OIE

Dobra vest: Dodatno smanjenje računa za prozjumere u Srbiji

prozjumeri srbija obracun naknada racun

Foto: iStock

Objavljeno

06.06.2024.

Država

Podeli

Objavljeno

06.06.2024.

Država

Podeli

Prozjumeri u Srbiji, ali i oni koji nameravaju to da postanu, dobili su još jednu pogodnost koja će im dodatno smanjiti račune za električnu energiju. Vlada Srbije odlučila je da promeni način obračuna naknade za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojena je nova Uredba o naknadi za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, saoštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Najvažnija novina je, kako dodaju, smanjenje troškova naknade za kupce-proizvođače, dok za ostale potrošače iznos naknade ostaje nepromenjen.

Uredba propisuje način obračuna naknade kojim se dodatno olakšava finansijski položaj prozjumera, jer se osnovica za obračun zasniva na neto električnoj energiji, a ne na preuzetoj električnoj energiji iz mreže.

To znači da se obračunava na razliku između proizvedene, i isporučene struje, i preuzete, i potrošene.

Đedović Handanović: Kupcima-prizvođačima će se smanjiti računi za električnu energiju

Uredbom je propisano i da će se u slučaju negativne premije koju povlašćeni proizvođači električne energije plaćaju Elektroprivrede Srbije (EPS) ta premija primarno koristiti za smanjenje računa građana, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da su ovom Uredbom zaokružene izmene poreza i naknada koji se odnose na prozjumere, na povoljniji način za prozjumere.

„Kupcima-prizvođačima će se povećati uštede na računima za struju, odnosno smanjiće im se računi za električnu energiju. Najvažnija izmena je da će od sada naknadu za povlašćene proizvođače električne energije plaćati na razliku predate i preuzete električne energije iz mreže. Istu izmenu je Vlada Srbije do sada sprovela i za obračun PDV-a, akcize, kao i za naknadu za energetsku efikasnost“, rekla je ona.

Nesporazum na štetu prozjumera

Da podsetimo, sve ove izmene bile su neophodne kako bi se ispravilo neslaganje ministarstava energetike, kada ga je vodila Zorana Mihajlović, i finansija u vezi sa obračunom PDV-a, akciza i naknada za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, energetsku efikasnosti i mrežarinu.

Naime, ministarstvo energetike je avgusta 2021. usvojilo Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača koja predviđa da se porezi i nanade obračunavaju na razliku između struje koju je prozjumer proizveo i isporučio EPS-u i struje koju je utrošio. Ali, Ministarstvo finansija je dalo tumačenje da se PDV, akciza i naknade plaćaju na svu preuzetu energiju, i tako je i bilo.

Nepovoljniji obračuna na snazi je skoro dve godine

Nema dileme da su od jula 2022. ili skoro dve godine računi prozjumera bili veći nego što je to predviđala pomenuta Uredba iz 2021. Promena obračuna PDV-a usvojena je početkom 2023, a akcize krajem 2023.

Sličan obračun, prema tumačenju prozjumera, trebalo bi da se primeni i na mrežarinu ili taksu za korišćenje mreže.

Ministarka Đedović Handanović je sada istakla da nova Uredba ima značaj kako za domaćinstva, tako i za industrijske prozjumere.

Ona je podsetila da se energetska tranzicija tiče svih nas i svi moramo da učestvujemo u njoj i građani i privreda i država stvaranjem povoljnog regulatornog okvira. Kapacitet prozjumera, kako je istakla, je u poslednjih 20 meseci porastao skoro devet puta, a država je subvencionisala skoro petinu izgrađenih solarnih elektrana među domaćinstvima.

Komentara: (2)
Slavko / 14.06.2024.

od kako sam ugradio sistem solarne elektrane,postao prozjumer,računi za struju su mi veći skoro 50%..Više ne plaćam kilovate,ali plaćam distribuciju,akcizu i pdv..Skidam elektranu i stavlnam na oglas..

Dušan / 18.06.2024.

Slavko, moze li malo više podataka: instalusana snaga, lokacija elektrane, mesto, jedan karakterističan mesečni obračun…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

6. jun 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

6. jun 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

6. jun 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

6. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže