Voda

EBRD potpisala memorandum vredan 100 miliona evra za urbanu obnovu Kosova*

Foto: Pixabay

Objavljeno

09.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Kosovo* su potpisali memorandum o razumevanju kojim se predviđa saradnja vredna 100 miliona evra na jačanju urbane obnove, sa fokusom na poboljšanje usluga u sektorima upravljanja otpadom, grejanja i transporta.

Kosovo* će sarađivati sa EBRD na unapređenju opštinske i infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine, kao i na uključivanju u program Zelenih gradova EBRD-a (Green Cities Framework).

Od ukupnog iznosa predviđenog memorandumom, do 50 miliona evra je rezervisano za finansiranje izgradnje novih postrojenja za tretman otpadnih voda u Gnjilanu i Kosovskoj Mitrovici, saopštio je EBRD.

Prioriteti predviđeni memorandumom se odnose na saradnju u oblastima kao što su vodosnabdevanje i tretman otpadnih voda, upravljanje čvrstim otpadom, daljinsko grejanje, urbani transport, uključujući putnu infrastrukturu, obnova voznog parka i ulično osvetljenje. Fokus će, takođe, biti na poboljšanju energetske efikasnosti javnih objekata kao što su škole, bolnice i administrativne zgrade, kao i na podršci u razvoju i primeni Akcionih planova za Zelene gradove.

Ministarstvo finansija će odrediti investicione projekte za unapređenje opštinske infrastrukture i infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine i predložiti ih EBRD-u za finansiranje.

Ukupne investicije EBRD-a u više od 57 projekata na Kosovu* su dostigle 322 miliona evra.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije

Gledajte LIVE dodelu priznanja GEFF programa za Zapadni Balkan

28 септембра 2021 - Danas na portalu Balkan Green Energy News sa početkom u 11 časova možete gledati uživo...