Energetska efikasnost

EIB nastavlja podršku podizanju energetske efikasnosti stambenih zgrada u Bukureštu

Bukurest stambene zgrade energetska efikasnost

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Dva projekta energetske obnove stambenih zgrada u rumunskoj prestonici dobila su finansijsku podršku Evropske investicione banke (EIB).

Evropska investiciona banka (EIB) objavila je da pozajmljuje 13,5 miliona evra za potrebe finansisranja druge faze programa toplotne rehabilitacije stambenih zgrada u gradskoj opštini Sektor 6 u Bukureštu. To je prva tranša ranije odobenog kredita EIB-a, čiji je ukupni iznos 40 miliona evra. Ovime je obnovljena uspešna saradnja EIB-a i Sektora 6 iz 2010. godine, a očekuje se da će ovim projektom biti postignuta ušteda od oko 50% u potrošnji energije za grejanje ovih zgrada. Ukupni troškovi projekta će dostići 54 miliona evra, navodi se u saopštenju EIB-a objavljenom 21. decembra. „U znak podrške ovom važnom projektu energetske efikasnosti u Bukureštu, Banka je podigla svoje učešće u finansiranju troškova na 75%“, navode u EIB. Očekuje se da Sektor 6 pokrije preostalih 25% troškova.

EIB je objavila informaciju i o zajmu od 22 miliona evra za potrebe finansiranja druge faze sličnog programa obnove stambenih zgrada u gradskoj opšini Sektor 2. Cilj ovog projekta  koji je počeo 2012. godine, jeste obnova 95 stambenih zgrada tokom 2017. i 2018. godine. EIB takođe finansira 75% troškova ovog projekta, navodi se u drugom saopštenju objavljenom  22. decembra.

„Projekat će pomoći u smanjenju potrošnje energije u zgradama za oko 50%, a ukoliko se program sprovede u potpunosti, ukupno će se godišnje uštedeti 45 GWh. To će doprineti preko potrebnoj modernizaciji zgrada, poboljšaće komfor života u zgradama, smanjiti emisije ugljen-dioksida, podići životni standard stanovnika Bukurešta i podstaći buduće projekte modernizacije i mere rehabilitacije“, kažu u EIB.

EIB je do danas obezbedila sredstva u vrednosti od 460 milina evra za finansiranje projekata energetske efikasnosti u višespratnim stambenim zgradama u različitim krajevima Bukurešta. Projekti su osmišljeni s namerom da pomognu implementaciju rumunskog Nacionalnog plana akcije za energetsku efikasnost, i da bi država ispunila svoje obaveze prema Direktivi za energetsku efikasnost zgrada Evropske Unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

25. decembar 2016. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

25. decembar 2016. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

25. decembar 2016. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

25. decembar 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.