Električna energija

CEDIS ulaže 78 miliona evra u elektrodistributivnu mrežu

Slika: CEDIS

Objavljeno

21.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), koji obavlja ulogu operatora distributivnog sistema, uložiće u naredne tri godine 78 miliona evra u razvoj i održavanje elektrodistributivne mreže u Crnoj Gori, javili su crnogorski mediji.

U trogodišnjem periodu, realizujući plan investicija, CEDIS će ulagati u nastavak ugradnje pametnih brojila, izgradnju novih elektroenergetskih objekata, obnavljanje distributivne mreže, kao i optimizaciju radne snage i usavršavanje zaposlenih.

Zaposleni u CEDIS-u u narednom periodu najviše će raditi u Ulcinju i Herceg Novom, zbog sve veće potrebe ovih područja za električnom energijom, usled izgradnje veoma velikog broja turističkih i stambeno-poslovnih objekata, izjavili su za Dnevne novine predstavnici ove energetske kompanije.

„U toku septembra počinje izgradnja trafostanice 35/10 kilovati (kV) „Novi Ulcinj“, vredne više od dva miliona evra. Završavaju se i radovi na priključnom 35 kV kablovskom vodu od trafostanice 35/10kV „Kumbor“ do nove trafostanice 35/10kV „Klinci“, sa polaganjem kabla u podmorskom delu trase u dužini od oko 1.000 metara“, precizirali su u CEDIS-u.

Osnovan prošle godine

Kao nezavisna kompanija, CEDIS je osnovan, tačnije izdvojen iz matične kompanije Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), krajem juna prošle godine. Elektroprivreda je vlasnik 100 odsto akcija.

Time je, podsećaju u kompaniji, poštovana direktiva EU sa kojom je usklađena i domaća regulativa, odnosno Zakon o energetici po kojem se delatnost operatora distributivnog sistema električne energije obavlja samo u nezavisnom pravnom licu koje ne obavlja druge energetske delatnosti.

CEDIS distribuira električnu energiju do 370.000 potrošača u Crnoj Gori i zapošljava oko 1.300 radnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

21. septembar 2017. - Energija iz vetra i solara je dostigla 20 procenata proizvodnje električne energije u Evropskoj uniji...

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

21. septembar 2017. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

21. septembar 2017. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

21. septembar 2017. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7