Energetska efikasnost

U Splitu svečano otvorena treća Letnja škola Energetske zajednice

U-Splitu-svecano-otvorena-treca-Letnja-skola-Energetske-zajednice

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

28.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Četrdeset mladih postdiplomaca i  profesionalaca iz 26 zemalja se 25. avgusta okupilo u Splitu u Hrvatskoj na svečanoj ceremoniji otvaranja treće Letnje škole Energetske zajednice. Tokom rada, do 1. septembra, Letnja škola okuplja učesnike i predavače iz različitih oblasti, profesija i zemalja. ORF-EE treću godinu za redom podržava održavanje Letnje škole Energetske zajednice.

Letnju školu je otvorila Megan Richards, direktorka za energetsku politiku u Generalnom direktoratu za energetiku Evropske komisije. Ona je iskoristila priliku da podseti na podršku EU stvaranju jedinstvenog regulatornog prostora i efektivnom procesu reforme energetskog tržišta, u skladu sa Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice (EZ). U svom govoru je takođe istakla i konektivnost između regiona kao ključnu temu, o kojoj se raspravljalo i tokom Samita lidera Zapadnog Balkana i EU u maju 2018. godine i o kojoj se i dalje govori u konktekstu prevazilaženja prepreka. U skladu sa ovom izjavom, učesnici Letnje škole EZ će imati direktne koristi od konektivnosti i reforme energetskog tržišta, s obzirom da će na ključan način doprineti tome da se već sad preduzmu odgovarajući koraci ka smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, poboljšanju kvaliteta života i smanjenju energetskih troškova potrošača u budućnosti.

Letnja-skola-Energetske-zajednice

 

Domagoj Validžić, pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, je u pozdravnom govoru rekao da „kao članica Energetske zajednice, Hrvatska sarađuje sa drugim članicama EZ i učestvuje u zajedničkim projektima. U ime Ministarstva, veoma mi je drago da se treća Letnja škola Energetske zajednice 2018. održava u Splitu. Program je veoma ambiciozan i vrlo mi je drago što će pokriti mnoge važne teme iz energetskog sektora“.

 

Fokus ovogodišnjeg programa je na energetskom sektoru u tranziciji. Ekonomske, tehničke, pravne i političke dimenzije upravljanja sektorom energetike će se razmatrati kroz grupni rad i interaktivna predavanja. Studije slučaja će pomoći da se sagleda politička pozadina naftovoda i gasovoda i finansiranje infrastrukture nove generacije.

Doprinos događaju je dala i Julia Nagel, zamenica menadžera fonda ORF-EE, koja je iskoristila priliku da istakne znanja i veštine kao važne pretpostavke uspeha i održive energetske budućnosti, u skladu sa naporima i investicijama GIZ ORF-EE u jugositočnoj Evropi. Naglasila je i da „Letnja škola EZ predstavlja odličan primer razmene znanja i iskustava sa ciljem rešavanja kompleksnih energetskih izazova“. Dodala je da je događaj odlična prilika za umrežavanje mladih učesnika.

Letnju školu je organizovao Sekretarijat Energetske zajednice u saradnji sa Višegradskim fondom i, u ime vlade Nemačke, GIZ Otvorenim regionalnim fondom za JIE-Energetska efikasnost (ORF-EE).

Od 2016. godine, projektni partneri su univerziteti Polis iz Tirane, Comenius iz Bratislave, Jagiellonian iz Krakova, Masaryk iz Brna i REKK iz Budimpešte. DOOR i splitski Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) su se pridružili timu partnera 2018. godine.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana