x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Druga Letnja škola Energetske zajednice svečano otvorena na Ohridu

26.08.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: GIZ ORF-EE
Druga Letnja škola Energetske zajednice svečano otvorena na Ohridu

Nakon uspeha koji je postigla prva Letnja škola Energetske zajednice održana u Albaniji prošle godine, program ovogodišnje škole počeo je danas svečanim otvaranjem na Ohridu. Druga Letnja škola trajaće od 26. avgusta do 2. septembra u Kongresnom centru na Ohridu, a organizovaće se obilazak znamenitosti i energetskih objekata, uključujući i hidrocentralu Globočica.

Letnja škola okupiće 40 najkvalitetnijih učesnika iz 25 zemalja jugoistočne Evrope i Evropske unije, uključujući predavače iz EU, koji su poznati eksperti u oblasti energetike i klimatskih promena.

Jedan od glavnih ciljeva letnje škole je da pruži podršku tranziciji u sektoru energetike, kao i procesu evropskih integracija zemalja jugoistične Evrope kroz edukaciju i osnaživanje mladih ljudi da podrže procese, obezbeđujući na taj način i održivu budućnost za sve građane. Ovaj proces takođe obezbeđuje i platformu za razmenu znanja i iskustva između zemalja EU i zemlja koje nisu u uniji.

Manifestaciju su otvorili Kočo Angušev, zamenik premijera za ekonomske poslove u Vladi Makedonije i Janez Kopač, direktor Energetske zajednice.

Angušev je u svom ceremonijalnom govoru, govoreći o  Zapadnom Balkanu rekao: “Mi ćemo biti jedno energetsko tržište i mlađe generacije su odgovorne da ovu ideju realizuju.” Janez Kopač je istakao da studenti unose dinamiku u Energetsku zajednicu i  Letnju školu.

“Napredak Energetske zajednice uz narednu generaciju”

Dimitar Taskovski, dekan Fakulteta za elektrotehniku i informacione tehnologije u Skoplju, i Dirk Bušle, zamenik direktora Energetske zajednice, predstavili su učesnicima ovogodišnji program i zvanično otvorili drugu Letnju školu Energetske zajednice.

Bušle je naglasio da je razumevanje energetike veoma važno da bi se prepustilo specijalistima ili da se čeka neki trenutak kasnije u karijeri da bi se neko bavio energetikom. “Energetska zajednica ili Energetska unija mogu samo napredovati ako se naredna generacija uključi i razume bar osnove energetske politike. Zato smo ustanovili letnju školu, i zato smo odlučili da ona postane redovna. Ovogodišnja škola u Makedoniji je važan korak za nas”, zaključio je Bušle.

Fokus programa je na različitim temama koje su povezane sa energetikom: od ekonomije, preko pravnih stvari, politike, a održivost je element koji povezuje sve ove oblasti. Škola predstavlja i odličnu priliku za studente da se povežu sa ekspertima i akademskom zajednicom i da razmene ideje, iskustva i najbolje primere iz prakse, izgrađujući na taj način važne veze.

Joachim Gaube, menadžer sektorskog fonda Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE), iskoristio je priliku da naglasi značaj organizacije i pružanja podrške projektima poput Letnje škole Energetske zajednice. On je rekao da je očigledna potreba da se podrže mladi iz ovog regiona koji mogu postati novi lideri u budućnosti, u nastojanjima da se izgrade kao eksperti u ovoj oblasti i povedu razvoj ka boljoj i održivoj budućnosti.

Letnju školu organizuje Sekretarijat Energetske zajednice u saradnji sa Višegradskim fondom, Fakultetom za elektrotehniku i informacione tehnologije i Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE), koji implementira nemačka organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.