Električna energija

Crnogorski elektrodistributivni sistem počeo da gradi novu trafostanicu u Ulcinju

Crnogorski elektrodistributivni sistem poceo da gradi novu trafostanicu u Ulcinju

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) počeo je izgradnju nove trafostanice u Ulcinju kako bi rešio problem snabdevanja električnom energijom u tom delu crnogorskog primorja. Izgradnja ove trafostanice sa tri kablovska voda od 35 kV i sedam vodova od 10 kV će koštati oko dva miliona evra.

Trafostanica Novi Ulcinj će imati instalisanu snagu od 2×8 MVA, sa ukupno 5 ćelija 35 kV, a razvodno postrojenje 10 kV će imati 13 ćelija od kojih će 8 biti izvodne ćelije. Nova trafostanica će imati i mikroprocesorsku integrisanu zaštitu a njome će se upravljati lokalno. CEDIS planira da uvede daljinsko upravljanja trafostanicom iz dispečerskog centra.

Izvođač radova na izgradnji trafostanice Novi Ulcinj je Energomontaža AD Beograd koja je saopštila da planira da završi radove do 31. decembra 2017. godine.

Odbornici Skupštine opštine Ulcinj su početkom septembra dali saglasnost za ova ulaganja u poboljšanje lokalne elektro mreže. Potrošnja električne energije se godinama konstantno povećava u toj primorskoj opštini, naročito tokom turističke sezone, zbog proširenja hotelskih kapaciteta i izgradnje širom opštine.

Nova trafostanica je preduslov za povećanje kapaciteta hotelskog smeštaja na području opštine Ulcinj a otvara se i mogućnost za razvoj 10 kV mreže na koju će se priključivati stambene, poslovne i zgrade javnih ustanova, saopštio je CEDIS.

Izgradnjom nove trafostanice u Ulcinju, snabdevanje električnom energijom će se poboljštati za oko 8.500 potrošača na području te primorske opštine, uključujući hotele čiji kapaciteti su porasli u proteklih nekoliko godina. Poboljšanje snabdevanja strujom će osetiti i stanovnici centra grada Ulcinja koji su se do sada suočavali sa nestašicama tokom turističke sezone.

CEDIS planira i da uloži još 1,4 miliona evra u postavljanje novih kablovskih vodova, 260.000 evra u izgradnju još nekoliko trafostanica 10/0,4 kV, 300.000 evra u rekonstrukciju 22 postojeće trafostanice i 200.000 evra u rekonstrukciju tri 35/10 kV trafostanice širom Crne Gore.

CEDIS je nedavno najavio da će uložiti u naredne tri godine 78 miliona evra u razvoj i održavanje elektrodistributivne mreže u Crnoj Gori.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

4. oktobar 2017. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

4. oktobar 2017. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

4. oktobar 2017. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

4. oktobar 2017. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7