x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Crnogorski elektrodistributivni sistem počeo da gradi novu trafostanicu u Ulcinju

04.10.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Crnogorski elektrodistributivni sistem počeo da gradi novu trafostanicu u Ulcinju

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) počeo je izgradnju nove trafostanice u Ulcinju kako bi rešio problem snabdevanja električnom energijom u tom delu crnogorskog primorja. Izgradnja ove trafostanice sa tri kablovska voda od 35 kV i sedam vodova od 10 kV će koštati oko dva miliona evra.

Trafostanica Novi Ulcinj će imati instalisanu snagu od 2×8 MVA, sa ukupno 5 ćelija 35 kV, a razvodno postrojenje 10 kV će imati 13 ćelija od kojih će 8 biti izvodne ćelije. Nova trafostanica će imati i mikroprocesorsku integrisanu zaštitu a njome će se upravljati lokalno. CEDIS planira da uvede daljinsko upravljanja trafostanicom iz dispečerskog centra.

Izvođač radova na izgradnji trafostanice Novi Ulcinj je Energomontaža AD Beograd koja je saopštila da planira da završi radove do 31. decembra 2017. godine.

Odbornici Skupštine opštine Ulcinj su početkom septembra dali saglasnost za ova ulaganja u poboljšanje lokalne elektro mreže. Potrošnja električne energije se godinama konstantno povećava u toj primorskoj opštini, naročito tokom turističke sezone, zbog proširenja hotelskih kapaciteta i izgradnje širom opštine.

Nova trafostanica je preduslov za povećanje kapaciteta hotelskog smeštaja na području opštine Ulcinj a otvara se i mogućnost za razvoj 10 kV mreže na koju će se priključivati stambene, poslovne i zgrade javnih ustanova, saopštio je CEDIS.

Izgradnjom nove trafostanice u Ulcinju, snabdevanje električnom energijom će se poboljštati za oko 8.500 potrošača na području te primorske opštine, uključujući hotele čiji kapaciteti su porasli u proteklih nekoliko godina. Poboljšanje snabdevanja strujom će osetiti i stanovnici centra grada Ulcinja koji su se do sada suočavali sa nestašicama tokom turističke sezone.

CEDIS planira i da uloži još 1,4 miliona evra u postavljanje novih kablovskih vodova, 260.000 evra u izgradnju još nekoliko trafostanica 10/0,4 kV, 300.000 evra u rekonstrukciju 22 postojeće trafostanice i 200.000 evra u rekonstrukciju tri 35/10 kV trafostanice širom Crne Gore.

CEDIS je nedavno najavio da će uložiti u naredne tri godine 78 miliona evra u razvoj i održavanje elektrodistributivne mreže u Crnoj Gori.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.