Letnja škola Energetske zajednice

Druga Letnja škola Energetske zajednice svečano otvorena na Ohridu

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

26.08.2017.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

26.08.2017.

Komentari

1

Podeli

Nakon uspeha koji je postigla prva Letnja škola Energetske zajednice održana u Albaniji prošle godine, program ovogodišnje škole počeo je danas svečanim otvaranjem na Ohridu. Druga Letnja škola trajaće od 26. avgusta do 2. septembra u Kongresnom centru na Ohridu, a organizovaće se obilazak znamenitosti i energetskih objekata, uključujući i hidrocentralu Globočica.

Letnja škola okupiće 40 najkvalitetnijih učesnika iz 25 zemalja jugoistočne Evrope i Evropske unije, uključujući predavače iz EU, koji su poznati eksperti u oblasti energetike i klimatskih promena.

Jedan od glavnih ciljeva letnje škole je da pruži podršku tranziciji u sektoru energetike, kao i procesu evropskih integracija zemalja jugoistične Evrope kroz edukaciju i osnaživanje mladih ljudi da podrže procese, obezbeđujući na taj način i održivu budućnost za sve građane. Ovaj proces takođe obezbeđuje i platformu za razmenu znanja i iskustva između zemalja EU i zemlja koje nisu u uniji.

Manifestaciju su otvorili Kočo Angušev, zamenik premijera za ekonomske poslove u Vladi Makedonije i Janez Kopač, direktor Energetske zajednice.

Angušev je u svom ceremonijalnom govoru, govoreći o  Zapadnom Balkanu rekao: „Mi ćemo biti jedno energetsko tržište i mlađe generacije su odgovorne da ovu ideju realizuju.“ Janez Kopač je istakao da studenti unose dinamiku u Energetsku zajednicu i  Letnju školu.

„Napredak Energetske zajednice uz narednu generaciju“

Dimitar Taskovski, dekan Fakulteta za elektrotehniku i informacione tehnologije u Skoplju, i Dirk Bušle, zamenik direktora Energetske zajednice, predstavili su učesnicima ovogodišnji program i zvanično otvorili drugu Letnju školu Energetske zajednice.

Bušle je naglasio da je razumevanje energetike veoma važno da bi se prepustilo specijalistima ili da se čeka neki trenutak kasnije u karijeri da bi se neko bavio energetikom. „Energetska zajednica ili Energetska unija mogu samo napredovati ako se naredna generacija uključi i razume bar osnove energetske politike. Zato smo ustanovili letnju školu, i zato smo odlučili da ona postane redovna. Ovogodišnja škola u Makedoniji je važan korak za nas“, zaključio je Bušle.

Fokus programa je na različitim temama koje su povezane sa energetikom: od ekonomije, preko pravnih stvari, politike, a održivost je element koji povezuje sve ove oblasti. Škola predstavlja i odličnu priliku za studente da se povežu sa ekspertima i akademskom zajednicom i da razmene ideje, iskustva i najbolje primere iz prakse, izgrađujući na taj način važne veze.

Joachim Gaube, menadžer sektorskog fonda Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE), iskoristio je priliku da naglasi značaj organizacije i pružanja podrške projektima poput Letnje škole Energetske zajednice. On je rekao da je očigledna potreba da se podrže mladi iz ovog regiona koji mogu postati novi lideri u budućnosti, u nastojanjima da se izgrade kao eksperti u ovoj oblasti i povedu razvoj ka boljoj i održivoj budućnosti.

Letnju školu organizuje Sekretarijat Energetske zajednice u saradnji sa Višegradskim fondom, Fakultetom za elektrotehniku i informacione tehnologije i Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE), koji implementira nemačka organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Komentara: (1)
Predrag bodilovic / 06.10.2021.

Kako se moze pristupiti u skolu energetske zajednice

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Letnja-skola-Energetska-zajednica-2020 prijave

Još 12 dana traje prijavljivanje za Letnju školu Energetske zajednice 2020.

26. avgust 2017. - Ako ste postdiplomci, istraživači iz svih oblasti energetike ili mladi profesionalci iz vladinih institucija, kompanija,...

Prijavite se za četvrtu Letnju školu Energetske zajednice

26. avgust 2017. - Prijavljivanje za četvrtu Letnju školu Energetske zajednice otvoreno je danas i trajaće do 31. marta....

U-Splitu-svecano-otvorena-treca-Letnja-skola-Energetske-zajednice

U Splitu svečano otvorena treća Letnja škola Energetske zajednice

26. avgust 2017. - Četrdeset mladih postdiplomaca i  profesionalaca iz 26 zemalja se 25. avgusta okupilo u Splitu u...

Odabrani-ucesnici-Letnje-skole-Energetske-zajednice-2018

Odabrani učesnici Letnje škole Energetske zajednice 2018.

26. avgust 2017. - Sekretarijat Energetske zajednice u dogovoru sa mrežom akademskih i istraživačkih institucija odabrao je učesnike Letnje...