Voda

EBRD potpisala memorandum vredan 100 miliona evra za urbanu obnovu Kosova*

Foto: Pixabay

Objavljeno

09.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Kosovo* su potpisali memorandum o razumevanju kojim se predviđa saradnja vredna 100 miliona evra na jačanju urbane obnove, sa fokusom na poboljšanje usluga u sektorima upravljanja otpadom, grejanja i transporta.

Kosovo* će sarađivati sa EBRD na unapređenju opštinske i infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine, kao i na uključivanju u program Zelenih gradova EBRD-a (Green Cities Framework).

Od ukupnog iznosa predviđenog memorandumom, do 50 miliona evra je rezervisano za finansiranje izgradnje novih postrojenja za tretman otpadnih voda u Gnjilanu i Kosovskoj Mitrovici, saopštio je EBRD.

Prioriteti predviđeni memorandumom se odnose na saradnju u oblastima kao što su vodosnabdevanje i tretman otpadnih voda, upravljanje čvrstim otpadom, daljinsko grejanje, urbani transport, uključujući putnu infrastrukturu, obnova voznog parka i ulično osvetljenje. Fokus će, takođe, biti na poboljšanju energetske efikasnosti javnih objekata kao što su škole, bolnice i administrativne zgrade, kao i na podršci u razvoju i primeni Akcionih planova za Zelene gradove.

Ministarstvo finansija će odrediti investicione projekte za unapređenje opštinske infrastrukture i infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine i predložiti ih EBRD-u za finansiranje.

Ukupne investicije EBRD-a u više od 57 projekata na Kosovu* su dostigle 322 miliona evra.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

9. maj 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

9. maj 2018. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

9. maj 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

9. maj 2018. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje