x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U Splitu svečano otvorena treća Letnja škola Energetske zajednice

28.08.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: GIZ ORF-EE
U Splitu svečano otvorena treća Letnja škola Energetske zajednice

Četrdeset mladih postdiplomaca i  profesionalaca iz 26 zemalja se 25. avgusta okupilo u Splitu u Hrvatskoj na svečanoj ceremoniji otvaranja treće Letnje škole Energetske zajednice. Tokom rada, do 1. septembra, Letnja škola okuplja učesnike i predavače iz različitih oblasti, profesija i zemalja. ORF-EE treću godinu za redom podržava održavanje Letnje škole Energetske zajednice.

Letnju školu je otvorila Megan Richards, direktorka za energetsku politiku u Generalnom direktoratu za energetiku Evropske komisije. Ona je iskoristila priliku da podseti na podršku EU stvaranju jedinstvenog regulatornog prostora i efektivnom procesu reforme energetskog tržišta, u skladu sa Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice (EZ). U svom govoru je takođe istakla i konektivnost između regiona kao ključnu temu, o kojoj se raspravljalo i tokom Samita lidera Zapadnog Balkana i EU u maju 2018. godine i o kojoj se i dalje govori u konktekstu prevazilaženja prepreka. U skladu sa ovom izjavom, učesnici Letnje škole EZ će imati direktne koristi od konektivnosti i reforme energetskog tržišta, s obzirom da će na ključan način doprineti tome da se već sad preduzmu odgovarajući koraci ka smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, poboljšanju kvaliteta života i smanjenju energetskih troškova potrošača u budućnosti.

Domagoj Validžić, pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, je u pozdravnom govoru rekao da „kao članica Energetske zajednice, Hrvatska sarađuje sa drugim članicama EZ i učestvuje u zajedničkim projektima. U ime Ministarstva, veoma mi je drago da se treća Letnja škola Energetske zajednice 2018. održava u Splitu. Program je veoma ambiciozan i vrlo mi je drago što će pokriti mnoge važne teme iz energetskog sektora“.

Fokus ovogodišnjeg programa je na energetskom sektoru u tranziciji. Ekonomske, tehničke, pravne i političke dimenzije upravljanja sektorom energetike će se razmatrati kroz grupni rad i interaktivna predavanja. Studije slučaja će pomoći da se sagleda politička pozadina naftovoda i gasovoda i finansiranje infrastrukture nove generacije.

Doprinos događaju je dala i Julia Nagel, zamenica menadžera fonda ORF-EE, koja je iskoristila priliku da istakne znanja i veštine kao važne pretpostavke uspeha i održive energetske budućnosti, u skladu sa naporima i investicijama GIZ ORF-EE u jugositočnoj Evropi. Naglasila je i da „Letnja škola EZ predstavlja odličan primer razmene znanja i iskustava sa ciljem rešavanja kompleksnih energetskih izazova“. Dodala je da je događaj odlična prilika za umrežavanje mladih učesnika.

Letnju školu je organizovao Sekretarijat Energetske zajednice u saradnji sa Višegradskim fondom i, u ime vlade Nemačke, GIZ Otvorenim regionalnim fondom za JIE-Energetska efikasnost (ORF-EE).

Od 2016. godine, projektni partneri su univerziteti Polis iz Tirane, Comenius iz Bratislave, Jagiellonian iz Krakova, Masaryk iz Brna i REKK iz Budimpešte. DOOR i splitski Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) su se pridružili timu partnera 2018. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.