Druga Letnja škola Energetske zajednice svečano otvorena na Ohridu

26.08.2017.

Slika: GIZ ORF-EE
Druga Letnja škola Energetske zajednice svečano otvorena na Ohridu

Nakon uspeha koji je postigla prva Letnja škola Energetske zajednice održana u Albaniji prošle godine, program ovogodišnje škole počeo je danas svečanim otvaranjem na Ohridu. Druga Letnja škola trajaće od 26. avgusta do 2. septembra u Kongresnom centru na Ohridu, a organizovaće se obilazak znamenitosti i energetskih objekata, uključujući i hidrocentralu Globočica.

Letnja škola okupiće 40 najkvalitetnijih učesnika iz 25 zemalja jugoistočne Evrope i Evropske unije, uključujući predavače iz EU, koji su poznati eksperti u oblasti energetike i klimatskih promena.

Jedan od glavnih ciljeva letnje škole je da pruži podršku tranziciji u sektoru energetike, kao i procesu evropskih integracija zemalja jugoistične Evrope kroz edukaciju i osnaživanje mladih ljudi da podrže procese, obezbeđujući na taj način i održivu budućnost za sve građane. Ovaj proces takođe obezbeđuje i platformu za razmenu znanja i iskustva između zemalja EU i zemlja koje nisu u uniji.

Manifestaciju su otvorili Kočo Angjušev, zamenik premijera za ekonomske poslove u Vladi Makedonije i Janez Kopač, direktor Energetske zajednice.

Angjušev je u svom ceremonijalnom govoru, govoreći o  Zapadnom Balkanu rekao: “Mi ćemo biti jedno energetsko tržište i mlađe generacije su odgovorne da ovu ideju realizuju.” Janez Kopač je istakao da studenti unose dinamiku u Energetsku zajednicu i  Letnju školu.

“Napredak Energetske zajednice uz narednu generaciju”

Dimitar Taskovski, dekan Fakulteta za elektrotehniku i informacione tehnologije u Skoplju, i Dirk Bušle, zamenik direktora Energetske zajednice, predstavili su učesnicima ovogodišnji program i zvanično otvorili drugu Letnju školu Energetske zajednice.

Bušle je naglasio da je razumevanje energetike veoma važno da bi se prepustilo specijalistima ili da se čeka neki trenutak kasnije u karijeri da bi se neko bavio energetikom. “Energetska zajednica ili Energetska unija mogu samo napredovati ako se naredna generacija uključi i razume bar osnove energetske politike. Zato smo ustanovili letnju školu, i zato smo odlučili da ona postane redovna. Ovogodišnja škola u Makedoniji je važan korak za nas”, zaključio je Bušle.

Fokus programa je na različitim temama koje su povezane sa energetikom: od ekonomije, preko pravnih stvari, politike, a održivost je element koji povezuje sve ove oblasti. Škola predstavlja i odličnu priliku za studente da se povežu sa ekspertima i akademskom zajednicom i da razmene ideje, iskustva i najbolje primere iz prakse, izgrađujući na taj način važne veze.

Joachim Gaube, menadžer sektorskog fonda Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE), iskoristio je priliku da naglasi značaj organizacije i pružanja podrške projektima poput Letnje škole Energetske zajednice. On je rekao da je očigledna potreba da se podrže mladi iz ovog regiona koji mogu postati novi lideri u budućnosti, u nastojanjima da se izgrade kao eksperti u ovoj oblasti i povedu razvoj ka boljoj i održivoj budućnosti.

Letnju školu organizuje Sekretarijat Energetske zajednice u saradnji sa Višegradskim fondom, Fakultetom za elektrotehniku i informacione tehnologije i Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE), koji implementira nemačka organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).