uspešna saradnja EIB-a i Sektora 6 iz 2010. godine, a očekuje se da će ovim projektom biti postignuta ušteda od oko 50% u potrošnji energije za grejanje ovih zgrada. Ukupni troškovi projekta će dostići 54 miliona evra, navodi se u saopštenju EIB-a objavljenom 21. decembra. „U znak podrške ovom važnom projektu energetske efikasnosti u Bukureštu, Banka je podigla svoje učešće u finansiranju troškova na 75%“, navode u EIB. Očekuje se da Sektor 6 pokrije preostalih 25% troškova.

EIB je objavila informaciju i o zajmu od 22 miliona evra za potrebe finansiranja druge faze sličnog programa obnove stambenih zgrada u gradskoj opšini Sektor 2. Cilj ovog projekta  koji je počeo 2012. godine, jeste obnova 95 stambenih zgrada tokom 2017. i 2018. godine. EIB takođe finansira 75% troškova ovog projekta, navodi se u drugom saopštenju objavljenom  22. decembra.

„Projekat će pomoći u smanjenju potrošnje energije u zgradama za oko 50%, a ukoliko se program sprovede u potpunosti, ukupno će se godišnje uštedeti 45 GWh. To će doprineti preko potrebnoj modernizaciji zgrada, poboljšaće komfor života u zgradama, smanjiti emisije ugljen-dioksida, podići životni standard stanovnika Bukurešta i podstaći buduće projekte modernizacije i mere rehabilitacije“, kažu u EIB.

EIB je do danas obezbedila sredstva u vrednosti od 460 milina evra za finansiranje projekata energetske efikasnosti u višespratnim stambenim zgradama u različitim krajevima Bukurešta. Projekti su osmišljeni s namerom da pomognu implementaciju rumunskog Nacionalnog plana akcije za energetsku efikasnost, i da bi država ispunila svoje obaveze prema Direktivi za energetsku efikasnost zgrada Evropske Unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije