Voda

EBRD potpisala memorandum vredan 100 miliona evra za urbanu obnovu Kosova*

Foto: Pixabay

Objavljeno

09.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Kosovo* su potpisali memorandum o razumevanju kojim se predviđa saradnja vredna 100 miliona evra na jačanju urbane obnove, sa fokusom na poboljšanje usluga u sektorima upravljanja otpadom, grejanja i transporta.

Kosovo* će sarađivati sa EBRD na unapređenju opštinske i infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine, kao i na uključivanju u program Zelenih gradova EBRD-a (Green Cities Framework).

Od ukupnog iznosa predviđenog memorandumom, do 50 miliona evra je rezervisano za finansiranje izgradnje novih postrojenja za tretman otpadnih voda u Gnjilanu i Kosovskoj Mitrovici, saopštio je EBRD.

Prioriteti predviđeni memorandumom se odnose na saradnju u oblastima kao što su vodosnabdevanje i tretman otpadnih voda, upravljanje čvrstim otpadom, daljinsko grejanje, urbani transport, uključujući putnu infrastrukturu, obnova voznog parka i ulično osvetljenje. Fokus će, takođe, biti na poboljšanju energetske efikasnosti javnih objekata kao što su škole, bolnice i administrativne zgrade, kao i na podršci u razvoju i primeni Akcionih planova za Zelene gradove.

Ministarstvo finansija će odrediti investicione projekte za unapređenje opštinske infrastrukture i infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine i predložiti ih EBRD-u za finansiranje.

Ukupne investicije EBRD-a u više od 57 projekata na Kosovu* su dostigle 322 miliona evra.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.